En Sıcak Konular

TETİK DÜŞTÜ SİLAH PATLAMADI AHMET DOĞAN'I ALLAH KORUDU

20 Ocak 2013 10:06 tsi
TETİK DÜŞTÜ SİLAH PATLAMADI AHMET DOĞAN'I ALLAH KORUDU Bulgaristan’da Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin lideri Ahmet Doğan kürsüde konuşurken Oktay Hasanov Yenimehmedov silah doğrulttu. Doğan, silahın tutukluk yapmasıyla kurtuldu.

Kürsüde suikastı silah engelledi

Bulgaristan'da Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin lideri Ahmet Doğan kürsüde konuşurken Oktay Hasanov Yenimehmedov silah doğrulttu. Doğan, silahın tutukluk yapmasıyla kurtuldu

Bulgaristan nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan, komünist rejim döneminde zorunlu göçe zorlanan Türk azınlığın temsilcisi Ahmet Doğan'a suikast girişiminde bulunuldu. Ülkenin AB'ye üyeliğiyle birlikte demokratik dönüşüm süreci sonucunda bugün 240 sandalyeli Bulgaristan meclisinde 35 sandalyeye sahip Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH)  lideri Ahmet Doğan'a partinin kurultayında konuşmasını yaparken silah çekildi.

Türk azınlığı temsil eden partinin 8. Olağan Kurultayı sırasında sahneye fırlayan 25 yaşındaki Oktay Hasanov Yenimehmedov, silahını Doğan'ın başına doğrulttu.
Silahın tutukluk yapması sayesinde zaman kazanan Doğan saldırganın kolunu ittirdi. Korumalar Yenimehmedov'un üstüne çullanırken uyguladıkları şiddetle saldırganı adeta linç etmeye çalıştı. Sofya İnşaat Üniversitesi öğrencisi Mehmedov Milli Güvenlik Servisi yetkililerine teslim edilirken üzerinde iki bıçak ve iki silah bulundu. Burgaz doğumlu Yenimehmedov daha sonra Sofya dördüncü bölge karakoluna götürüldü.

Saldırgan sabıkalı 
Milliyet'in görüştüğü CHP Tekirdağ milletvekili Emre Köprülü, davetli olarak bulunduğu salona girerken hiçbir güvenlik aramasından geçmediklerini açıkladı. Nitekim Yenimehmedov da 3 bin kişinin katıldığı kongreye partinin gençlik hareketi rozetiyle girdi. Sofya Teknik Üniversitesi'nde öğrenci olan Yenimehmedov'un adam yaralama ve hırsızlıktan sabıkası da bulunuyor. Genç adamın daha önce altı kez suç işlediği biliniyor.
Saldırgan aynı zamanda Bulgaristan'da yayınlanan popüler televizyon programı "Balgariya tarsi talant" (Bulgaristan'ın yeteneği var) ile ülke çapında popülerlik kazanan Metin Yenimehmedov'un erkek kardeşi. Otuz dakika ara verilen kurultay salonuna alkışlarla dönen Doğan'ın sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.
Ek güvenlik önlemlerinin yanısıra Bulgaristan Başbakan Boyko Borisov, İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov'u kongreye gönderdi. Bulgaristan'ın Türk düşmanlığıyla bilinen milliyetçi partisi Ataka lideri Volen Siderov , saldırının Türk partisi adına  'iyi bir gelişme' olduğunu iddia ederek söz konusu olayın parti içindeki bütünlüğü artırarak HÖH politikacılarının birbiriyle daha çok kenetlenmesini sağlayacağını söyledi.

Aday olmayacaktı
HÖH Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Mestan, "Bu çirkin olayı işleyen kim olursa olsun, onu yaptıran, partimize karşı süren nefret dolu tavırlar ve söylemleridir. Bir kez daha Bulgaristan'daki demokrasinin tehlikede olduğunu duyurmak istiyoruz. Birtakım çevreler liderimizi ve partimizi şeytanlaştırmaya çalışıyorlar" dedi. 
Kongrede, partinin 23 yıldır lideri olan Doğan'ın istifa ettiğini açıklaması ve  Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Mestan'ı aday göstermesi bekleniyordu. Doğan aday olmama kararından vazgemedi. Milliyet'e konuşan HÖH vekili Çetin Kazak da emniyetten güvenlik önlemi taleplerinin karşılık bulmadığını açıkladı. Kazak "En kısa zamanda aydınlatılmasını bekliyoruz" dedi.  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Doğan'a geçmiş olsun mesajı gönderdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ve Dışişler Bakanlığı saldırıyı kınadı. B Avrupa Liberal Demokratlar Başkanı Sir Graham Watson ise, "Liberaller Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un iktidarı altındaki özgürlükten endişe duyuyor" dedi.

Ahmet Doğan kimdir?
Dobriç doğumlu Doğan 1990 yılında Hak ve Özgürlükler Hareketi'ni kurdu. Sofya Üniversitesi'nde felsefe okuyan Doğan 1985 yılında ulgaristan Türk Kurtuluş Birliği Teşkilatı'nın kuruluşuna destek oldu. Jivkov rejiminin attığı cezaevinden 1989'da çıktı. HÖH Bulgaristan'daki Türklerin dil, din, sosyal, kültürel ve ekonomik haklarını savunan ilk parti.

Doğan başına silah doğrultan Mehmedov'u elini ittirerek engelledi. Sahneye fırlayarak Saldırgan Yenimehmedov'u yere yatıran vekiller genç adamı tekmeledi. Yüzü kan içinde kalan üniversite öğrencisi daha sonra güvenlik güçlerine teslim edildi.

Tutukluluk yapan  silah Türk malı çıktı
Ahmet Doğan'a yönelik suikast girişiminde kullanılan silah Türk malı çıktı. 25 yaşındaki üniversite öğrencisi  Yenimehmedov'un silahının Voltran Av Silahları Şirketi tarafından İstanbul'da üretilen Ekol Volga model bir kuru sıkı tabanca olduğu anlaşıldı. Yaban Av Malzemeleri satış danışmanı Hüseyin Çetinkaya, saldırganın silahının tutukluk yapmasını büyük bir şans olarak nitelendirerek, şu bilgileri verdi:
"Kuru sıkı tabancalar, yakından ateş edildiğinde o basınçla ateş saçabiliyor ve ağır yaralanmalara sebebiyet verebiliyor. Fakat insanlar kuru sıkı tabancaları bilinen tabanca formatına dönüştürebiliyor. Kuru sıkı tabancaların sebep olduğu ölümlerin büyük çoğunluğu bu sebepten kaynaklanıyor. Türkiye'de kuru sıkı tabancalar sabıka kaydı ve kimlik fotokopisiyle satılıyor. Biz, satışın ardından emniyete bunu bildiriyoruz ve bu şekilde kontrol ediliyor.
Alıcı da herhangi bir problem yaşamamak için emniyete kuru sıkı tabanca aldığını bildirmek zorunda. Tabancanın faturası ruhsat işlevi görüyor. Kuru sıkı tabanca sahiplerinin yanlarında taşımaları yasaktır. Fiyatları 60-70 TL arasında değişen bu silahlar Voltran Av Silahları Şirketi tarafından İstanbul'da üretiliyor."  (ARİF BALKAN - MİLLİYET)


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://dunya.milliyet.com.tr/kursude-suikasti-silah-engelledi/dunya/dunyadetay/20.01.2013/1657773/default.htm


Bu haber 2,752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,122 µs