En Sıcak Konular

İSRAİL SALDIRISI SURİYE HALKINI UYANDIRDI

1 Şubat 2013 22:53 tsi
İSRAİL SALDIRISI SURİYE HALKINI UYANDIRDI İsrail'in kıstırılmış isyancıları kurtarmak maksadıyla Şam yakınlarındaki askeri tesisleri vurması, Suriye halkının Beşar Esad etrafında daha da kenetlenmesine yol açtı

Şerden 'hayır' doğdu

İsrail'in kıstırılmış isyancıları kurtarmak maksadıyla Şam yakınlarındaki askeri tesisleri vurması, Suriye halkının Beşar Esad etrafında daha da kenetlenmesine yol açtı

İsrail'in Şam yakınlarındaki askeri tesise yönelik saldırısı dünya çapında yankı uyandırdı. Tel Aviv yönetimi saldırı konusunda geçmişte olduğu gibi taktiksel nedenlerden dolayı ayrıntı vermezken, İsrail medyası İsrail savaş uçaklarının Şam'a yönelik saldırısının başlıca hedefinin Lübnan'a gönderilmek istenen silahları taşıyan konvoy olduğunu savundu. ABD'li yetkililer de benzer şekilde Çarşamba günkü İsrail saldırısının hedefinin Şam'ın kırsal kesimindeki uçaksavarları Lübnan'daki Hizbullah örgütüne götüren konvoy olduğunu öne sürdü. Yeni Mesaj'ın edindiği bilgiye göre ise İsrail uçakları, Şam'a saldırmak için fırsat kollayan isyancıların Suriye askerleri tarafından imha edilmesini önlemek için saldırıyı gerçekleştirdi.

İsrail medyası da aynı mantıkta

İsrail'de yayın yapan Kanal 2 televizyonu, Devlet Başkanı Esad'ın İsrail'in bir askeri karargâhı vurduğunu söylemesinin amacının dikkatleri Hizbullah'a verilmek üzere yapılan silah kaçakçılığından çekmek olduğunu iddia etti. İsrail'in önde gelen gazetelerinden Yediot Ahronot Gazetesi ise uzun süredir Rusya ve Suriye arasında Rus malı silahların Hizbullah'a gönderilmemesini öngören bir anlaşma olduğunu ileri sürdü. Haaretz gazetesi ise saldırının Esad'a hayat verdiğini savundu. Bu arada Rusya saldırıyı kabul edilemez olarak nitelerken, Esad yönetiminin ana destekçilerinden İran ise saldırının "vahim sonuçları" olacağını öne çıkardı. Hizbullah ise Suriye yönetimi, ordusu ve halkı ile tam bir dayanışma içinde olduğunu açıkladı.

Suriye yönetimi, İsrail'in tam olarak neyi hedef aldığı konusunda somut açıklama yapmadı. Suriye ordusu konvoyun vurulduğunu reddederken, saldırıda Şam'ın dış mahallelerinde yer alan "Suriye'nin savunma sistemlerini" geliştiren bir bilimsel araştırma merkezinin olduğunu bildirdi. Ordu açıklamasında İsrail saldırısının "Suriye'nin egemenliğinin ve hava sahasının açıkça ihlal edildiğine" işaret edildi.

Operasyonun arkasında ABD var

İsrail'in saldırı konusunda Washington'u önceden bilgilendirmesi, "Operasyonun arkasında ABD mi var?" sorusunu da gündeme getirdi. ABD Savunma Bakanlığı bu konuda yorum yapmaktan kaçındı. Öte yandan, İsrail 6 Eylül 2007'de Suriye'nin kuzeyinde bir fabrikayı bombalamıştı. Ancak İsrail, Suriye'de saldırı gerçekleştirdiğini hiçbir zaman resmi olarak kabul etmedi. Bu tarihten 5 yıl sonra İsrail yine Şam'daki askeri bir tesisi bombaladı ve yine bunu kamuoyu önünde kabule yanaşmıyor!
Bazı uzmanlara göre ise İsrail, Suriye'deki karışıklıklardan faydalanarak, 1982 yılından bu yana savaş halinde olduğu düşmanına zarar verdi. Zira İsrail, komşusu da olsa kendisine tehdit olarak gördüğü ülkelere sıklıkla ve ustalıkla saldırı düzenliyor.

Halktan Esad'a destek


Suriye halkı ise saldırı karşısında İsrail'e karşı birleşti. Şam'da gösteri yapan binlerce Suriyeli, dış güçlerin ülkedeki çatışmaya dahil olmasını reddederken, Beşar Esad'a desteklerinin tam olduğunu vurguladı. Suriye halkının uzun bir aradan sonra Beşar Esad yönetimi lehine sokağa çıkması dikkat çekti.

Rusya'dan İsrail'e eleştiri


Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yapılan açıklamada İsrail'in Suriye'ye yönelik askeri saldırısı eleştirildi. Açıklamada "Eğer bu bilgi teyit edilirse, bu eylem haksız bir ülkenin, Birleşmiş Milletler Ana Sözleşmesini açıkça ihlal ederek egemen bir devletin toprağına yaptığı bir saldırıdır. Saldırı sebebi ne olursa olsun kabul edilemez ve meşru gösterilemez" denildi.

İsyancıların gardı düştü


Suriye'nin Şam'a saldırısının ardından bir ilginç çıkış da Suriye muhalefetinden geldi. Geçtiğimiz yıl 11 Kasım'da ABD tarafından Katar'da kurdurulan Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Muaz El Hatip, Esad yönetimi ile görüşmek istediğini deklare etti. Daha önce defalarca Esad'ın istifa etmesi gerektiğini söyleyen Hatip, "Ülkedeki iç savaşa barışçıl bir netice getirmek istiyoruz" dedi. Hatip'in açıklamaları, Esad yönetimi ile görüşmeye hiç bir şekilde açık kapı bırakmayan muhalif çizgiden sapma gösteriyor.(RECEP BAHAR)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ...http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,660886/serden--hayir--dogdu



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,186 µs