En Sıcak Konular

GEORGE HABAŞ AMMAN'DA ÖLDÜ

26 Ocak 2008 23:13 tsi
GEORGE HABAŞ AMMAN'DA ÖLDÜ Filistin özgürlük hareketinin önde gelen isimlerinden, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi kurucularından George Habaş (81), Amman'da hayatını kaybetti.

KUDÜS - Filistin özgürlük hareketinin önde gelen isimlerinden, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi kurucularından George Habaş (81), Amman'da hayatını kaybetti. Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Filistin tarihinin büyük özgürlük savaşçılarından" diye nitelediği Habaş'ın ölümü nedeniyle, Filistin topraklarında 3 günlük ulusal yas ilan etti.
     Bir zamanlar, Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat'ın Filistin Halk Kurtuluş Örgütü (FKÖ) içindeki belli başlı rakiplerinden biri olarak görülen George Habaş'ın, Ürdün'ün başkenti Amman'da akşam saat 20.15'te hayatını kaybettiği açıklandı. Şam'daki Filistin Halk Kurtuluş Cephesi sözcüsü de Habaş'ın ölümünü doğruladı.
     Abbas, Habaş'ın ölümü nedeniyle, yarın Ramallah'ta, saat 18.00-20.00 arasında taziyeleri kabul edecek.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC)

Arap Milliyetçi Hareketi’nin Filistin kolu FKÖ’den ayrılarak Filistin Ulusal Kurtuluş Cephesi’ni oluşturdu ve 1964 yılının Kasım ayından itibaren İsrail’e karşı çeşitli saldırılar gerçekleştirdi. 1967 yılının sonunda bu grup adını „Filistin Halk Kurtuluş Cephesi“ (FHKC) olarak değiştirdi. Marksist nitelikli bir örgüt olan FHKC, Kudüslü Ortodoks bir aileden gelen George Habbaş tarafından kuruldu. FHKC uçak kaçırma eylemiyle adını uluslararası alanda duyurdu. 1969 yılının Şubat ayında Nayef Havatme liderliğinde yaşanan bölünme sonucunda zayıfladı. 1970 yılında Ürdün’deki Haşimi Krallığı’nın Filistinlilere yaşattığı bozgunun (Kara Eylül olayları) ardından FHKC bakış açısını değiştirdi. 1971 yılında FKÖ’ye katıldı. FKÖ’nün Marksist kanadını oluşturan Örgüt, FKÖ içindeki „red cephesi“nin liderliğini üstlendi.
1972 yılından itibaren İsrail hedeflerine sivil ve askeri ayırım yapmaksızın saldırılar gerçekleştirdi. 1973 yılından sonra FKÖ’nün ılımlı tavrına karşı en büyük tepki FHKC’den geldi. Camp David Anlaşması’nın imzalanmasının ardından Filistin birliği yeniden sağlandı, fakat 1974 yılında FHKC, Yürütme Kurulu’ndan çıkarıldı. 1981 yılında ise yeniden dahil edildi. El-Fetih ile FHKC arasında varolan ayrılıklar 1982 yılında Lübnan’ın işgali sırasında arttı. FHKC Ürdün’le yapılan görüşmelere karşı çıkarak kendisini yeniden Arafat karşıtı koalisyonun merkezi haline getirdi. Bu sırada en çok destek aldığı bölge muhalif Filistinlilerin yaşadığı Şam’dı. Bununla birlikte FHKC „paralel bir FKÖ“nün ortaya çıkması fikrine Filistin hareketini zayıflatır gerekçesiyle karşı çıktı. Madrid Konferansı ve Oslo Barış Anlaşmaları diğer pek çok Filistinli grubu olduğu gibi FKHC’yi de daha marjinal hale getirdi. 1999 yılının Ağustos ayında FHKC ile Arafat ve El-Fetih arasında nihai statü görüşmeleri yapılmadan önce Kahire’de bir uzlaşmaya varıldı. Suriye, Lübnan, İsrail ve işgal altındaki topraklarda faaliyet gösteren FHKC, Suriye ve Libya’dan aldığı mali ve askeri yardımlarla varlığını devam ettirdi.




Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,521 µs