En Sıcak Konular

İSLAM'DA MÜLKÜYET ANLAYIŞI

1 Ocak 2013 21:43 tsi
İSLAM'DA MÜLKÜYET ANLAYIŞI Yüce kitabımız Kur'an-ı kerim'e göre; Mülk Allah'ındır. Göklerin ve yerin mülkü ve hükümranlığı Allah'a aittir. Kur'an'da ve hadisi şeriflerde bu gerçeğe sıkça vurgu yapılır.

İSLAM'DA MÜLKÜYET ANLAYIŞI
 
Yüce kitabımız Kur'an-ı kerim'e göre; Mülk Allah'ındır. Göklerin ve yerin mülkü ve hükümranlığı Allah'a aittir. Kur'an'da ve hadisi şeriflerde bu gerçeğe sıkça vurgu yapılır. 
Göklerin ve yerin mülkü (ve hükümranlığı) Allahındır. (Ali İmran/189) 
"Göklerde, yerde, bu ikisinin arasında ve nemli toprağın altında olanların tümü O'nundur".(Taha Suresi, 6) 
Bir başka ayette ise şöyle bildirilir: 
"Göklerin ve yerin mülkünün Allah'a ait olduğunu bilmiyor musun? O, kimi dilerse azaplandırır, kimi dilerse bağışlar. Allah, herşeye güç yetirendir."(Maide Suresi, 40) 
Kur'an-ı kerim'in hemen başında yer alan Fatiha suresinde Allah'tan hidayet ve sıratı müstegım talebinde bulunan kuluna cevap, Fatiaha suresinden sonra gelen Bakar suresini başında verilir:
 Elif lâm mîm zâlikel kitabu lâ raybe fîh. Hüden lil müttegîyn..Ey benden hidayet ve doru yol talebinde bulunan kulum, Hak kelamı olduğunda şüphe olmayan bu Kur'an bir hidayet rehberidir…(Bakara/1,2) Bu ayetin hemen arkasında bir mü'minde bulunması gereken özellikler sayılmaya başlanır:
"O (Mü'minle;takvâ sahibi) kimseler ki, gayba (Allah'a, meleklere, âhirete, vahye, Allah'ın takdirine) inanırlar, namazı dosdoğru/gereğine uygun kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden de (gereken yerlere Allah için) verirler." (Bakara, 3)
Bu ayette imandan sonra dinin direği ve mü'minin miracı olan namazdan söz edildikten sonra hemen ardından "Onlar rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcarlar" denilerek malı ve mülkü verenin ve gerçek mülk sahibinin Allah olduğuna dikkat çekilir. 
Servet insanın emaneten malıdır. İnsan onu başkalarıyla paylaşırsa veya daha açık bir ifadeyle Kur'an ve sünnete göre harcarsa o malın sahibi okur. Bunu yapmazsa insanlıktan çıkar kendisi mal olur.
İslama Göre:
1. Mal Allah'ındır
2. Bizde emanettir
3. Paylaşılması gereken bir şeydir
4. Servet belirli ellerde dolaşacak bir devlete dönüşemez
5. Rızık evrenseldir. Rızkı veren ve dilediğine dilediği kadar veren Allah'tır.
6. Üreten ve infâk eden Allah'ın sevgilisidir. Kazanan değil üreten ve infak eden, paylaşan Allah'ın sevgilisidir. El kesp, kâsıp kazanan değil üreten kişi demektir.(Kesb, kesbetmek) Peygamberimiz zamanında da el kasıp üreten anlamında kullanılmıştır
7. İsraf savurganlık yoktur. 
 Mal bol olunca ucuzlar, az olunca pahalılaşır. Onun için bolca üretmek gerekir.  Karaborsa, isftif ve sonradan kar için mal saklamak haramdır.
İslama göre bu esasların dışında hareket eden Müslüman iman bakımından münafık olmasa da amel bakımından münafıklaşır. Nitekim Münafıkların özelliklerinden söz edilen Münafıkın suresinde bu noktaya dikkat çekilir:
"Bilin ki mallarınız ve çocuklarınız (size hem emanet, hem de, sizi günaha sürüklemek bakımından) bir fitne (bir imtihan)dır. Ama (bunlarda İslâmî ölçü ve görevlere uyulursa) büyük mükâfatın Allah katında olduğunu da bilin." [bk. 63/9]  (Enfal 8/28)
 "Ey iman edenler! Mallarınız ve evlatlarınız sizi Allah'ın zikrinden (ibadet ve itaatinden) oyalayıp alıkoymasın. Kim bunu yaparsa (onlar yüzünden Allah'ın zikrinden/kulluk görevlerinden gaflet ederse) işte onlar, hüsrana uğrayanların ta kendileridir." (Münafıkun/9)
"Birinize ölüm (belirtileri) gelip de: "Ey Rabbim! (Ne olur) beni yakın bir vakte kadar (öldürmeyip) ertelesen de sadaka versem ve iyilerden olsam!" demeden önce, size rızık olarak verdiğimiz şeylerden (Allah için) harcayın." (Münafıkun/10) [bk. 6/27; 7/53; 14/44; 23/99-100; 32/12; 42/44]
 "(Bilin ki) Allah, hiçbir canı, eceli geldiği zaman, asla geri bırakmaz. Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberi olandır." (Münafıkun/11)

M. Günay SIDDIKOĞLU / Ortadoğu

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/makale.php?id=12321


Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,925 µs