En Sıcak Konular

''SÜT KARDEŞLİĞİ'' NÜFUSA İŞLENECEK

27 Şubat 2013 12:20 tsi
''SÜT KARDEŞLİĞİ'' NÜFUSA İŞLENECEK Müezzinoğlu süt kardeşliğinin nüfus kütüğüne işlenmesinin, sağlık tetkiklerinin ve kardeşlerin bilgi edinmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Cemaatlerden de görüş istedik, çalışıp bilgi verecekler" dedi.

'Süt kardeşliği' nüfusa işlenecek

Müezzinoğlu süt kardeşliğinin nüfus kütüğüne işlenmesinin, sağlık tetkiklerinin ve kardeşlerin bilgi edinmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Cemaatlerden de görüş istedik, çalışıp bilgi verecekler" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tam gün uygulaması için Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve üniversiteler ile görüşeceğini açıkladı. Müezzinoğlu, anne sütü bankacılığı için Diyanet'in yanı sıra Musevi ve Hıristiyan cemaatinden de görüş istendiğini söyledi.
Müezzinoğlu, dün düzenlediği basın toplantısında, tam gün konusunda mutabakat arayacaklarını belirterek, "İstanbul'da bazı hocalarımızla görüştük, yine bazı hocalarımızla ve rektörlerimizle görüşeceğiz. Önümüzdeki hafta sonuna kadar tüm bunları tamamlamaya çalışacağız. Bunun dışında TTB ile görüşeceğiz, özel sektörle pazar günü görüştük, yine görüşeceğiz" dedi.

Tedbirler de alınıyor
Müezzinoğlu, anne sütü bankacılığı uygulaması için bazı tedbirler düşünüldüğünü kaydetti. Müezzinoğlu, bu tedbirler kapsamında bir annenin kendi çocuğuyla aynı cinsiyette sadece bir süt çocuğu olmasının, sağlık açısından tüm tetkiklerin yapılmasının, alıcı ve vericinin rızası olmasının, süt kardeşliğinin nüfus kütüğüne işlenmesinin, bundan her iki tarafın kardeşlerinin de bilgi edinmesinin, 5'er yıllık periyotlarla bilgilendirme yapılmasının öngörüldüğünü belirtti. Müezzinoğlu, farklı dinlerden kişilerin de başvurusunun kabul edilebileceğini, ailelerin rızası olduğu sürece bu konuda sorun olmayacağını söyledi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nca Sağlık Bakanlığı'na bu konuda olumlu görüş bildirildiğini kaydeden Müezzinoğlu, "Hiç kimse buna 'zararlıdır' demiyor. Tedbir kısmındaki tereddütleri konuşuyor. Biz de bu tedbir kısmındaki tereddütleri sıfırlayabilmeyi başardığımız gün uygulamaya geçeceğiz" dedi. Müezzinoğlu, Yahudi ve Hıristiyan cemaatinden de bu konuda ayrı ayrı görüş istediklerini, "Çalışıp bilgi vereceğiz" karşılığını aldıklarını söyledi.

'25 yıl sigara içtim'
Sigaraya karşı olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, sağlığa zararlı olan, toplumun fiziksel ve ruhsal sağlığına katkısı olmayan her şey için kampanya düzenlemek, toplumsal bilinç yaratmak için milletçe duyarlı olunması gerektiğini ifade etti. Müezzinoğlu, "'Ben içiyorum ama bugün bıraktım' diyen 3 ay sonra gelsin, ona bir takım kıyafet alayım" dedi. Kendisinin de 25 yıla yakın günde bir sigara içtiğini anlatan Müezzinoğlu, "Yaklaşık 7 yıl önce kızlarım yurtdışında eğitim görüyordu, bayramda onları ziyarete gitmiştim. İlk torunum olmuştu. Keyfim yerindeydi, mutlu olduğum bir andı, kahve de geldi. Küçük kızıma, 'Bir sigara bulur musun' dedim. 'Baba, burada sigara içilmiyor' dedi. Öyle bir sert tavırdı ki o gün bıraktım" dedi.

'20 bin doktor gelsin başlasın'
Müezzinoğlu, Türkiye'deki en önemli sağlık sorunlarından birinin hekim açığı olduğunu ifade etti. Bugün itibarıyla 20 bin uzman hekime ihtiyaç bulunduğununun altını çizen Müezzinoğlu, "10 bin pratisyen hekime ihtiyacımız var, en az 50 bin hemşireye, ebeye ihtiyacımız var. Bütün bunları yarın bulabilme şansımız yok. Hekim de bu açığı 15 yıldan önce kapatabilme şansımız yok ama bir 15 yıl sonra da muhtemelen bir o kadar daha hekime yine ihtiyacımız olacak. Getirin bana 20 bin uzman doktoru yarın kadroya alacağım, getirin 30 bin hemşireyi yarın kadroya alacağım" dedi.[1]

Diyanet'ten bankaya 'evlilik' uyarısı

Bakanlık tarafından uygulanması planlanan süt bankalarına şartlı destek veren Diyanet, "Süt akrabalığının getireceği evlilik yasaklarının ihlal edilmemesi için tedbir alınmalı ve uygulanmalı" açıklaması yaptı

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, bazı fetva kurullarının, "süt bankası uygulamalarının süt emme konusunda karışıklık meydana getireceği, bunun da farkında olmadan İslam'ın yasak kıldığı süt akrabaları arasında evlenmelere yol açabileceği" gerekçesiyle bu bankayı kurmanın "caiz olmayacağına" karar verdikleri ifade edildi.

Bu hükmün meselenin özüne yönelik olmadığı vurgulanan açıklamada, "Prensip olarak ihtiyaç duyulması halinde çocuklara annelerinden başka kadınların sütlerinin emzirme yoluyla verilmesinde bir sakınca olmadığı gibi kadınlardan alınan sütlerin bekletilerek daha sonra ihtiyaç duyan bebeklere verilmesinde de sakınca yoktur. Ancak süt akrabalığının getireceği evlilik yasaklarının ihlal edilmemesi için her türlü tedbirin alınması ve bu tedbirlerin hassasiyetle uygulanması gerekir" denildi. Diyanet'e dikkat edilmesi gerekenler şunlar:

Kayıt altına alınsın
-  Kadının kendi çocuğunu sütten mahrum bırakmaması.
-  Çocuklar arasında oluşacak mahremlik dairesini olabildiğince daraltmak için pratik bir tedbir olarak bir kadından alınan sütün sadece erkek veya sadece kız çocuklara verilmesi.
-  Süt veren kadınla süt verilen çocuğun kimliklerinin kayıt altına alınması ve bu bilginin her iki tarafa da verilmesi.
-  Evliliğe engel teşkil eden süt akrabalığı dairesinin genişlememesi için birden fazla anneye ait sütlerin karıştırılmaması.
-  Annesinin sütüyle beslenme imkanı bulunan çocukların bu sistemden yararlandırılmaması."[2]

 


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ 

[1] http://gundem.milliyet.com.tr/-sut-kardesligi-nufusa-islenecek/gundem/gundemdetay/27.02.2013/1673826/default.htm

[2]http://gundem.milliyet.com.tr/diyanet-ten-bankaya-evlilik-uyarisi/gundem/gundemdetay/27.02.2013/1673827/default.htm



Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,824 µs