En Sıcak Konular

ESAD AYLAR SONRA DÜNYAYA SESLENDİ: ''ÇEKİLMİYORUM''

7 Ocak 2013 11:20 tsi
ESAD AYLAR SONRA DÜNYAYA SESLENDİ: ''ÇEKİLMİYORUM'' Suriye lideri Esad, 7 ay sonra ilk kez dünyaya seslendi. Ateşkes ve genel af sözü verdi ama koltuğunu bırakmaya razı olmadı

Esad aylar sonra dünyaya seslendi!

Kimse rüya görmesin çekilmiyorum

Suriye lideri Esad, 7 ay sonra ilk kez dünyaya seslendi. Ateşkes ve genel af sözü verdi ama koltuğunu bırakmaya razı olmadı

Beşar Esad'ın 'tarihi' olarak nitelendirilen konuşması için sabah saatlerinde başkent Şam'a tüm giriş çıkışlar kapatıldı. Şehir merkezindeki opera binasında kürsüye çıkan Esad, hem dünyaya hem de Suriye'deki isyancılara yönelik mesajlar verdi. Yeni anayasa, ateşkes, genel af ve seçimlerden oluşan bir 'barış planı' önerisi yaptı ancak kullandığı sert ifadeler ve isyancılar için 'teröristler' benzetmesi yapması nedeniyle planı kimseyi tatmin etmedi. Esad'ın konuşmasını dinleyen yüzlerce Suriyeli sık sık "Kanımız, canımız sana feda" sloganları attı. İşte Esad'ın konuşmasından satırbaşları:

- Ülkedeki çatışma yönetimle muhalifler arasında değil, vatan hainleri ile halk arasında. Ülkemde güvenlik kalmadı. Nereye baksam hüzün görüyorum. Bunu yapanlar Allah düşmanlarıdır. Hepsi cehenneme gidecekler.

Bu nasıl devrim?

- Onlar buna 'devrim' diyor ama bunun devrimle bir alakası yok. Devrimin fikir babaları olur, mühendisleri olur, ideologları olur. Nerede bu devrimin düşünürleri? Bu devrimin lideri kim?

- Bunların çoğunluğu Suriyeli değil, El Kaide bağlantılı. Radikaller Suriye'yi bir cihat ülkesine dönüştürmek istiyor. İsyancıları yenmek imkansız değil. İsyancları destekleyerek Suriye'yi bölmek ve zayıflatmak için bölgesel bir plan var. Suriye egemen ve özgür bir ülke olarak kalacak.

- Batı ülkeleri Suriye'de olan biteni istismar etmek istiyor. Ben Rusya, İran ve Çin'e destekleri için teşekkür ediyorum.

- Yabancıların saldırılarını püskürtmek amacıyla topyekun bir savaş halindeyiz. Ulusal seferberlik halinde olmamız gerekiyor. Reformlar ve terörle mücadelenin bir arada yürümesi gerekiyor.

- Siyasi diyalog kurmak istedik ama karşımızda bir muhatap bulamadık. Bir erkek evlenmek için kendisine uygun kadın bulamıyorsa bu evlenmek istemediği anlamına gelmez. Biz de kendimize diyalog için muhatap bulamıyoruz. Teröristlerle mi görüşeyim? Biz kuklalarla değil kuklaları oynatanlarla diyalog kurmak istiyoruz. Batı diyalog kapısını kapattı. Ülkelerini yabancılara satmayanlarla müzakereleri sürdürürüz.

- Benim 2014'te iktidarı bırakmam amacıyla uluslararası bir plan hazırlandığı haberleri rüyadan öte şeyler değildir.

Esad'ın 'barış' planı

- Yabancı ülkeler tarafından silahlandırılan ve finanse edilen teröristlerin saldırılarının durması durumda, askeri operasyonları durduracağız. Ardından bir 'ulusal diyalog konferansı' kurulacak. Suriye'nin birliğini sağlayacak bir ulusal metin kaleme alınacak. Bu metnin bir referandumla onaylanması gerekir. Ardından geniş kapsamlı katılımla kurulacak bir hükümetle seçimlere hazırlık yapılır. Bu siyasi çözüm planı kapsamında bir genel af da yer alacak. Genel af olmalı çünkü Suriye'de herkesin herkesi affetmesi gerekiyor. Yeni anayasa da bu süreçte hazırlanacak ve referanduma sunulacak.

- Geçmişte Araplar'ın kanını döken bazı ülkeler Suriye'ye hakim olmaya çalışıyor. Ama biz onlardan güçlüyüz ve onlara bir ders vereceğiz. Reform sorunu çözer diyorlar, umut olmadan reform hiçbir işe yaramaz.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/Haber/504308/1/Gundem


Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,331 µs