En Sıcak Konular

MHP VE CHP'DEN O KOMİSYONA REST

4 Nisan 2013 22:37 tsi
MHP VE CHP'DEN O KOMİSYONA REST CHP ve MHP, AK Parti’nin, “Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu”nda yer almayacaklarını açıkladı.

REST!

CHP ve MHP: 'Biz yokuz!'

CHP ve MHP, AK Parti'nin, "Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu"nda yer almayacaklarını açıkladı.


CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, çözüm sürecini değerlendirme niyetiyle kurulacak olan bir araştırma komisyonunda yer almayacaklarını belirterek, "İçtüzüğe aykırı olarak İçtüzüğün ve Anayasanın tarif etmediği bir komisyonda CHP yer almayacaktır. PKK'lıların sınır dışına çekilmesini izlemek, değerlendirmek TBMM'nin görevi değildir" diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında AK Parti'nin, "Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu" kurulmasına ilişkin araştırma önergesini değerlendirdi.

-"BİZİM ÇÖZÜM ÖNERİMİZ O TARİHTEN BU YANA DEĞİŞMEMİŞTİR"- 

Terör sorunun 30 yıldır Türkiye'nin gündeminde olduğunu ifade eden Hamzaçebi, "30 yıldır bu sorun çözülememiştir. Bu sorunun güvenlik eksenli politikalarla çözülemeyeceği ortaya çıkmıştır. O nedenle CHP bu sorunu toplumsal mutabakatla aşılması düşüncesindedir. Bu niyetle CHP olarak geçen yıl Haziran ayında Sayın Başbakan'ı ziyaret ederek çözüm yöntemine ilişkin paketimizi kendisine sunduk. Bizim çözüm önerimiz o tarihten bu yana değişmemiştir" diyerek şöyle devam etti:
"Çözümün adresi olarak CHP, TBMM'yi düşünmektedir. O nedenle TBMM Başkanı'nın başkanlığında Anayasa Uzlaşma Komisyonu benzeri bir komisyonun kurulmasını önerdik. Önerdiğimiz komisyon Toplumsal Mutabakat Komisyonu'dur. Bu komisyona TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler ikişer üye verecektir. Yine bu komisyona bağlı olarak her siyasi partinin önereceği akil insanlardan oluşan bir Ortak Akıl Heyeti oluşturulacaktır. Bu komisyonda yani Ortak Akıl Heyeti ismini verdiğimiz komisyonda her siyasi partinin önereceği üçer akil insandan oluşacaktır. Ortak Akıl Heyeti yine bağlı olduğu TBMM'de kurulu Toplumsal Mutabakat Komisyonu kanalıyla TBMM Başkanı'na bağlı olarak görev yapacaktır."

-"İKTİDAR PARTİSİNİN BU ÖNERİSİ İÇTÜZÜK'TE TARİF EDİLEN MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLERE AYKIRIDIR"-

AK Parti'nin dün TBMM Başkanlığına bir Meclis araştırma komisyonu kurulması önerisi yaptığını ifade eden Hamzaçebi, "İktidar partisinin bu önerisi İçtüzük'te tarif edilen Meclis araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin hükümlere aykırıdır. Meclis araştırma komisyonu toplumsal hayatı ilgilendiren veya diğer çeşitli konularda bilgi edinmek amacıyla kurulan bir komisyondur. Oysa iktidar partisinin önerdiği komisyon çözüm sürecinin değerlendirilmesinin komisyonudur. Yapmış olduğu öneri de İçtüzüğe ve Anayasaya uygun değil. Ben hükümete iktidar partisine şu çağrıda bulunuyorum. Birincisi bizim önerdiğimiz tüm toplumu kucaklamaya, tüm toplumu dinleyerek çözüm bulmaya yönelik Toplumsal Mutabakat Komisyonu ve Ortak Akıl Heyeti teşekkül ettirilmesine ilişkin önerilerimiz hala geçerliliğini korumaktadır. Gelin bu öneriler etrafında birleşelim. İkinci önerimizde şudur, TBMM Başkanlığında bekleyen, toplumsal barışı bozan olaylar araştırma ve çözüm yolları bulunması amacıyla bir komisyonun kurulmasına ilişkin öneridir. İktidar partisi İçtüzüğe aykırı olan önergesini bir kenara bıraksın, gelin hep beraber CHP'nin önergesini gündeme alalım ve TBMM'de bir Meclis araştırma komisyonu kuralım" dedi.

-"İÇTÜZÜĞÜN VE ANAYASANIN TARİF ETMEDİĞİ BİR KOMİSYONDA CHP YER ALMAYACAKTIR"- 

"İktidar partisinin önerdiği komisyona üye verecek misiniz?" sorusuna Hamzaçebi, "Biz kendi önerimizi de TBMM Danışma Kurulu'na getireceğiz, orada kabul görmemesi halinde Genel Kurula getireceğiz. İçtüzüğe aykırı olarak İçtüzüğün ve Anayasanın tarif etmediği bir komisyonda CHP yer almayacaktır. İktidar partisinin önerisi İçtüzüğe uygun değildir" yanıtını verdi.

-"PKK'LILARIN SINIR DIŞINA ÇEKİLMESİNİ İZLEMEK, DEĞERLENDİRMEK TBMM'NİN GÖREVİ DEĞİLDİR"-

Çözüm sürecini değerlendirme komisyonu adı altında bir komisyonun kurulmasının çok açık bir şekilde anayasaya aykırı olduğuna dikkat çeken Hamzaçebi, "Niyet PKK'lıların silah bırakarak yurt dışına gitmesi sınır dışına çekilmesini izlemek ise bunun çözümü böyle bu niyeti kamufle edecek bir araştırma komisyonu kurmak değildir. Böyle bir komisyon olamaz. Bu çözüm sürecini izleyecek, değerlendirecek bir komisyondur. PKK'lıların sınır dışına çekilmesini izlemek, değerlendirmek TBMM'nin görevi değildir" diye konuştu.
"Süreçle ilgili size bilgi verdiler mi?" sorusuna Hamzaçebi, "Şu ana kadar bir bilgilendirme olmuş değil. Sayın Beşir Atalay'ın Sayın Faruk Loğoğlu'nu araması üzerine Sayın Loğoğlu kendisini aradılar ama şu ana kadar henüz bir görüşme gerçekleşmiş değil" yanıtını verdi.
"Bilgilendirme talebi gelirse kabul edecek misiniz?" sorusuna Hamzaçebi, "İktidar partisi bize bilgi vermek istiyorsa grup başkanvekilleri gelip, 'Size bilgi vermek istiyoruz' diyorlarsa gayet tabii ki kapımız açık, kendilerini dinleriz" dedi.

-"CHP GRUBU YER ALMAYACAKTIR"- 

Bir soru üzerine Hamzaçebi, "Biz önerimizi CHP Grubu olarak ayrıca getireceğiz ama onlar tabii ki kendileri birleştirme yönünde bir önerge verebilirler. Birleştirme yönünde önerge verilmiş olsa dahi esas alınması gereken önerge bizim önergemizdir. Öbürü hukuken sakat bir önergedir. Anayasaya göre işlem görmemesi lazım. Birleştirme talebinde bulunabilirler. Bizim önerdiğimiz başlıkta komisyon kurulur ise biz bu komisyonda tabii ki yer alırız. Ama kendilerinin niyet ettiği şekilde çözüm sürecini değerlendirme niyetiyle kurulacak olan bir araştırma komisyonunda CHP Grubu yer almayacaktır" dedi.

-CHP KENDİ ÖNERİSİNİ HAFTAYA GETİRECEK- 

"Danışma Kuruluna ne zaman getireceksiniz?" sorusuna Hamzaçebi, "Önümüzdeki hafta" yanıtını verdi.
Bir soru üzerine Hamzaçebi, "Sayın Başbakan'ı açık olmaya samimi olmaya davet ediyorum" dedi. "Sizin ve MHP'nin olmayacağı bir komisyon kurulursa buradan ne beklenir?" sorusuna Hamzaçebi, "İktidar sadece kendi parlamento çoğunluğuna dayanarak ben bu sorunu çözeceğim diye yola çıkıyorsa doğru yapmıyor. Doğru olan herkesi bu sorunun etrafında birleştirmeye çalışmaktır. Örneğin, akil insanlar komisyonu. Akil insanlar komisyonu bütün dünyada parlamentolara bağlı olarak görev yapar" şeklinde yanıt verdi.
Başka bir soru üzerine Hamzaçebi, "Sayın Meclis Başkanı'yla herhangi bir görüşme yapma ihtiyacı duymuyorum. Sayın Meclis Başkanının açıklamaları ortadadır. Bu açıklamasına sadık kalması gerekir. Ya İçtüzüğe uygun bir komisyon önerisi getirecektir AKP ya da İçtüzüğe uygun olarak bizim vermiş olduğumuz araştırma komisyonu önerisini destekleyecektir" dedi.
Bir soru üzerine Hamzaçebi, "Sayın Başbakan gücünü kaybetmiştir" dedi. 

BDP VARIZ DEDİ

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AK Parti'nin önergesine ilişkin, "Parlamentonun inisiyatif alması ve yeni süreçte parlamentoya ait mekanizmaların kurulması açısından da önemli ve desteklenmesi gereken bir önerge olarak bakıyoruz. Biz tabii ki böyle bir çalışmanın içerisinde olacağız" dedi.

AK Parti sürece destek olanlarla komisyon çalışmasına devam edecek.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/rest/527393/1/Gundem



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,916 µs