En Sıcak Konular

ANITKABİR'DEKİ SIR ORTAYA ÇIKTI

24 Aralık 2012 22:26 tsi
ANITKABİR'DEKİ SIR ORTAYA ÇIKTI Atatürk’ün varlığı bilinen ama akıbeti sır olan ‘ölüm tutanağı’ ile ilgili gizem de çözüldü.

Anıtkabir'deki büyük sır!

İşte Atatürk'ün bilinmeyen ölüm tutanağı

Atatürk'ün varlığı bilinen ama akıbeti sır olan 'ölüm tutanağı' ile ilgili gizem de çözüldü. Anıtkabir'in kitabelerini yazan ressam Etem Çalışkan, deri üzerine yazılan ölüm tutanağının gümüş muhafazada Atatürk'ün kabrine gömüldüğünü söyledi.

İSTANBUL Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Öğretim Üyesi merhum Prof. Dr. Emin Barın ile Anıtkabir'in kitabelerini yazan ressam-hattat Etem Çalışkan, Atatürk'ün ölüm tutanağı ile ilgili önemli bir sırrı açıkladı. Barın ile 1953'te Anıtkabir'in kitabelerini yazma işini üstlendiklerini belirten Çalışkan, çalışmalar bittikten sonra da defin işlemine sıra geldiğini söyledi. 10 Kasım 1953'te Atatürk'ün naaşının Etnografya Müzesi'nden alınarak Anıtkabir'de defnedildiğini hatırlatan Çalışkan, defin işlemi sırasında Emin Barın ile Anıtkabir'de bulunduğunu söyleyerek, "Emin Barın hocam bana 'bir daha hiç göremezsin gel beraber' dedi. Aşağıya indik. Atatürk'ün beyaz mermerlerden çevrili mezarını gördüm. Anadolu'nun her yerinden getirilen topraklar buraya serpilmiş. Hocamın elinde de kendi deri üzerine yazdığı ve gümüş muhafaza içindeki Atatürk'ün ölüm tutanağı vardı. Bu tutanak oraya yerleştirildi. Gümüş muhafaza içinde Atatürk'ün kabrine gömülen ölüm tutanağını ben gördüm biliyorum, Emin Barın hocam gördü biliyor, ama belgesi yok. Şimdi toprağın altında. En büyük üzüntüm, bu tutanağın fotoğrafını çekmemek veya çektirmememiz oldu. Emin Barın hocam da daha sonra bunun için üzüntü duydu. Barın, bunun için 'Ah ah' diye dövündü" dedi. Çalışkan, ölüm tutanağının fotoğrafını çekememelerinin hala kendisi için büyük üzüntü kaynağı olduğunu söyleyerek, "Anıtkabir'in yapımına emeği geçenlerin hatırlanmaması da beni çok üzüyor" diye konuştu.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/anitkabirdeki-buyuk-sir/501560/1/G%C3%BCndem


Bu haber 2,768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,612 µs