En Sıcak Konular

''İŞ KAZASI'' ÖLÜMLERİNDE KORKUNÇ ARTIŞ

1 Şubat 2013 22:58 tsi
''İŞ KAZASI'' ÖLÜMLERİNDE KORKUNÇ ARTIŞ SGK verilerine göre, 2008’de meydana gelen iş kazalarında 865 kişi hayatını kaybederken 2011 yılında bin 700 kişi öldü. Henüz yayınlanmayan 2012 yılının istatistiklerinde iş kazalarında ölen kişi sayısının 2 bini aşabileceğinden endişe ediliyor

İş kazaları en büyük katil

SGK verilerine göre, 2008'de meydana gelen iş kazalarında 865 kişi hayatını kaybederken 2011 yılında bin 700 kişi öldü. Henüz yayınlanmayan 2012 yılının istatistiklerinde iş kazalarında ölen kişi sayısının 2 bini aşabileceğinden endişe ediliyor

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, 30 Haziran 2012 tarihinde yayımlanan İş Sağlığı Güvenliği Kanununun kademeli bir geçişle yürürlüğe girmeye başladığını, ancak iş kazaları sonucu meydana gelen ölümlerde yine rekor kırıldığını söyledi.

MMO Başkanı Çakar, iş kazaları sonucu ölümlerde üç yılda iki katı aşan oranda bir artışın söz konusu olduğuna dikkat çekerek, "SGK istatistiklerine göre, 2008 yılında meydana gelen iş kazaları sonucu 865 kişi hayatını kaybetmiş iken 2011 yılında meydana gelen iş kazaları sonucu 1.700 kişi hayatını kaybetmiştir. Biliyoruz ki 2012 yılı rakamları açıklandığında bir yıldaki ölü sayısı 2 binli rakamlara ulaşacaktır" dedi.

Kitlesel ölümler yaşanıyor

Her yıl olduğu gibi, 2013 yılına da iş kazalarında kitlesel ölümlerle girdiklerini ifade eden Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar Zonguldak Kozlu'da metan gazı patlamasında 8 çalışan, Gaziantep'teki iş kazasında ise 8 çalışanın hayatını kaybettiğini ifade ederek açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Mevcut durumda kazaların tek tek teknik nedenlerini değerlendirmenin çok anlamlı olmadığını düşünüyoruz. Zira kazaların teknik nedenleri farklı olabilir ancak, hepsini içeren genel bir nedensellik söz konusudur.

İşyerlerinde önlem alınmamakta, önlem alınıp alınmadığı denetlenmemekte, işverenleri önlem almaya zorlayıcı herhangi bir denetim ve ceza mekanizması bulunmamaktadır. Bu temel husus unutulmaksızın Gaziantep'teki olaya ilişkin olarak kısaca şunu söyleyebiliriz; Kaza, Galvaniz Fabrikasında, malzemelerin temizlenmesinde kullanılan asit havuzlarındaki suyun ısıtılmasına yönelik ekonomizer montajı ve devreye alınması sırasında meydana gelmiştir. Kaza yeri uzman üyelerimizle incelenmiş olup montajı yapılan alev borulu ekonomizerde basınç yükselmesi meydana gelerek patlama gerçekleşmiştir. Kazanın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının "iş güvenliği uzmanları işverenlerden çok para istiyorlar, bu nedenle herkesi iş güvenliği uzmanı yapacağız" diye demeç vermesinden birkaç gün sonraya gelmesi ilginç olsa gerek. Bilindiği üzere Elbistan, Adana, Esenyurt, OSTİM kazaları sonucu gündeme gelen İş sağlığı Güvenliği Kanunu, TBMM'de kabul edilerek 30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak gerçek şu ki, bu yasa ile iş kazaları önlenememekte, meslek hastalıkları tespit edilememekte, iş kazası sonucu ölümlerde Avrupa birinciliğimiz, dünya üçüncülüğümüz sürecektir."

Her gün 5 kişi ölüyor

İş kazalarını önlenmesinin ana unsurunun yalnızca yasa yapmaktan geçmediğinin altını çizen Çakar, işyerlerinde önlem alınmadıkça, önlem alınıp alınmadığı denetlenmedikçe, yasaların hiçbir işe yaramayacağını vurguladı. Çakar şunları kaydetti: "Bir yılda bin 700, bir günde 5 kişi iş kazasında hayatını kaybediyorsa, bunun bariz nedeni, önlem alınmamasıdır ve bu durumun sorumlusu işveren ile devlettir. Zira işyerlerinde önlemlerin alınması ile gerekli araçların işverenlerce sağlanması ve devletin etkin denetim yapması durumunda iş kazaları meydana gelmez. Fakat önlemler alınmıyor, iş kazaları can almaya devam ediyorsa, devlet yasa yapma-denetleme görevlerini doğru bir şekilde yerine getirmiyor demektir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu önlem almaya zorlayan bir kanun değildir. Kanun, işverenleri değil, iş güvenliği uzmanlarını muhatap alan bir kanundur. Oysa iş güvenliği uzmanları işyeri yöneticisi değildir, harcama yetkileri yoktur, işçi alma yetkileri ve tüm bunların yanında hiçbir şekilde iş güvenceleri bulunmamaktadır. Kazaların gerçek muhatabı, kazaların oluştuğu işyerlerinin sahipleri olan işverenler olmalıdır. Buna karşın kanun, "mademki, işyerlerinde iş güvenliği uzmanları çalıştırılıyor, öyleyse sorumlular iş güvenliği uzmanları olmalıdır" şeklindeki yanlış ve işverenleri kollayan bir mantıktan hareket ediyor."


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ...http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,660882/is-kazalari-en-buyuk-katil



Bu haber 2,516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,336 µs