En Sıcak Konular

BAŞKASININ KİMLİĞİ İLE TEDAVİ TARİH OLUYOR

4 Ocak 2013 18:05 tsi
BAŞKASININ KİMLİĞİ İLE TEDAVİ TARİH OLUYOR Avuç içi damar okuma olarak bilinen biyometrik kimlik doğrulama sistemi 15 Ocak’a kadar Türkiye’deki tüm hastanelerde faaliyete geçecek. Başkasının kimliğiyle tedavi olana ve SGK’yı zarar uğratana hem para hem hapis cezası verilecek.

Başkasının kimliği ile tedavi olana hapis

Avuç içi damar okuma olarak bilinen biyometrik kimlik doğrulama sistemi 15 Ocak'a kadar Türkiye'deki tüm hastanelerde faaliyete geçecek. Başkasının kimliğiyle tedavi olana ve SGK'yı zarar uğratana hem para hem hapis cezası verilecek.

Bugüne kadar 21 ilde uygulanan ve avuç içi damar okuma olarak bilinen biyometrik kimlik doğrulama sistemi 15 Ocak'a kadar tüm Türkiye'de faaliyete geçiyor. Başkasının kimliğiyle tedavi olana hem para hem hapis cezası verilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK'nın ortak yürüttüğü sistemin 1 Temmuz'da Konya'da pilot uygulaması başlatıldı.  

Acil haller!
Konya'nın ardından eylül ayında 20 ilde daha hayata geçirilen sistem, 15 Ocak'a kadar İstanbul, Ankara, İzmir'in de aralarında olduğu diğer 61 ilde de uygulamaya geçirilecek. Sistemle sağlık hizmeti almadığı halde almış gibi görünen kişilerden kaynaklanan suistimallerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Sistemle 15    Ocak'tan sonra hastanelere müracaat aşamasında, acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra, "nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı veya pasaporttan" biriyle kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapılacak. Kişilerin hastanelere müracaatı sırasında ilk avuç içi damar okuma sisteminden elde edilen biyometrik verinin veri tabanına kayıt işlemi hastanelerce yapılacak. 
Hastane ve sağlık sunucuları, ilk biyometrik verinin kurum veri tabanına kayıt işleminde hastalardan taahhüt belgesi almak zorunda olacak. Kimlik tespiti, biyometrik kayıt işlemi veya biyometrik kimlik doğrulama işlemini usulüne uygun yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle SGK'nın zarara uğramasına sebebiyet veren kuruluştan ödenen tutar geri alınacak. Kendi adına başkasının sağlık hizmeti almasını sağlayan kişiden tedavi ücretinin iki katı kanuni faiziyle tahsil edilecek. Bu kişiler hakkında SGK'yı zarara uğratmaktan suç duyurusunda bulunulacak.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=78780


Bu haber 942 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,045 µs