En Sıcak Konular

ERDOĞAN: ''TERÖRE KARIŞANLARA AF YA DA EV HAPSİ SÖZ KONUSU DEĞİL''

6 Ocak 2013 21:28 tsi
ERDOĞAN: ''TERÖRE KARIŞANLARA AF YA DA EV HAPSİ SÖZ KONUSU DEĞİL'' Erdoğan Öcalan'a ev hapsi konusunda "AK Parti iktidarında ev hapsi asla olamaz. Teröre karışanlara af ya da ev hapsi söz konusu değil. Gayretimiz terörle mücadelede başarılı olabilmek" dedi.

Erdoğan'dan 'İmralı ile görüşme' açıklaması

İmralı ile görüşme konusunda ilk kez konuşan Başbakan Erdoğan,"Biz siyasetçi olarak görüşmenin içinde olmadık" diye konuştu.

Erdoğan Öcalan'a ev hapisi konusunda ise "AK Parti iktidarında ev hapsi asla olamaz. Teröre karışanlara af ya da ev hapsi söz konusu değil. Gayretimiz terörle mücadelede başarılı olabilmek" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP'li heyetin Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmenin yeni bir süreci işaret etmediğini, daha önce başlayan sürecin devamı olarak algılanması gerektiğini söyledi. Hükümet olarak istihbarat teşkilatı aracılıyla terör örgütü ile görüşmeler yapabileceğini aktaran Başbakan Erdoğan, Oslo görüşmelerini anımsattı. Oslo gibi bir görüşmenin gündemlerinde olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Ancak gelecekte farklı gelişmeler olabilir. Bunun önünü kapamanın bir anlamı yok." ifadesini kullandı. Teröre karışanlara genel af gibi bir durumun söz konusu olmadığını anlatan Erdoğan, "İmralı içen ev hapsi gibi şeyler uyduruluyor. Asla böyle bir şey söz konusu değildir." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gabon, Nijer ve Senegal'i kapsayan Afrika Turu öncesinde Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ile Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik ve Numan Kurtulmuş da katıldı.

Afrika ziyareti kapsamında yapacağı temaslar hakkında detaylı bilgi veren Başbakan Erdoğan, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin BDP'li heyetin İmralı'da Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeye ilişkin sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, sürecin yeni başlamış bir süreç olmadığını belirtti. Hükümet olarak buradaki gayretlerinin terörle mücadelede başarılı olabilmek olduğunu anlatan Erdoğan, huzurun ve refahın tam manasıyla Türkiye'nin dört bir köşesine getirebilmek amaçladıklarını söyledi. Bu konunun devlet ve siyaset olmak üzere iki ayağı olduğunu aktaran Başbakan Erdoğan, bazı kesimlerin bunu anlayamadığını belirtti. Erdoğan, "Siyasetle, hükümetle veya hükümet etmeyle, devleti yönetmeyle devlet mekanizmalarının çalıştırılması arasındaki inceliği ayırt edemeyen siyasetçiler de var. Bu inceliği koruyarak bir yol takip ediyoruz. Burada da daha önce başladığımız bir süreci devam ettirmenin gayreti içindeyiz." dedi.

Siyasetin bu tür konularla ilgili bazı enstrümanları kullandığını belirten Erdoğan, devletin mekanizmaları içindeki bu enstrümanlardan en önemlisinin her zaman için istihbarat teşkilatı olduğunu belirtti. İstihbarat teşkilatının yürütmenin bu konuda en önemli ayağı olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Dünyanın her yerinde böyledir. Bunu sadece terörle mücadelede kullanmaz, asayişte de kullanır. Etkili olmak istediği alanlarda da kullanır. Bizler de şu anda bu adımı attık, atıyoruz, atacağız." diye konuştu.

Siyasetçi olarak asla bir görüşme içinde olmadıkların ve olmayacaklarını belirten Erdoğan şunları söyledi: "Ben bir yolculuğumda bir ifade kullandım: 'Terörle mücadele ederiz, siyasetçiyle müzakere ederiz' dedim. Müzakere ile görüşme farklı şeylerdir. Bu görüşmeleri de yaparsınız, gelişmelere göre adımınızı atarsınız. Bundan önce bir Oslo olayı vardı. Şu anda bizim gündemimizde Oslo yok. Gelecekte buna benzer farklı gelişmeler olabilir mi? Olabilir. Bunun önünü kapamanın bir anlamı yor. Bu Oslo olmaz başka bir yer olur. Avrupa bölücü terör örgütünün siyasi ayağıdır. Ama nerede? Kendi içinde siyasi ayağıdır. Onlar şu anda İmralı'ya karşı farklı yaklaşmaktadır. Bu hassasiyetleri incelikleri görmemiz lazım." Başbakan, konuşmasında terörle mücadele konusunda yeteri kadar destek vermediğini belirttiği medya ve sivil toplum kuruluşlarına da eleştiride bulundu. Erdoğan, "Biz ne yazılı görsel medyadan ne de sivil toplum örgütlerinden gerekli desteği alıyoruz. Böylebölücü terör örgütüyle mücadele olmaz. Bunla ilgili herkesin üzerine düşeni yapması gerekir." ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU'NA 'ORTAK HAREKET EDELİM'

ÇAĞRISI Basın mensupları Başbakan Erdoğan'a CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Hükümete yeni kredi veriyoruz" açıklamalarını sorması üzerine sert eleştirilerde bulundu. Kılıçdaroğlu'na "Kendisi muhtac-ı himmet dede, nerede kaldı gayriye himmet ede" şeklinde cevap veren Başbakan Erdoğan, kendisi krediye muhtaç olan bir CHP'nin kendilerine kredi vermesinin mümkün olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu'nun "Bu işin çözüm yeri Meclis'tir." açıklamasını hatırlatan Erdoğan, bu konuyla ilgili Meclis'te defalarca bilgilendirme yaptıklarını söyledi.

Konuyla ilgili, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun beraberindeki heyetle gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Kendileri aynen şu ifadeyi kullandılar: 'Şu anda MHP kabul etmiyor.' Diğeriyle de zaten görüşmeye niyetleri olmadığını ifade ettiler, biz de kendilerin 'Onların kabul edip etmemesi önemli değil, buyurun beraber yapalım bu işi' dedik. Bakın 3 tane arkadaşım benim yanımda, 3 tane arkadaşınız da sizin yanınızda. Hemen ben arkadaşlarıma talimatı veriyorum. Ama dürüst olması lazım. Dürüst değil, sıkıntı burada. Televizyonlarda maalesef hala doğru olmayan, gerçeği yansıtmayan konuşmalar yapıyor. İnsanı bu üzüyor." Kılıçdaroğlu'na çağırda bulunan Erdoğan, "Bugün bu basın toplantısında yeniden söylüyorum. Samimi isen, o ziyarette benim yanımda Başbakan yardımcım da var idi ve yine aynı şekilde Ömer Bey yanımızdaydı. Grup Başkan Vekili Mahir Ünal Bey yanımdaydı. Kendileri de 3 arkadaşıyla geldi. Şu anda bu arkadaşlarım yine görevde. Kendisi de bu 3 arkadaşını görevlendiriyorsa hemen çalışmaya başlasınlar, ne yapacaklarsa, ne yapabilirsek beraber yapalım. Eğer yasal düzenleme yapacaksak yasal düzenleme, beraber atmamız gereken adımlar varsa beraber adım atalım. Eğer bu konuda iktidar bu adımları atmıyorsa bunu söylemiyorsa buna hakkın var. Veya yapılan bir sözleşmenin gereğini yerine getirmiyorsa o zaman sözleşmeyi çıkarırsın, ama bunun sözleşmeler de de maalesef bazen sözleşmeleri de yanlış okuyor son bütçe müzakerelerinde olduğu gibi burada da yanlış okumalar yapabilir. Bu kadar açık konuşuyorum." ifadesini kullandı.

Toplantıda CHP Genel Başkan Yardımcısı Akif Hamzaçebi'nin "Bu iş böyle hemen olmaz 2-3 ay bize müsaade edin." dediğini aktaran Başbakan Erdoğan, "Bunun üzerinden biz 3 ayı devirdik. Ama buna rağmen yine söylüyorum; eğer samimiyse, dürüstse versin 3 arkadaşına talimatı. Ben 3 arkadaşımı hepinizi şahit tutarak talimatı veriyorum, bu çalışmayı başlatalım. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı bu sözü veriyor size." diye konuştu.

'4. YARGI PAKETİ İÇİNDE GENEL AF SÖZ KONUSU DEĞİL"

Basın mensuplarının 4. yargı paketi ile ilgili sorusu üzerine Erdoğan, çalışmaların devam ettiğini en kısa zamanda Meclis gündemine getirerek çıkarmak istediklerini belirtti. Teröre bulaşmış olanları bağışlayan ve genel af ifade eden bir karar çıkarmalarının söz konusu olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Teröre bulaşmış olanları, yani burada bağışlayan, genel af bilmem ne böyle bir şey asla söz konusu değildir. Bunun da bilinmesini istiyorum. İmralı için ev hapsi gibi bir şeyler uyduruluyor. Asla böyle bir şey söz konusu değildir. AK Parti iktidarında böyle bir şey söz konusu değildir."

'PROVAKASYON OLABİLİR ÖNEMLİ OLAN HAZIRLIKLI OLMAK'

İmralı süreciyle ilgili provakasyon ihtimalinin her zaman olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, "Provokasyon her zaman olmuştur, olabilir. İlla böyle bir süreçte bu olur diye bir şey yok. Hiç böyle bir sürecin olmadığı yerlerde de provakatif eylemler olur. Bunlar her zaman olabilir, ona göre de gerekli hazırlığınızı yapacaksınız. Bunları en az zaiyatla atlatacaksınız. Olay budur." dedi.


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://siyaset.milliyet.com.tr/erdogan-dan-imrali-ile-gorusme-aciklamasi/siyaset/siyasetdetay/12.01.2013/1651898/default.htm



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,717 µs