En Sıcak Konular

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ'NİN TARİHİ BİNASI YANDI

23 Ocak 2013 14:35 tsi
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ'NİN TARİHİ BİNASI YANDI Yangın gece yarısına doğru kontrol altına alındı ancak bina kullanılamaz hale geldi. Çok sayıda tarihi eser ve kitap da yangında kül oldu.

Alevler bir tarihi daha yuttu
 
Galatasaray Üniversitesi İstanbul Beşiktaş kampüsündeki 142 yıllık tarihi ahşap binada yangın çıktı. Binanın yanan çatı kısmı çöktü. Yangına karadan ve denizden söndürme araçlarıyla müdahale edildi. Yangın gece yarısına doğru kontrol altına alındı ancak bina kullanılamaz hale geldi. Çok sayıda tarihi eser ve kitap da yangında kül oldu.
 
Galatasaray Üniversitesi'nin İstanbul Beşiktaş Ortaköy'deki kampüsünde bulunan 1871 yılında inşa edilen tarihi ahşap binanın 3. katında iddiaya göre bir öğretim görevlisinin odasındaki elektrik kontağından yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın ahşap binayı sardı. Çatıya sıçrayan yangına denizden ve karadan müdahale edildi.
Yangının aniden büyümesi üzerine olay yerine Sarıyer, Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu itfaiyesi ekipleri yönlendirildi. Ayrıca denizden de söndürme araçları ile yangına müdahale edildi. Tarihi binadaki alevlere su ve köpükle müdahale edelirken, binanın çatısı çöktü.
Yangının çevredeki binalara sirayetini önlemeye çalışan itfaiye ekiplerinin binada öğrenci olması ihtimaline karşı arama yaptığı görüldü. İtfaiyenin çalışması sırasında, polis de Çırağan Caddesi'ndeki trafiği durdurdu.
 
ZABIT TUTULURKEN YANGIN ÇIKTI
Galatasaray Üniversitesi Rektörü Ethem Tolga, yangının önce bir dumanla farkedildiğini ardından hemen süratle yangına müdahale edildiğini söyledi. Ethem Tolga olay yerine gelen itfaiyenin müdahale ettiğini ve yangın olmadığı için zabıt tutulurken çatıdan dumanlar yükseldiğini belirtti.
 
KİTAPLAR KÜL OLDU
Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, çatısında çökme meydana gelen bina kullanılamaz hale geldi. Çok sayıda tarihi eser ve kitap da yangında kül oldu.
Olayın elektrik kontağından çıktığı tahmin ediliyor.
 
142 YILLIK TARİH YANDI

Yanan bina, Galatasaray Üniversitesi tarafından kullanılan, Feriye Saraylarıolarak da bilinen ve Çırağan Sarayı'nın müştemilatı olan bina. Sultan Abdülaziz döneminde mimar Sarkis Balyan tarafından 1871'de inşa edilen ve resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahilsarayı olan ana bina, uzun yıllar Galatasaray Lisesi'nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu'na tahsis edildi ve 1992 yılında da üniversiteye devredildi. İlk dönemde idari birimler, sınıflar, kütüphane ve öğretim üyelerinin bürolarını barındıran ana bina, günümüzde sadece idari birimlerin bir kısmı ile Hukuk, İİBF ve İletişim Fakülte sekreterliklerini ve bu fakültelerde görevli öğretim üyelerinin bürolarını içeriyor.

TARİHİ BİNALAR TEK TEK KÜL OLUYOR

İstanbul'da bir ay içerisinde tarihi mekanlarda üçüncü kez yangın çıktı. Galatasaray Üniversitesi'nden önce Aralık ayında Kapalı Çarşı'da ve Cağaloğu'nda bulunan 150 yıllık İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasında yangın çıkmıştı. Yangınlarda tarihi mekanlarda büyük zarar meydana gelmişti.


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=27134&haber=alevler-bir-tarihi-daha-yuttu


Bu haber 2,779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,282 µs