En Sıcak Konular

AKP'NİN ''YIKIM ANAYASASI''NIN MUHTEVASI BELLİ OLDU

24 Ocak 2013 13:42 tsi
AKP'NİN ''YIKIM ANAYASASI''NIN MUHTEVASI BELLİ OLDU TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunulan AKP taslağının 'İdare'bölümünde, Oslo müzakerelerinde varılan mutabakatların ve İmralı canisine verilen sözlerin, 'Başkanlık Sistemi " başlığı altında Anayasa'ya girmesi teklif ediliyor.

YIKIM ANAYASASI
 
İmralı canisine verdikleri sözleri 'başkanlık sistemi' maskesiyle komisyona sundular.
  
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunulan AKP taslağının 'İdare'bölümünde, Oslo müzakerelerinde varılan mutabakatların ve İmralı canisine verilen sözlerin, 'Başkanlık Sistemi " başlığı altında Anayasa'ya girmesi teklif ediliyor. Teklifte, " Yeni Büyükşehirler kuruyoruz " diyerek, ülkeyi federasyona dönüştürme düzenlemesini daha da güçlendiren ve kalıcı hale getiren maddeler dikkat çekiyor.
  
Yeni anayasa için çalışmalarını sürdüren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun aldığı karar uyarınca dört parti yeni anayasanın " idare " bölümüne ilişkin önerilerini dün akşam geç saatlerde TBMM Başkanlığı'na sundu. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunulan AKP taslağının " idare " bölümünde, Oslo müzakerelerinde varılan mutabakatların ve İmralı canisine verilen sözlerin, " başkanlık sistemi " başlığı altında Anayasa'ya girmesi teklif ediliyor.
 
Teklifte, "yeni Büyükşehirler kuruyoruz " diyerek, ülkeyi federasyona dönüştürme düzenlemesini, daha güçlendiren ve kalıcı hale getiren maddeler dikkat çekiyor. AKP teklifine göre Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanırken, Valilerin geliş gidişleri başkanın görev süresine bağlanak üniter yapıda bir gedik daha açılıyor.
MGK, YÖK, RTÜK, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu gibi hayati kurumlar, anayasal kurum olmaktan çıkarılıp AKP'nin arka bahçesine dönüştürülüyor. Devletin hizmetleri için " memur çalıştırma" zorunluluğu kaldırılıyor ve devletin daha hızlı ve daha kolay ele geçirilmesine fırsat sağlanıyor.
 
MHP'nin taslağında ise Anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen ilk üç maddesinden, Türkiye Devletinin kurucu değerlerinden ve Cumhuriyetin temel niteliklerinden, Devletin ülkesi milletiyle bölünmez bütünlüğünden hiçbir şartta taviz verilemeyeceği belirtiliyor. Diktaya dönüşecek başkanlık ve yarı başkanlık sistemlerine karşı çıkılarak, " ülkemizin gerçeklerine, siyasi kültürüne uygun olan parlamenter demokrasinin eksikliklerinin tamamlanmasından, yanlışlarının düzeltilmesinden ve 21. yüzyılın evrensel standartlarına yükseltilmesinden yanayız " görüşlerine yer veriliyor.
 
TEKLİFTE NELER VAR?
AKP'nin teklifinde yer alan maddeler özetle şöyle:
Kamu idaresinin genel esasları "nı belirlerken, mevcut anayasadan farklı olarak, " Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde ayrımcılık yapılamaz " hükmüne yer verildi. AK Parti, iktidarının ilk döneminde Meclis'ten geçirdiği " Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun "da da benzer bir hükme yer vermiş ancak hüküm Cumhurbaşkanı Sezer tarafından " kamu çalışanları için türban yasağının kalkmasın amaçladığı " gerekçesiyle veto edilmişti.
 
MAHALLİ İDARE YETKİLERİ
Öneride mahalli idarelerin yetkilerini artıracak hükme de yer verildi. Öneri metninde mevcut anayasada yer almayan " Mahalli idareler kanunda belirtilen ve münhasıran başka bir kamu idaresine verilmeyen kamu hizmetlerini yerine getirmeye yetkilidir " ifadesi yer aldı.
 
G.KURMAY, BAKANLIĞA BAĞLI
AK Parti Genelkurmay Başkanlığı'nı Milli Savunma Bakanlığı'na bağlama projesini de yeni anayasa ile hayata geçirmeyi planlıyor. AK Parti önerisine göre Genelkurmay, Milli Savunma'ya bağlı olarak görev yapacak. Kuvvet Komutanlıkları ise mevcuttaki gibi Genelkurmay bünyesinde kalacak.
 
GENELKURMAY BAŞKANI'NI BAŞKAN ATAYACAK
Öneri metninde Genelkurmay Başkanı'nın nasıl atanacağına ilişkin açık bir hüküm yer almazken, AK Parti kurmaylarına göre Genelkurmay Başkanı'nı Başkan atayacak. Mevcut anayasada Cumhurbaşkanı'na ait olan " Başkomutanlık " sıfatı " Başkan "a ait olacak.
  
VALİ, BAŞKANLA GİDECEK
 

Mevcut anayasada yer alan " üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esaslarının kanunla özel olarak düzenlenir " hükmüne önerisinde yer vermeyen AK Parti, " Müsteşar, vali ve genel müdürlerin " görev süresini de " Başkanın görev süresi " ile sınırladı. Müsteşar, vali ve genel müdürlerin görev süresi Başkanın görev süresinin sona ermesiyle kendiliğinden sona erecek.

- MGK ANAYASAL KURUM OLMAKTAN ÇIKIYOR

AK Parti, MGK, YÖK, RTÜK, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıyla ilgili bir önermeye yer vermeyerek bu kurumları " anayasal kuruluş " olmaktan çıkarttı.

- 'LAİKLİK'YERİNE 'SİYASİ TARAFSIZLIK'

Diyanet İşleri Başkanlığı'nı " anayasal kurum " olarak koruyan AK Parti, mevcut anayasadan farklı olarak Başkanlığın " laiklik ilkesi doğrultusunda " görev yapacağına ilişkin bir bir hükme önerisinde yer vermedi. AK Parti önerisinde " Diyanet İşleri Başkanılğı, siyasi tarafsızlık ilkesi doğrultusunda, kanunda gösterilen görevleri yerine getirir " hükmü yer aldı.

- MEMUR YOK 'KAMU ÇALIŞANI'VAR

Devletin hizmetleri için " memur çalıştırma " zorunluluğu kaldırılıyor. Kamu hizmetleri " kamu çalışanları " eliyle yürütülecek. Kamu hizmetleri " hizmet alımı " yoluyla gerçekleştirilebilecek. Hangi kamu hizmetlerinin " hizmet alımı " yoluyla karşılanacağı ve çalışanların " istihdam tipleri " kanunla düzenlenecek.

MHP'NİN ÖNCELİĞİ VAZGEÇİLMEZ İLKELERDE

MHP'nin teklifinde ise şu hususlar öne çıkıyor:
Yeni Anayasa yapımında;
1. Anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen ilk üç maddesi korunmalıdır.
2. Türkiye Devletinin kurucu değerlerinden ve Cumhuriyetin temel niteliklerinden vazgeçilemez.
3. Devletin ülkesi milletiyle bölünmez bütünlüğü tartışılmamalıdır.
MHP; vatandaşlarımızın aynı milletin ferdi olmaktan gurur duyacağı, ayrışmayı değil bütünleşmeyi, farklılaşmayı değil kucaklaşmayı, kutuplaşmayı değil kaynaşmayı sağlayacak ve kimlik sorunu yaşamayacağı bir anayasadan yanadır.
MHP, birbirinden uzaklaşmamış, birbirine yabancılaşmamış bir millet yapısı ile etnik köken, inanç, mezhep gibi özelliklerin milli kimliğin ve bin yıllık kardeşliğin zenginliği olarak gören ve her türlü ayrımcılığı ret eden bir toplum hayatına kavuşulması hedefini benimsemiştir.
MHP, etnik kimliklere siyasi ve hukuki statü ve imtiyaz tanınmasına, kişi hak ve özgürlüklerinin etnik temelli kolektif haklara dönüştürülmesine, Türkçe dışındaki dillerde anadil olarak eğitim yapılmasına ve yeni azınlıklar yaratılmasına karşıdır.
MHP, Türk milleti kavramı yerine milli kimlik tanımının değiştirilerek mozaik düşüncesinin ürünü olan Türkiyelilik veya Türkiye vatandaşlığı gibi kavramların ikame edilmesine karşıdır.
4. Üniter devlet yapısı tartışılmamalıdır.
MHP, devletin merkezi yönetim ve yerel yönetim organlarının çatışmadan uyum içinde yeniden yapılandırılmasından, kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde sunulmasından, kurum ve kuruluşların vatandaşa eşit, kaliteli ve verimli hizmet anlayışı ile şekillendirilmesinden yanadır.
MHP, mahalli idarelerin güçlendirilmesi adı altında Türkiye'nin idari yapısının değiştirilerek, yerel yönetimlerin mahalli parlamento olarak çalışacağı bölgesel yönetim veya özerk bölgelere, Türkiye'nin huzur ve güvenliğini tehlikeye düşürecek, etnik bölücülüğün önünü açacak ve bölücü terörün siyasi gündemine ve emellerine hizmet edecek, üniter yapıyı bozacak tekliflere karşıdır.
MHP, demokrasi değerleri ile Cumhuriyet değerlerini bağdaştıran ve evrensel standartlara kavuşturan bir anayasadan yanadır.
MHP, uzlaşma arayışı adı altında, Cumhuriyet'in temel niteliklerinin örselenmesine, Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesine karşıdır.
MHP, tarihin tekerrür etmemesi için, Cumhuriyetin temel değerlerini her hal ve şart altında savunacaktır.
5. Parlamenter sisteme dayalı demokrasiden vazgeçilemez.
MHP, yasama, yürütme ve yargı erklerinin ayrılığı ilkesinin korunmasından ve bu erklerin çatışmadan uyum içinde çalıştırılmasından yanadır. MHP, yasama ve yürütme erklerinin bağımsız ve tarafsız yargının denetiminden ve erklerin kendi içinde birbirlerini dengeleyecek evrensel standartlarda mekanizmaların oluşturulmasından yanadır.
MHP, diktatörlük yaratacak başkanlık ve yarı başkanlık sistemine karşıdır.
MHP, tarihin tekerrür etmemesi için, parlamenter demokratik sistemi her hal ve şart altında savunacaktır.
 
MHP BAŞKANLIK VEYA YARI BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞIDIR
1. AKP, Amerika'da uygulanan başkanlık sistemini örnek göstermekte, Türkiye'yi bir maceraya sürüklemek istemektedir.
Bir ülke için rejim değişikliği akşamdan sabaha karar verilecek kadar basit ve acele edilecek bir konu değildir.
Kişiye endeksli kanun yapılamayacağı gibi anayasa hiç yapılamaz. Siyasi rejim değişikliği sonucu doğuracak hükümet sistemi değiştirilemez.
Siyasi rejimler ülkelerin kalkınması, vatandaşlarının huzuru ve refahı için tek başına sihirli değnek değildir.
Her rejimin başarılı ve başarısız olduğu yönleri vardır.
Her ülkenin millet ve devlet olarak kendi siyasi kültürü, tarihi tecrübesi, toplumsal değerleri ve şartları siyasi rejiminin rengini ve tonunu belirler.
Amerika'da başkanlık sistemi Amerika iç savaşı sonunda, savaşan güçler ve devletleri arasında varılan uzlaşma ile oluşturulan birleşik devletlerin rejimidir.
Bu rejim Amerika Birleşik Devletlerinin, kültürüne, tarihi tecrübesine ve diğer şartlarına göre ortaya çıkmış ve başarılı olmuştur.
Bu başarının sistemde olduğunu zanneden başta bazı Güney Amerika ülkeleri olmak üzere birçok ülke bu sistemi uygulayarak Amerika gibi bir ülke olacaklarının hayalini kurmuş ve başkanlık sistemine geçmişlerdir.
Ancak başkanlık sistemi bu ülkelerin hiçbir sorununu çözmediği gibi, mevcut sorunlarına yenilerini eklemiştir.
Amerikan başkanlık sistemini örnek alan ülkelerin tamamına yakını diktaya dönüşmüştür.
2. Amerika'nın 1700lü yıllarda yaşadığı iç savaş sonunda elliye yakın devlet kurulmuştur. Daha sonra bu devletler birlikte yaşama ve İngiliz sömürgeciliğine karşı mücadele vermek üzere birleşmişler, Amerika Birleşik Devletini kurmuşlardır.
Birleşen bu devletler hükümranlık haklarının bir kısmını muhafaza etmiş, bir kısmını merkezi devlete devretmiştir.
Birleşen devletlerden her biri yasama organına sahip olup, kendi sınırları içinde geçerli kanun yapabilmekte, vergi koyabilmektedir. Birleşen devletler her devletin iki senatörle temsil edildiği merkezi devletin organı olan Senato da hükümranlık hakkını kullanabilmektedir.
Birleşen devletlerden her biri yasama faaliyetine nüfus oranında temsil edildiği Temsilciler Meclisinde katılabilmektedir.
Senato ve temsilciler meclisinde kabul edilen kanunlar ülke çapında yürürlüğe girmektedir.
Birleşen devletlerin nüfusuna göre belirlenen delegeleri iki dereceli seçim ile devlet başkanını seçerler. Başkan yürütme organının başıdır. Başkan Bakanlar Kurulu yasama organı dışından atar.
Amerikan sisteminde senato ve temsilciler meclisinden ibaret yasama organı ile delege sistemi ile seçilen başkanın temsil ettiği yürütme organı arasında kesin ve katı kuvvetler ayrılığı ilkesi vardır. Biri diğerinin işine karışamaz.
Mesela, başkan yasama meclisine kanun teklif edemez, bütçe yapamaz, kanun yerine geçecek kararname çıkaramaz, büyükelçi ataması, yabancı ülkelere silah satışı, askeri ve ekonomik yardım gibi konularda yasama organının iznini almak zorundadır.
Buna karşılık, yasama organı bakanlar kuruluna üye veremez, başkanı görevden alamaz, gensoru veremez.
Bu sistem Amerika şartlarında ortaya çıkmış, Amerika'nın sosyal ve kültürel yapısına siyasal geçmişine uygundur. Kongre ile başkan arasında ciddi bir kriz doğması halinde çözüm üretememek gibi arızalarına rağmen başarılı olmuştur.
Amerika'da bu sistemin doğmasına ve başarılı olmasına sebep olan şartların hiç biri Türkiye'de bulunmamaktadır.
11.3. AKP bu gerçeği bilmesine rağmen, otoriter eğilimini ve tek kişi yönetim anlayışını Türk başkanlık sistemi adı altında milleti aldatmaya ve kandırmaya çalışmaktadır.
AKP önerdiği başkanlık sisteminde;
- Amerikan sisteminin başkan ile yasama organı arasındaki denge ve denetim mekanizmalarını ortadan kaldırarak,
- Başkana kanun niteliğinde kararname düzenleme, yasama organını feshetme gibi yetkiler vererek,
- Başkanı tek meclisli parlamentoya hükmeder konuma yükselterek ve
- Bunun adını da Türk başkanlık sistemi koyarak
- Uyduruk ve ucube bir söylem ile
- Dikta özlemine kavuşmaya çalışmaktadır.
Bu öneri yeni bir anayasa yaparken, hükümet sistemlerinin demokratik değerleri açısından tam bir trajedidir, siyasi kültür ve birikim açısından tam bir komedidir.
 
4. Fransa'nın yarı başkanlık sistemi ikinci dünya savaşından sonra o ülkenin siyasi kültürüne tarihi tecrübesine ve kendi şartlarına göre bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Fransa'da başarılı olmuştur.
Ancak Fransa'yı taklit eden bazı eski sömürgeleri bu sistemi uygulayarak Fransa gibi bir ülke olacaklarını zannetmişler, fakat sonuç hayal kırıklığı olmuştur.
Fransa'yı taklit eden ülkelerin tamamına yakını diktatörlüğe dönüşmüştür.
Türkiye'nin devlet ve millet olarak özellikleri ve şartları ne Amerika'ya ve ne de Fransa'ya benzer.
Türkiye, İmparatorluktan milli ve üniter devlet yapısına, tebaadan eşit haklara sahip vatandaşlığa, cumhuriyete, parlamenter demokrasiye, kuvvetler ayrılığına, hukuk devletine, hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına, h‰kim teminatına ulaşan birikim sahibidir.
Türkiye, bu tarihi süreçte 5 anayasa yapan bu anayasalarda yüzlerce değişiklik gerçekleştiren iki ihtilal ve üç muhtıra yaşayan bir ülke olarak Amerika ve Fransa d‰hil olmak üzere hiçbir ülkeden alınacak dersi bulunmamaktadır.
MHP, diktaya dönüşecek başkanlık ve yarı başkanlık sistemlerine karşıdır.
MHP, ülkemizin gerçeklerine, siyasi kültürüne uygun olan parlamenter demokrasinin eksikliklerinin tamamlanmasından, yanlışlarının düzeltilmesinden ve 21. yüzyılın evrensel standartlarına yükseltilmesinden yanadır."

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=27146


Bu haber 839 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,130 µs