En Sıcak Konular

CEZA KESİLEN BANKALARA ''BAKAN'' KIYAĞI

16 Mart 2013 09:46 tsi
CEZA KESİLEN BANKALARA ''BAKAN'' KIYAĞI Rekabet Kurumu’nun bankalara 3.8 milyar TL ceza kesmeye hazırlanırken bir Bakan’ın araya girmesi ile faturada 2.7 milyar liralık çok büyük bir indirim yapıldığı konuşuluyor.

Direkten dönmüşler!

Rekabet Kurumu'nun bankalara 3.8 milyar TL ceza kesmeye hazırlanırken bir Bakan'ın araya girmesi ile faturada 2.7 milyar liralık çok büyük bir indirim yapıldığı konuşuluyor.

Ankara bir Bakan'ın araya girerek bankalara Rekabet Kurumu tarafından kesilecek cezada büyük indirim yaptırdığı kulisi ile çalkalanıyor. Rekabet Kurumu bankalara 1.1 milyar liralık toplam ceza keserken, aslında Rekabet Kurumu'ndan çıkacak cezanın 3.8 milyar lira olduğu konuşuluyor. Ancak bir telefonla cezanın tam 2.7 milyar TL düştüğü ifade ediliyor.

Önce ödeme, sonra dava

Piyasaların uzun zamandır merakla beklediği bankalar hakkında yürütülen 'Rekabet' soruşturması geçen hafta sonuçlanmıştı. Cezaya yönelik beklentiler 1 milyar TL ile 4 milyar TL aralığında değişiyordu. Fakat gelen ceza 1.1 milyar TL ile tahminlerin en alt sınırına yakın gerçekleşmişti.

Rekabet Kurumu'nun kestiği cezayı haksız bulan bankalar Kabahatler Kanunu'na göre yüzde 25 oranındaki indirimden faydalanmak için 30 gün içerisinde cezaları ödeme yoluna gidiyor. Bankaların ödemeyi yaptıktan sonra cezalara yargı yoluyla itiraz etmeleri bekleniyor. Tüm bankaların yüzde 25'lik indirimden faydalanmaları halinde kesilen 1 milyar 116 milyon TL'lik toplam ceza 280 milyon TL'lik düşüşle 837.7 milyon TL'ye inecek.

Bu arada Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, bankalara yönelik yürütülen soruşturmanın gerekçeli kararının 2-3 ayı bulabileceğini söyledi.

Bankalara cezadan sonra 'rekabet' koruması geliyor

Rekabet Kurumu'nun geçtiğimiz hafta bankalara kestiği toplam 1.1 milyar liralık cezanın ardından ekonomi yönetimi bankalara 'rekabet koruması' getirmeye hazırlanıyor. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın düğmeye bastığı ve çalışmanın genel çerçevesinin hazırlandığı öğrenildi.

Buna göre yasal olarak getirilecek muafiyet bankalara değil, 'işlemlere' olacak. Bu kapsamda 'finansal aracılık işlemleri' vb. bir tanım üzerinde çalışılıyor. Söz konusu muafiyetin sağlanması amacıyla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. ve 5. maddelerinde yapılacak değişikliğin, bir Torba Yasa'ya eklenmesi planlandı.

Öte yandan aynı kanunun 5. Maddesi'nde yapılacak bir eklemeyle bankalara getirilecek muafiyetin kurumun çıkaracağı bir tebliğle düzenlenmesi seçeneği de, hukuken istenilen sonucu verip veremeyeceği değerlendiriliyor. Rekabet Kurulu'nun 12 bankayla ilgili rekabet ihlali kararından kısa süre önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Ciroyu yüzde 10 ile çarptığınızda çok büyük rakamlar çıkıyor. Belirsizlik oluşturuyor. Eğer mevzuatı eksikse gerekli düzeltmeler yapılacak" demişti.

Torba'ya eklenecek

Rekabet Kurulu'nun kararında bankaların mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. Maddesi'nin ihlal edildiği gerekçesiyle 1.1 milyar liralık ceza vermişti. Kanunun sözkonusu 4. maddesinde yapılacak bir değişikliğin Meclis'te görüşülecek bir torba yasaya eklenerek bir an önce yasalaşması üzerinde duruluyor. Halen Meclis'te bulunan ve önümüzdeki günlerde Meclis'e sevkedileceği bilinen torba yasa tasarıları bulunuyor.

Rakamlar BDDK'dan cezalar Rekabet'ten

Rekabet Kurulu'nun verdiği ve 5 milyar lira beklenirken, 1.1 milyar lira olarak kararlaştırılan cezaların ardından BDDK çıktı. Rekabet Kanunu'na göre cironun yüzde 10'u olarak tarif edilen ceza konusunda bankacılık sisteminin ciro hesabıyla ilgili tartışma yaşanmıştı. Bu kapsamda BDDK ile Rekabet Kurulu yetkililerinin ortaklaşa bir çalışma yürüttüğü, her bir banka bazında rekabet ihlali olduğu iddia edilen işlemlerle ilgili kazançların BDDK tarafından hesaplanarak Rekabet Kurulu'na verildiği belirtiliyor. Buna göre örneğin X bankasının kredi kartıyla ilgili işlemlerden kaynaklı rekabet ihlali kararına ilişkin BDDK, o bankanın ilgili dönemde o işlemlerle ilgili 'turn over' rakamlarını hesapladı.

Tek tek bankaların iddialara konu olan işlemlerden kaynaklanan kazanç oranı tespit edildi. Böylece Rekabet Kurulu'nun bankalara kestiği cezaların tutarları da bu sayede düşük kaldı.(Gülümhan GÜLTEN - Ufuk KORCAN / VATAN)


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/direkten-donmusler/522345/2/ekonomi


Bu haber 864 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,827 µs