En Sıcak Konular

İSTANBUL'A YAĞMUR FİŞEĞİ ATILDI

28 Ocak 2008 15:13 tsi
İSTANBUL'A YAĞMUR FİŞEĞİ ATILDI Kadir Topbaş, 2 ay önce ABD'den kiralanan bulut ölçümleme uçağının Çarşamba gününden beri 13 uçuş yaptığını ve bulutlara 21 adet gümüş iyodür fişeği bıraktığını bildirdi.

İSTANBUL -  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2 ay önce ABD'den kiralanan bulut ölçümleme uçağının Çarşamba gününden beri 13 uçuş yaptığını ve bulutlara 21 adet gümüş iyodür fişeği bıraktığını bildirdi.

Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) yaptığı açıklamada, İstanbul'da sera etkisinin nedenlerini tespit etmek amacıyla kiralanan bulut ölçümleme uçağının bilimsel çalışmalara başladığını söyledi.

Çarşamba günü başlayan çalışma kapsamında bulutların mikrofizik yapısının inceleneceğini belirten Topbaş, “Küresel iklim değişikliklerinin yol açtığı sera etkisinin İstanbul'daki nedeni nedir? Hangi salınımlar var? Elde edilen veriler laboratuvar ortamında değerlendirilerek ona göre müdahale yapılacak” dedi.

Yıllık 2,5 milyon dolara kiralanan uçağın Çarşamba gününden beri 13 uçuş yaptığını, 2 kez de yağmur arttırma çalışması gerçekleştirdiğini anlatan Topbaş, “Buluttaki su buharının yoğunlaşmasını ve yağmur yağmasını sağlayacak 6 bin adet gümüş iyodür fişek aldık. İki uçuşta bulutlara 21 adet gümüş iyodür fişeği atıldı” dedi. Topbaş, atılan fişeklerden 6 tanesinin 75 miligram, 15 tanesinin de 150 miligram olduğunu, dolayısıyla çevre kirliliği açısından bir risk oluşturmadığını söyledi.

Uçağın 2-3 saat boyunca su havzalarında uçuş yaptığını ve ilk verilere göre yağışın 2 kat arttığının tespit edildiğini belirten Topbaş, “Diğer bölgelerde metre kareye 1,5-2 kilogram yağış düşerken, denemenin yapıldığı bölgeye 4,5-5 kilogram yağış düştü. Yüzde 20-30 gibi bir artıştan bahsedilirken, burada ciddi bir artış görüldü” dedi.

Topbaş, çalışmanın Teksas Üniversitesi, NCAR (Ulusal Araştırmalar Merkezi), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapıldığını söyledi. Belediyeden 3, İTÜ'den 8, Teksas Üniversitesi'nden 7, NCAR'dan 9 uzmanın projede çalıştığını ifade eden Topbaş, her uçuşta 8 bilim adamının yer aldığını kaydetti.
Topbaş, gümüş iyodür fişeklerin Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uygun gördüğü depolarda muhafaza edildiği belirtti.

Kadir Topbaş, İstanbul'un barajlarının dolabilmesi için metre kareye 1005 kilogram yağış düşmesi gerektiğini belirterek, “Bulutlardaki yağışı alabilmemiz çok önemli. Bu kadar büyük etkiyi bunlarla sağlamanız yeterli değil. Doğru olan şu, bulutlardaki yağmur bırakmama nedenlerini bulabilmek, onun fiziki yapısını değerlendirmek ve bunu etkileyen olumsuzlukları ortadan kaldırmak adına kentte tedbirler almak” diye konuştu.

Üniversitelerin, laboratuvar yerine bulutların içinde bilimsel araştırma fırsatı bulduğunu kaydeden Topbaş, “Bu üniversite için büyük imkan. Dolayısıyla gelecek yıllarda devam etmemizi istiyorlar. Devam edeceğiz” dedi.



Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,001 µs