En Sıcak Konular

MALİ'Yİ YAĞMALATIYORLAR

31 Ocak 2013 23:37 tsi
MALİ'Yİ YAĞMALATIYORLAR Fransız askerleri, işgal ettikleri Mali'nin Timbuktu, Gao ve Kidal şehirlerinde Tuareg ve Arap azınlığın sahip olduğu dükkânları siyahi Malililere yağmalatarak, ülkedeki halklar arasında fesat tohumları ekiyor

Mali'yi yağmalatıyorlar

Fransız askerleri, işgal ettikleri Mali'nin Timbuktu, Gao ve Kidal şehirlerinde Tuareg ve Arap azınlığın sahip olduğu dükkânları siyahi Malililere yağmalatarak, ülkedeki halklar arasında fesat tohumları ekiyor 

Fransa'nın, eski sömürgelerinin askeri güçlerinin desteğiyle başlattığı Mali işgali tüm şiddetiyle sürüyor. Ülkenin kuzeyinde yer alan direnişçi Tuareg Müslümanlarını acımasızca katleden işgalciler, diğer etnik grupları Arap ve Tuareg azınlığa ait dükkânları yağmalamaları için teşvik ediyor.

Tuaregler, Fransız işgaline karşı çıkarken, çok sayıda Malili Fransızlara destek veriyor. Tuaregler buğday tenine sahipken, yağmacılar ise siyah derili. Tuareglerin daha açık deri rengine sahip olmaları ülkede ırkçılığı da körüklüyor. Bu çerçevede Timbuktu'da Tuaregleri hain olarak niteleyen Amadu Traore adlı bir İngilizce öğretmeninin "Derileri bizden açık. Bizleri siyah Afrikalı diye damgalayarak aşağılıyorlar" şeklindeki sözleri dikkat çekiyor.

Yağmacılığı destekleyen Fransızlar böylece ülkedeki farklı etnik gruplar arasında 'kalıcı fesat tohumlarını' da ekmiş oluyor. Sivil Tuareg halkı da hem işgalcilerin, hem de yerel zenci halkın baskısı altında bulunuyor.

Yağma teşvik ediliyor

Timbuktu'da konuşlanan Fransız ve Mali askerlerinin ise yağmayı durdurmak için en küçük bir çaba içinde olmadığı belirtiliyor. Tuaregler uzun yıllardır Fransa yanlısı Mali hükümetine karşı ülkenin kuzeyinde bağımsız bir devlet kurmak için mücadele ediyor.

Göçebe Tuaregler, ülkenin kuzeyindeki halkın yüzde 11'ini teşkil ediyor. Boyunduruğu kabul etmeyen Tuaregler, Mali'nin Fransız sömürgesi olduğu yıllardan bu yana bağımsızlık için mücadele veriyor. Tuareglerin bağımsızlık taleplerinin arkasında ise 'ayrımcılığa uğramaları' yer alıyor. Tuareg gençleri iş bulamazken, ağırlıklı olarak yaşadıkları kentler son derece geri kalmış durumda.

Tuaregler güçlerini korumaya aldı

Tuareg savaşçılar ise çöldeki gizli karargâhlarına çekilmiş durumda... Zaten işgalci 3700 Fransız askeri, bu nedenle ülkede büyük bir direnişle karşılaşmadı. Fransızların ülkeyi terketmesini bekleyen savaşçılar, böylece güç kaybetmek istemiyor. Fransız askerleri ise şimdiden geri çekilmenin hesabını yapıyor. Paris yönetiminin planı, direnişçilerden temizlediği kentlerde kontrolü Afrika birliklerine devretmek olarak öne çıkıyor. Fransa, bununla birlikte Mali'nin zengin altın ve uranyum madenlerinden de aslan payını kapmayı amaçlıyor. Çad, Burkina Faso, Nijer gibi İslam ülkelerinden gelen zayıf donanımlı askerlerin Tuareg savaşçılarının karşısında tutunabilmeleri ise güç görünüyor.

Ev ev arama yapılıyor

Mali askerleri ise Gao ve Timbuktu kentlerinde ev ev arama yaparak, direnişçilerin geri çekilirken bıraktıkları silahların peşine düştü. Bu arada Timbuktu'daki tarihi Ahmed Baba Enstitüsü'nde yaklaşık 2 bin el yazması tarihi kitap yandı.(YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,660837/mali-yi-yagmalatiyorlar


Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,425 µs