En Sıcak Konular

RUH KÖKLERİNDEKİ ''AYRIŞMA'' PATLADI!

23 Şubat 2013 10:51 tsi
RUH KÖKLERİNDEKİ ''AYRIŞMA'' PATLADI! TBMM Genel Kurulu’nda sağlık tesislerinin kamu-özel ortaklığıyla yapılmasını öngören tasarının görüşülmesi sırasında vekiller sağduyu sahiplerini endişelendiren ifadelerle birbirlerine yüklendi.

Ruh köklerindeki 'ayrışma' patladı!

CHP'li Toptaş, Kurtuluş Savaşı kahramanı Ali Çetinkaya'yı rahmetle anınca, hakkında vatana ihanetten idam kararı verdiği İskilipli Hoca'yı savunan AKP'li vekiller köpürdü. Çetinkaya'ya  "Katil" suçlaması yapılması ise MHP'li Akçay'ı çileden çıkardı: Ona laf söyleyenler, şerefsizdir 
 
TBMM Genel Kurulu'nda sağlık tesislerinin kamu-özel ortaklığıyla yapılmasını öngören tasarının görüşülmesi sırasında, eski İstiklal Mahkemesi Başkanı ve Afyonkarahisar mebusu Ali Çetinkaya ile İskilipli Atıf Hoca tartışması yaşandı. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş'ın "Ulusal Kurtuluş Savaşımızın kahramanlarından" dediği Afyonkarahisar Mebusu Ali Çetinkaya'nın vefatının yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmayla başlayan gerilim, geçici 1. maddenin görüşülmesinde tekrar alevlendi. CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, Toptaş'ın konuştuğu sırada AKP'li bir milletvekilinin İskilipli Atıf Hoca'yı savunduğunu söyledi. Atıf Hoca'nın milli mücadele yıllarında yaptığını öne sürdüğü konuşmadan bölümler okuyan Düzgün'e iktidar sıralarından tepki gösterildi. Bu sırada AKP'li İbrahim Korkmaz ise Çetinkaya için "katil" diye bağırdı.

 "Haysiyetsizdir" 

AKP Adıyaman Milletvekili Muhammed Murtaza Yetiş de "Ali Çetinkaya hukukçu değildir, İskilipli Atıf Hoca'nın da katillerindendir" dedi. Bunun üzerine MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, "Ali Çetinkaya'ya çatanın ruh halinden şüphe etmek lazım. Ali Çetinkaya'ya laf söyleyen haysiyetsizdir bir kere" diye konuştu. CHP'lilerin İstiklal Mahkemesi başkanlığı yapan Çetinkaya'yı savunmasını eleştiren AKP'li Metiner de, şunları söyledi: "Hem Ergenekon'u dilinize dolayacaksınız hem İstiklal Mahkemelerini savunacaksınız. Yazıklar olsun. İstiklal Mahkemelerine sahip çıkıyorsunuz, bu utanç size yeter. " 
 
"İnsanda yüz olmalı" 
 
Metiner'in sataşmada bulunduğu gerekçesiyle söz alan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Metiner'i hedef alarak "Emine Erdoğan'ın ayakları altında sürünerek elini öpmek için, kendini affettirmek için nasıl kılıklara girdiğini siz biliyorsunuz. Utanmak için insanda yüz olması lazım. Yiğitliğiniz varsa Dersim belgelerini açalım" dedi. Genç, daha sonra "Tayyip Erdoğan 'Ben bütün milliyetleri ayak altına aldım' diyor. Her onurlu adam, her p.. olmayan insan muhakkak bir milliyeti vardır. Bana göre, p.. olmayan herkesin bir milliyeti vardır. Milliyet, benim şerefim ve haysiyetimdir. Benim milliyetimi ezmeye çalışan ayakları, sahibinin, onun bir yerine s...." diye konuştu. 
 
"Ders veremezsiniz"
 
Genç'in konuşmasına AKP sıralarından tepki geldi. Kamer Genç'e cevap veren AKP Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Siz bizlere onur dersi verecek kapasite ve çapta değilsiniz. Bu Meclis'te ne kadar onursuzluk varsa sizin şahsınıza ait" dedi. Bahçekapılı daha sonra "Genel Başkanımız için bir insan olarak benim telaffuz edemeyeceğim sataşmada bulunulmuştur. Benim kadın olarak buna cevap vermeye terbiyem müsait değil" diyerek sözü AKP'li Recep Özel'e bıraktı. Özel'de "Bu milletvekiliyle aynı çatı altında olmaktan hicap duyuyorum" dedi.
 
Yunana karşı ilk direnişi başlattı
 
Ali Çetinkaya, 1878-1949 yılları arasında yaşamış asker, siyaset ve devlet adamıdır. "Kel Ali", kendisine verilen sıfatlardandır. I. Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde savaşmış bir subay; İzmir'in işgalinden sonra Kurtuluş Savaşı'nın askeri anlamda "ilk kurşununu atan" kişi olarak kabul edilmiştir. 29 Mayıs 1919'da Ayvalık'ı işgal eden Yunan ordusuna karşı ilk direnişi başlattı ve halkın da katılımını sağlayarak, Ayvalık Cephesi'ni oluşturdu. Mondros Mütarekesi'nden sonra İstanbul'da Karakol Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer aldı ve "Yediler" diye bilinen ilk faaliyet grubunun içinde bulundu. Anadolu'ya silah, cephane kaçırmak için uğraştı. Ekim 1919'da askerlikten istifa etti ve 1920'de toplanan son Osmanlı Meclis-i Mebusanı'na Afyonkarahisar milletvekili olarak girdi. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı görevlerinde bulundu. Ankara İstiklal Mahkemesi başkanlığını yaptı. Vatana ihanetten yargılanan İskilipli Mehmed Âtıf Hoca'nın idam kararını verdi. 
 
Vatana ihanetten idam edildi
 
İskilipli Mehmed Atıf Hoca, İngiliz mandasını savunan İngiliz Muhipler Cemiyeti'nin üyesidir ve Teali-i İslam Cemiyeti'nin de başkanıdır. 1919-1922 yılları arasında Padişah yanlısı davranarak Anadolu 'daki Kuvayı Milliye hareketi ile Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına karşı çıktı. Atıf Hoca'nın kurucularından olduğu "Teali-İslâm Cemiyeti" adına yazılan ve bastırılan bir bildiri, Yunan ordusunun uçakları tarafından Anadolu'ya atıldı. Bildiride Türk ulusunun Kurtuluş Savaşı'na karşı çıkılıyor, Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, padişaha başkaldıran asiler olarak niteleniyordu. Bu olaylar İskilipli Atıf Hoca'nın sonunu hazırladı. 
26 Aralık 1925 günü yakalanan Hoca, tutuklu olarak Ankara'ya gönderildi. 26 Ocak Salı günü Ankara İstiklal Mahkemesi'nde vatan hainliğinden yargılandı. Mahkeme Reisi Ali Çetinkaya, sanığın "Vatana ihanet" suçundan idama mahkûm edildiğini açıkladı ve İskilipli Atıf Hoca bir hafta sonra Ankara Samanpazarı Meydanı'nda asıldı.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=81223


Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,854 µs