En Sıcak Konular

YAŞ'A ''ERGENEKON'' VE ''BALYOZ'' DARBESİ İNDİ

19 Mart 2013 20:24 tsi
YAŞ'A ''ERGENEKON'' VE ''BALYOZ'' DARBESİ İNDİ YAŞ (Yüksek Askeri Şura)'a Ergenekon ve Balyoz darbesi indi.

YAŞ'a darbe indi

Yüksek Askeri Şura'ya Ergenekon ve Balyoz darbesi indi...

YAŞ (Yüksek Askeri Şura)'a Ergenekon ve Balyoz darbesi indi. Halen GATA'da tedavi gören sade YAŞ üyesi Org. Nusret Taşdeler hakkında Ergenekon'da ağırlaştırılmış müebbet istendi. Balyoz Davası'nda ise yine YAŞ üyesi olan tutuklu Orgeneral Bilgin Balanlı, 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Geçtiğimiz günlerde 1. Ordu Komutanı Org. Yalçın Ataman'ın, 28 Şubat soruşturması kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadesi alındı. Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner'in istifa etmesinin ardından TSK'daki orgeneral/oramiral sayısı 14'ten 13'e indi. Halen YAŞ üyesi olan Orgeneraller Bilgin Balanlı ve Nusret Taşdeler'in Ergenekon ve Balyoz davalarındaki durumları nedeniyle fiili olarak TSK üst kademesi "or" seviyesinde 11 kişi kaldı. Org. Ataman'ın ifadesinin alınması ise YAŞ'ta tam bir kaos yaşanacağının göstergesi oldu.

RÜTBESİ SÖKÜLEN 2. GENELKURMAY BAŞKANI OLACAK

Savcıların hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istediği Genelkurmay eski Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ, Ergenekon davasında hapis cezası alırsa, Rüştü Erdelhun'dan sonra TSK tarihinde Genelkurmay Başkanı düzeyinde rütbesi sökülen ikinci komutan olacak. 10. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral M.Rüştü Erdelhun, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra görevden alındı ve 3 Temmuz 1960 tarihinde emekliye ayrıldı. Yargılanması neticesinde 15 Eylül 1961 tarihinde Yüksek Adalet Divanının kararı ile "Anayasa'yı İhlal" suçundan ölüm cezasına çarptırıldı, aynı gün, cezası müebbet ağır hapis cezasına çevrildi. 24 Nisan 1963 tarihinde, 1793 sayılı üçlü kararname ile rütbesi alınarak "er" statüsüne düşürüldü. 

BALANLI VE TAŞDELER EMEKLİLİK İSTEYEBİLİR

Tutuklu muvazzaf askerler ancak hizmet eri tazminatından yararlanabilecek. Bu kapsamda hapis cezası alan muvazzaf personelin ailelerine, talep etmeleri halinde doğum yardım ödeneği, ölüm yardım ödeneği, tedavi ve cenaze masrafları, yakacak yardımı, giyecek ve yiyecek yardımı yapılacak. Yani muvazzaf askerlerin ailesine, kararın kesinleşmesinden sonra yalnızca yakacak, giyecek ve yiyecek yardımı yapılacak. 
Diğer taraftan hizmet süresini dolduran general ve amirallerin kararın kesinleşmesinden sonra emeklilik için başvurma hakları bulunuyor. Bu komutanlar arasında bulunan Orgeneraller Bilgin Balanlı ve Nusret Taşdeler emeklilik talebinde bulunurlarsa, hiç bir tazminat ödemeden hizmet süresini doldurdukları için emekli olabilecek ve emekli maaşlarını alabilecekler. 


11 "OR" KALDILAR 

TSK'da istifa eden Ora. Güner ile tutuklu olan sade YAŞ üyesi olan Bilgin Balanlı ile GATA'da tedavisi devam eden Nusret Taşdeler dışında "or" seviyesinde bulunan komutanlar şöyle:
Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Atay. 

ORAMİRALDİ "ER" OLDU

Görevini kötüye kullandığı ve yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle 2006'da Genelkurmay Askeri Mahkemesi tarafından yargılanıp ceza alan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil'in rütbesi sökülmüştü. Genelkurmay Askeri Başsavcılığı, Erdil, eşi Füsun ve kızı Deniz Halide Erdil'i Alkent Sitesi'ndeki iki evi haksız biçimde edinmek, başta olmak üzere çeşitli yolsuzluk ve usulsüzlükle suçladı. 2 yıl 6 ay hapse mahkûm edilen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil, tarihe yolsuzluktan hüküm giyerek cezaevine giren ilk kuvvet komutanı olarak geçti. Erdil, 1 yıl cezaevinde yatarken, rütbelerini de kaybetti ve "er" statüsüne geçirildi. Karar üzerine Erdil'in komutanlık kılıcı, silahı ve askeri hüviyeti geri alındı. Erdil'in cezası TSK'yla ilişiğinin kesilmesi nedeniyle sivil cezaevinde infaz edildi. Erdil, 3 Temmuz 2007'de girdiği Saray Cezaevi'nde 1 yıl kalan Erdil, 3 Temmuz 2008'de tahliye edildi.(LEVEN İÇGEN /VATAN)


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/yasa-darbe-indi/523179/1/gundem


Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,864 µs