En Sıcak Konular

TIPKI DAMAT FERİT'İN HEYET-İ NASİHA'SI GİBİ!

4 Nisan 2013 17:28 tsi
TIPKI DAMAT FERİT'İN HEYET-İ NASİHA'SI GİBİ! Tayyip Erdoğan, nihayet 63 kişilik “Akil İnsanlar Heyeti” ni açıkladı. Listede yer alan gaflet içindeki sanatçıları bir tarafa bırakırsak diğerlerinin çoğu Türk kimliğine karşı mücadele veren insanlar..

Tıpkı Damat Ferit'in Heyet-i Nasiha'sı gibi!

......

Mondros Mütarekesi sonrası, İstanbul Hükümeti, işgal güçlerine karşı Anadolu'da başlayan direnişi yatıştırmak amacıyla Heyet-i Nasiha'yı kurmuştu. 
Sadrazam Damat Ferit Paşa'nın talimatıyla kurulan Heyet-i Nasiha'da Ermeni ve Rumlar da vardı. Şehzade Abdürrahim Efendi başkanlığında Anadolu'ya gönderilmesine karar verilen heyette Bahriye eski nazırı ve ayandan Ali Rıza Paşa, Divan-ı Harb-i Örfî eski reisi Mahmud Hayret, Süleyman Şefik Paşa, Erkân-ı Harbiye mirlivalığından emekli Ali Fevzi, Bursa Müftüsü Ömer Fevzi, Pazarcık eski müftüsü Halil Fehim, Karahisar eski mebusu Yanko Güvenidis, Dahiliye Nezareti Memurin-i Kalem Müdürü Ohanes Ferid bulunuyordu. 
Heyetin, Bursa, İzmir, Antalya, Konya ve Trabzon şehirlerine sıra ile uğradıktan sonra Trabzon'da iki kısma ayrılarak, bir kısmının Karadeniz yolu ile İstanbul'a dönmesi, diğer kısmının da doğu vilâyetlerine seyahat etmesi plânlanmıştı. Heyetin bir amacı da Batı Anadolu'dan Türkleri tasfiye etmeye çalışan Rum çetecileri ve onlara karşı kurulan Türk çetelerini Türk-Rum kardeşliğine ikna etmekti! 
Heyet, Batı Anadolu'da barışın, ancak şartsız teslim ve düşmanı kızdırmamakla sağlanacağına dair propaganda da yapmıştı. 
Heyet Balıkesir, Bursa, Manisa, Uşak, Konya gibi yerlerde kısmen etkili olduysa da Erzurum ve Sivas Kongreleri'nden sonra etkisini tamamen kaybetti.

Padişah bu heyetler sayesinde Rum azınlıkların yeniden  "Sadık Osmanlılar"  haline sokulabileceğini zannediyordu. 5 Nisan 1919'da İstanbul'da İngiliz temsilcisi Webb'i ziyaret eden Damat Ferit, Anadolu'ya gönderilecek heyetlere İngiliz subaylarının da katılmasını istemiş, Webb, bunun imkânsız olduğunu söylemişti. 

...... 

Arslan Bulut- Yeniçağ 

 
Yazının tamamını okumak içiğn tıklayınız
http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=26316


Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,210 µs