En Sıcak Konular

HALK BORÇLA GÖSTERİŞLİ TÜKETİME YÖNELDİ

2 Ocak 2013 16:13 tsi
HALK BORÇLA GÖSTERİŞLİ TÜKETİME YÖNELDİ Türkiye’de iletişim araçlarının da etkisiyle halk kredi ve kartla borçlanarak gösteriş tüketimine yöneldi, tasarruflar da dibe vurdu.85 kuruşluk ekmeği dahi kartla alan orta direğin borcu Başbakan Yardımcısı Babacan’ın açıklamasıyla 263 milyar lirayı a

Tasarruflar azaldı borçla gösteriş arttı

Türkiye'de  iletişim araçlarının da etkisiyle halk kredi ve kartla borçlanarak gösteriş tüketimine yöneldi, tasarruflar da dibe vurdu.85 kuruşluk ekmeği dahi kartla  alan orta direğin  borcu Başbakan Yardımcısı Babacan'ın açıklamasıyla 263 milyar lirayı aştı.
 
Halk tasarruf yapamayınca borçla gösterişe yöneldi
 
Türkiye'de iletişim araçlarının da etkisiyle halk kredi ve kartla borçlanarak gösteriş tüketimine yöneldi tasarruflar da dibe vurdu 85 kuruşluk ekmeği dahi kartla  alan ortadireğin borcu Başbakan Yardımcısı Babacan'ın açıklamasıyla 263 milyar lirayı aştı
 
Türkiye'de tasarruflar hızla azalıp cumhuriyet tarihinde ilk defa milli gelirin yüzde 12'sine inerken, tüketicilerin borçları da 263 milyar lirayı aştı.. Hayat standardı yükselmeyen, geliri artmayan golf topu üzerinden hesaplanan  enflasyonla kendi kaderine terk edilen vatandaş, sonunda ekmek için bile kredi kartına muhtaç hale geldi. Gırtlağına kadar kredi ve kart batağına gömülen vatandaş, artık ekmeği bile kredi kartıyla alır hale geldi. Orta direk vatandaş 85 kuruşluk ekmeği dahi artık kartla almasına rağmen, toplumdaki gösteriş tüketimi, orta direği bile ayağını yorganına göre uzatmak yerine alım gücünün üstünde borçla harcama yapmaya yönlendiriyor.. AKP'nin pembe ekonomik masallarının aksine tehlike çanları çalıyor. 800 bin kişi kredi kartı, 120 bin kişi tüketici kredisi borcunu ödeyemezken, 182 bin KOBİ de batık krediler nedeniyle takibe alındı. Karşılıksız çek sayısı 900 bini, protestolu senet sayısı ise 1 milyonu geçti.

 
Psikolojik hareket

 
Ekmeği bile kredi kartıyla almak zorunda kalan ortadirek vatandaş, yine kredi kartıyla borçlanarak, son model ıphone cep telefonu alıyor.. Kuyumcuların kredi kartına taksite yönelmeleriyle, tek taş pırlanta yüzükler lüks saatler yok satıyor..Otomobil kredileriyle otomotiv satışları hızla artarken, ödenemeyen krediler nedeniyle ikinci el binek otomobil pazarı da adeta otomobil mezarlığına dönüşüyor.. Uzun vadeli kredilerle alınan konutlar, işten çıkarmalarla bankaların satışa çıkarmalarına ve eve gelen haciz ve icralara neden oluyor..
 
Kart, kredi borçları
 
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Kasım ayı verilerine göre hazırladığı Bankacılık Sektörü raporunda gelişmeleri ortaya koydu. Grafiklerle ortaya konulan son fotoğraf, ekonomideki yavaşlamanın vatandaşın günlük hayatında birebir kendini gösterdiğini de ortaya koydu. TBB'nin raporuna göre, ekonomik yavaşlamayla bankalara borcunu ödeyemeyen kişi sayısı patladı. Kasım ayı itibarıyla, son 3 ayda tüketici kredilerinde 80 bin kişi borcunu ödemezken, yine son 3 ayda kredi kartı borcunu ödemeyen kişi sayısı 120 bin oldu. Son 1 yılda ise toplam 800 bin kişinin kredi kartı patladı. Yine son 1 yılda 520 bin vatandaş bankalardan çektiği tüketici kredisini geri ödeyemezken, rapor 2011'in son çeyreğinden itibaren borcunu ödemeyenlerin sayısının sürekli arttığını ortaya koyuyor.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, 2002 Aralık'tan bu yılın Ekim ayına kadar olan dönemde, "nakdi tüketici ve takipteki tüketici kredi  tutarları ile bireysel kredi kartı ve takipteki bireysel kredi kartı" tutarlarından oluşan toplam tüketici kredilerinin, 263 milyar 848 milyon liraya ulaştığını kaydetti. 

182 bin KOBİ de batık
 
Aynı rapor KOBİ'ler için de durumun pek parlak olmadığını ortaya koyuyor. Buna göre 2012 yılı başına kadar sürekli azalan KOBİ'lerin tahsili gecikmiş alacakları, bu yılın başından artma eğilimine girdi. Ancak bu artışın hızı yıl içinde arttı. Gelinen noktada Ekim ayı itibariyle 'tahsili gecikmiş alacaklar'kalemine giren batık kredileri bulunan işletme sayısı 182 bine ulaştı. OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Adnan Keskin, KOBİ'lerin, bilançolarının yetersizliği nedeniyle kredi kullanamamalarının büyük sıkıntı yarattığını söyledi. Keskin, bankaların çalışan kesime ücretlerine bakmaksızın kredi kartı dağıttığını söyledi.
 
Türkiye'de kaç milyoner var?
 
Bu yılın Ocak-Eylül döneminde 1 milyon lira ve üzeri parası bulunan yurt içi yerleşik mevduat sahibi sayısı 6 bin 669 kişi arttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, söz konusu dönemde toplam mevduat sahibi sayısı 960 bin 691 kişi artarak 51 milyon 860 bin 132'den 52 milyon 820 bin 823'e çıktı. Bu yılın Eylül ayı sonu itibarıyla banka hesaplarında 10 bin liraya kadar mevduatı olan 50 milyon 867 bin 97 kişinin toplam mevduat sahipleri içindeki oranı yüzde 96,3 oldu. Ocak-Eylül 2012 döneminde banka hesabında 1 milyon lira ve üzerinde para bulunan mevduat sahiplerinin sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre 6 bin 669 kişi artarak 44 bin 492 kişiden 51 bin 161 kişiye yükseldi.
 
Cep telefonuna 20 milyar dolar ödedik
 
Türkiye dünyanın en büyük 4. cep telefonu pazarı. İlk piyasaya çıktığından 2011 yılı sonuna kadar Türkiye'de 136 milyon cep telefonu satıldı.Kullanılan cep telefonu sayısı 2010-2012 döneminde 3 milyon arttı.Cep telefonuna bugüne kadar ödediğimiz toplam miktar 20 milyar doların üzerinde. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin mobil telefon kullanımında, abone başı 299 dakika ortalama aylık mobil telefonla konuşma süresiyle Avrupa'da ilk sıraya yükseldiğini bildirdi.Türkiye'de, mobil bilgisayardan veya cep telefonundan internet kullananların sayısında da çok hızlı bir artış olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Türkiye'de cep telefonu abone sayısı da yaklaşık 67 milyona ulaştı. Yaklaşık 39 milyon 3G abonesi bulunuyor. Cep telefonu kullananların içinde yüzde 58 olan bu oran, yüzde 30 olan Avrupa ortalamasının çok üzerinde" diye konuştu.
 
Pahalı saat satışında tarihi rekor
 
Kült saat markalarından Hamilton'ın CEO'su Sylvain Dolla, "Türkiye'de 2011'de yüzde 100 büyüdük; yani ikiye katladık. 2012 yılı için satışların 3 kat artmasını bekliyoruz. Bu rekor ile Türkiye, Çin ve Kore'deki büyümemizi de geride bırakıyor. Bu bir rekor ve başka hiçbir ülkede böyle rakamlar görmedik" dedi. Ünlü  rock'n roll yıldızı Elvis Presley'in de favori markası olan, savaş pilotları ve savaş gemileriyle de özdeşleşen kült marka Hamilton, Türkiye'de rekor büyüme elde etti. Dolla, sözlerini şöyle sürdürdü: " Türkiye en çok satış yaptığımız ülkelere içinde ilk 20'de. Büyümemizin motoru Çin, Kore ve Türkiye olacak." Armani, Burberry, Guess ve Gc gibi pek çok saat markasının Türkiye distribütörü olan Saat & Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, Türkiye'de saat pazarının 2011 yılında yüzde 15 büyüyerek 1 milyar dolara ulaştığını söyledi. 
 
1600 cc'lik lüks otomobil talebi patladı
 
Vergi avantajına sahip 1600 cc motorlu lüks otomobiller pazarı büyüttü. Lüks otomobil pazarı yıl sonunda 50 bin adetle satış rekoru kıracak. Lüks otomobil pazarı vergi avantajına sahip küçük hacimli motorlu modellerin dopingiyle rekora koşuyor. Yıl sonunda lüks oto satışlarının 49-50 bin adede ulaşması bekleniyor. Son rekor 48 bin adetle geçen yıl kırılmıştı. Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) artışı sonrasında lüks otomobil pazarı adeta kabuk değiştirdi. Motor hacmi 2000 cc'nin üzerindeki otomobillerde ÖTV'nin yüzde 84'ten yüzde 130'a çıkarılmasından sonra satışlar adeta dibe vurdu. Bunun üzerine lüks markalar, ağırlığını vergi avantajına sahip modellere verdi. BMW, Mercedes, Audi ve Volvo, 1600 cc motorlu modelleri satışa sunarak, ÖTV artışının olumsuz etkilerinden korundu.
 
Tasarruf eğilimi tarihin en düşük seviyesinde 
 
Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması 2012 'ye göre Türkiye'de cumhuriyet tarihinin en düşük tasarruf oranı yaşanıyor. Milli gelirin yüzde 12'sine kadar gerileyen tasarrufları yeniden artırmak  için hükümet Bireysel Emeklillik Sistemi'ne yüzde 25 devlet katkısını dünden itibaren uygulamaya koydu. Araştırmanın temel göstergesi 18 yaş üstü kentsel nüfusun tasarruf oranı yüzde 12,2'ye yükselirken, artan belirsizlik algısıyla yeterli geliri olmaması sebebiyle tasarruf yapamayanların oranı son bir yıl içinde ilk kez değişim göstererek, yüzde 61'den yüzde 51'e geriledi.Araştırmaya göre, tasarrufu olmayıp ancak gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranının 2012 üçüncü çeyrekte yüzde 54'ten yüzde 36'ya düştüğünü belirtiliyor.. 

Pırlantalar kapış kapış

Mücevherlere yönelen kuyumculuk sektöründe değerli taşların fiyatları uçuşa geçti. Altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle pırlantalı ve taşlı mücevherlere yönelen kuyumculuk sektöründe değerli taşların fiyatları da son bir yılda önemli miktarda arttı. Merkezi New York'ta bulunan Uluslararası Mücevher Taşçıları Derneği'nin Türkiye Başkanı Fazıl Özen, dünyada yaklaşık 100 farklı mücevher taşı bulunduğunu ifade ederek, 20 yıl öncesine göre satışların onlarca kat artış gösterdiğini kaydetti. Özen, Türkiye'de pırlanta tüketiminin 10 yılda yaklaşık 10 kat arttığını, fiyatların yüksekliği nedeniyle son bir yılda ise fazla bir değişim yaşanmadığını, buradaki mücevher satıcılarının küresel krizi "yüzeysel bir düşüş yaşayarak" atlattığını söyledi.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=78582


Bu haber 856 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,640 µs