En Sıcak Konular

ORTADOĞU'DA ÇOK TEHLİKELİ GELİŞME

31 Ocak 2013 23:59 tsi
ORTADOĞU'DA ÇOK TEHLİKELİ GELİŞME İsrail ordusu Suriye sınırındaki bir hedefe saldırı düzenledi.Suriye, İsrail uçaklarının askeri bir araştırma tesisini vurduğunu duyurdu.Suriye topraklarına saldırı iddiası Rusya'yı harekete geçirdi. İran'dan İsrail'e misilleme tehdidi geldi.

İsrail'den Suriye'ye gece saldırısı!

Korkutan gelişme

İsmi güvenlik sebebiyle açıklanmayan batılı bir diplomat ve İsrailli bir askeri yetkilinin verdiği bilgilere göre İsrail ordusu Salı gecesi Suriye sınırındaki bir hedefe saldırı düzenledi. Savaş uçakları tarafından yok edildiği bildirilen hedefin ne olduğu konusunda detaylı bir açıklama verilmedi. Lübnan hükümeti Çarşamba günü yayınladığı bildiride hava sahalarında yoğun bir İsrail varlığı olduğunu açıklamıştı.

İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, Pazar günü yaptığı açıklamada Suriye'de bulunan kimyasal silahlar hakkındaki endişeler artmaya başlarsa İsrail'in bu duruma müdahale edeceğini belirtmişti. Salı günü konuyla ilgili yapılan açıklamalarda ise Hizbullah'ın kimyasal silahları ele geçirmesinden çekinildiğinin altı çizilmişti.

İsrail Suriye sınırına yapılan saldırı hakkında yorum yapmaktan kaçındı.(gazetevatan.com) [1]

Suriye: İsrail askeri tesisi bombaladı!
 
Suriye hükümeti, İsrail uçaklarının bugün sabaha karşı başkent Şam yakınlarındaki askeri bir araştırma tesisini vurduğunu duyurdu.

Resmi haber ajansı SANA'ya göre; Suriye Ordusu, "İsrail uçakları bugün sabaha karşı hava sahamızı ihlal ederek Şam kırsalındaki Cemraya araştırma tesisini vurmuştur." denildi.

Batılı kaynaklar, İsrail uçaklarının bugün bölgede saldırı düzenlediği belirtilmiş fakat hangi hedefin vurulduğu konusunda açıklama yapılmamıştı.

Şam yakınlarında bulunan Jamraya'daki askeri araştırma tesisine yönelik saldırıda 2 çalışanın öldüğü belirtilirken İsrail bombardımanının "Araplar ve Müslümanlara yönelik suçlarından biri" olduğu iddia edildi. Ordunun açıklamasında İsrail saldırısının, "teröristlerin tesisi ele geçirme girişimlerinin başarısız olmasının ardından" gerçekleştiği savunuldu. İsrail'in Hizbullah'a silah götüren bir konvoyu hedef aldığı yönündeki haberlerin ise doğru olmadığı belirtildi. Bu açıklamadan saatler önce Lübnan ordusu, İsrail uçaklarının hava sahalarını ihlal ettiğini ve saatler süren bir operasyon gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Lübnan'ın iddiasının ardından Batılı kaynaklar ise Suriye topraklarına yönelik İsrail bombardımanında silah yüklü bir konvoyun hedef alındığını savunmuştu.

2007'de de Suriye topraklarını vuran İsrail, krizin derinleştiği günlerden bu yana Suriye'deki kimyasal silahların Lübnan'daki Hizbullah'ın eline geçmesinden endişe duyduğunu dile getiriyor ve silah transferini engellemek için benzer saldırılar düzenleyebileceği uyarısında bulunmuştu.

'BİZE YAPILDI SAYARIZ'

Olayla ilgili İsrail'den ya da başka bir ülkeden resmi açıklama gelmezken İran'ın vereceği tepki önem taşıyor. Çünkü İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, Suriye'ye yapılacak bir saldırının İran ve müttefiklerine bir saldırı anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.

İsrail 6 Eylül 2007'de Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirdiği hava saldırısında bir nükleer tesisi hedef almıştı. İsrail jetleri Kuzey Kore'nin yardımıyla nükleer silah üretmekle suçlanan Suriye`nin El Kibar tesislerini bombaladığında, dönüş yolunda Hatay'a boş bir füze tankı düşürmüştü. İsrail uçaklarının Türk hava sahasını kullandığının ortaya çıkması Türkiye'yi de tartışmaların merkezine çekmişti.[2]

Rusya'dan çok sert açıklama!

İşler iyice kızışıyor

İsrail'in Suriye topraklarına saldırıda bulunduğu iddiası Rusya'yı harekete geçirdi. Herhangi bir provokasyon olmadan yapılan bu saldırıyı lanetleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı gelişmelerden 'derin bir kaygı' duyduğunu ifade etti. Suriye Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail savaş uçaklarının askeri tesislerini bombaladığını iddia etmişti. Batılı bir bürokratsa Suriye-Lübnan sınırında bir konvoyun İsrail ordusu tarafından bombalandığını ifade etmişti. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada 'eğer bu bilgiler doğruysa çok vahim bir durumla karşı karşıyayız. Özgür bir ülkenin topraklarına sebepsiz yere başka bir ülke tarafından ateş açılmıştır, bu kabul edilemez bir durumdur ve acil bir yaptırım gerekmektedir' ifadeleri kullanıldı. 

AMERİKA'NIN HABERİ VAR MIYDI?

New York Times gazetesi, İsrail'in Suriye'de uçaksavar silahları taşıyan bir araç konvoyunu vurmadan önce Washington'a haber verdiğini duyurdu.

İsmi belirtilmeyen bir ABD'li yetkili, İsrail'in kuzeydeki en tehlikeli düşmanı olarak gördüğü Hizbullah'ın Suriye'deki kaostan faydalanarak, kimyasal silahlar başta olmak üzere, diğer silahlara ulaşmasına izin vermeyeceğini bu saldırıyla bir kez daha ortaya koyduğu vurgulandı.(gazetevatan.com) [3]

İran: Her an vurabiliriz!

İran'dan İsrail'e misilleme tehdidi.

Suriye'nin en büyük müttefiki konumundaki İran, İsrail'e misilleme tehdidinde bulundu.

Suriye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Abdulkerim, saldırıya tepki olarak yaptığı açıklamasında, misillemenin zamanıyla ilgili kesin bir tarih veremeyeceğini, yetkililerden haber beklediklerini belirtti.

SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ HEDEF ALINDI

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, İsrail'in Suriye'deki bazı askeri hedefleri vurduğu iddiasıyla ilgili olarak, saldırıyı şiddetle kınadıklarını açıkladı.

Salihi, devlet televizyonu IRINN tarafından da yayınlanan açıklamasında, "İsrail'in saldırısı, Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne yapılan saldırıdır" dedi.

İsrail'in bölge halkı ve Müslüman ülkeler arasında fitne çıkarma çabalarına değinen Salihi, bölge ülkelerinde bilinç ve sağduyunun korunmasının benzer saldırıları önlemek için gerekli olduğunu vurguladı.

Bu arada, IRINN'in saldırıyla ilgili yorumunda, "İsrail savaş uçaklarının saldırısına hedef olan bölgenin daha önce bu ülkedeki silahlı gruplarca ele geçirilmek istendiği, ancak başarısız olunduğu" ifadeleri kullanıldı.

'SURİYE KONUSUNDA YORUM YOK'
İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, İsrail uçaklarının Suriye'deki bazı hedefleri vurduğuna ilişkin iddialarla ilgili olarak, "Bu konuda korkarım yapabileceğim tek açıklama 'yorum yok' demektir" açıklamasında bulundu.

Palmor, uluslararası basında büyük yankı uyandıran haber hakkında Bakanlık olarak herhangi resmi bir açıklamada bulunmayacaklarını belirtti. Palmor, "Bu konuda korkarım yapabileceğim tek açıklama 'yorum yok' demektir" diye konuştu.

İsrail Savunma Kuvvetleri de, saldırı haberi hakkında herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı.

DEMİR KUBBE KUZEYE KAYDIRILMIŞTI
Geçen hafta, Suriye'den kaynaklanan kimyasal silah tehdidinin belirlenmesi halinde müdahale edileceği uyarılarında bulunan İsrail, daha önce Gazze sınırına yakın şehirlere yerleştirdiği Demir Kubbe (Iron Dome) füze bataryalarının bir kısmını 4 gün önce, ülkenin kuzeyindeki Hayfa şehrinin yakınlarına taşımıştı.

40 kilometre menzile sahip füzelere karşı etkin savunma sistemi olarak bilinen Demir Kubbe'nin, kuzeye kaydırılmasının, İsrail'in muhtemel bir saldırısının ardından, misilleme olarak Lübnan'daki Hizbullah'tan gelecek roket saldırısı için ön hazırlık olarak yorumlanmıştı.[4]


Kaynak: GAZETEVATAN

[1] http://haber.gazetevatan.com/Haber/510328/1/Gundem 

[2] http://haber.gazetevatan.com/Haber/510496/1/Gundem 

[3] http://haber.gazetevatan.com/rusyadan-cok-sert-aciklama/510526/30/Dunya  

[4] http://haber.gazetevatan.com/iran-her-an-vurabiliriz/510682/30/SurManset






Bu haber 981 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,103 µs