En Sıcak Konular

'2025'TE TÜRKİYE'NİN %40'I ŞİŞMAN OLACAK'

26 Ocak 2008 20:26 tsi
'2025'TE TÜRKİYE'NİN %40'I ŞİŞMAN OLACAK' Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, ''2025'te Türkiye'nin yüzde 40'ı şişman olacak'' dedi.

İZMİR - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, ''2025'te Türkiye'nin yüzde 40'ı şişman olacak'' dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Tabip Odası işbirliğiyle yürütülen sağlık panellerinin 10'uncusu Buca Kuruçeşme Mahallesi'ndeki Ege İhracatçılar Birliği İlköğretim Okulunda yapıldı.
Panelde kadınlara ''Sağlıklı Beslenme ve Obezite'' ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, modernleşme ve sağlıksız beslenmenin yol açtığı şişmanlamanın dünyanın en büyük salgın hastalığı olduğunu söyledi.
Yılmaz, en çok düşük gelir grupları, kentte yaşayanlar ve kadınlarda görülen şişmanlığın nedenlerinin başında yüzde 50 ile alkol-beslenme değişikliği, hareket azlığı, çeşitli ilaçlar ve doğum gibi çevre faktörlerinin geldiğini, şişmanlığın yüzde 35'inin kalıtsal, yüzde 15'inin genetik nedenlere dayandığını kaydetti.
Prof. Dr. Yılmaz, yapılan araştırmalarda, 2025 yılında dünya nüfusunun dörtte birinin, ABD nüfusunun tamamının, Türkiye nüfusunun ise yüzde 40'ının şişman olacağı sonucunun ortaya çıktığını ifade etti.
Çocuklarda obezitenin son 10 yılda Avrupa'da yüzde 10, ABD'de ise yüzde 15 artış gösterdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Yılmaz, şişmanlıktan korunmak için, çocuklara oyuncak alırken bile dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Yılmaz, ''Çocuklara yuvarlak, iri oyuncaklar alarak onlara 'normal budur' mesajı verip yanlış yönlendirmeyelim. 1990'dan, 2000'lere gelinen süreçte tabak boyutlarının büyümesinin de şişmanlama üzerinde olumsuz etkileri vardır. Türk halkının yemek alışkanlıkları da şişmanlamaya çok müsaittir'' dedi.

Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,174 µs