En Sıcak Konular

''TALABANİ ÖLÜRSE IRAK'TA BÜTÜN DENGELER DEĞİŞİR''

20 Aralık 2012 17:02 tsi
''TALABANİ ÖLÜRSE IRAK'TA BÜTÜN DENGELER DEĞİŞİR'' Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin sağlık durumunun iyiye gittiği açıklandı. Ancak ölümüyle tüm dengelerin değişeceği, hatta iç savaş çıkabileceği yorumları da yapılmaya başlandı.

Talabani sonrası dengeler değişecek

Geçirdiği beyin kanamasının ardından yoğun bakımda tutulan ve rakiplerinin "Fırıldak Celal" ve "Diplomasi Fahişesi" gibi lakaplar taktığı Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin sağlık durumunun iyiye gittiği açıklandı. Ancak ölümüyle tüm dengelerin değişeceği, hatta iç savaş çıkabileceği yorumları da yapılmaya başlandı.

Talabani ölürse Irak'ta tüm dengeler değişir
Geçirdiği beyin kanamasının ardından yoğun bakımda tutulan ve rakipleri tarafından "Fırıldak Celal" ve "Diplomasi Fahişesi" olarak adlandırılan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani' nin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu açıklandı. Iraklı Kürt milletvekili Mahmud Osman, Bağdat'ta yoğun bakımda tutulan Talabani için Almanya'dan bir sağlık ekibinin Irak'a geldiğini, ileri tedavi için bu ülkeye götürüleceğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Talabani için bir jet ambulansın hazır bekletildiğini, talep edilmesi halinde Bağdat'a göndereceklerini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Talabani'yi tedavi için Türkiye'ye davet etmişti.
Ajanslar, Talabani'nin ölümü halinde Irak'ı zor günlerin beklediği yorumları yaparken, Güney Irak'da Sünniler ve Şiiler arasında gerginlik devam ediyor. Siyasi yorumcular, Talabani'nin ölümü halinde iç savaş çıkmasının an meseli olduğu, Irak'ta tüm dengelerin değişeceği görüşünde birleşiyor. Uzun zamandır hasta olan Talabani, Ankara ve ABD'de tedavi gördü. Şeker ve kalp hastası olduğu bilinen ve aşırı kilosu nedeniyle bacakları vücudunun ağırlığını taşıyamayan Talabani, geçtiğimiz yıl Almanya'da dizlerinden ameliyat olmuş ve haftalarca bu ülkede kalmıştı.

Özal'dan Türk pasaportu
Saddam döneminde Iraklı Kürtlere yönelik baskılar nedeniyle Cumhurbaşkanı Turgut Özal sayesinde "Türkiye Cumhuriyeti diplomatik pasaportu" ile dünyayı gezen Talabani, 2008'de Ankara'ya "Irak Cumhurbaşkanı" sıfatıyla gelmişti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile sık sık bir araya gelen Talabani, Turgut Özal döneminde Türk pasaportu almıştı. 2007'de Türkiye, Kuzey Irak yönetiminden PKK elebaşlarını teslim etmelerini istediğinde Talabani, "Türkiye'nin istediği PKK elebaşlarının teslim edilmesi gerçekleşmeyecek bir hayaldir. Biz hiçbir Kürdü Türkiye'ye teslim etmeyiz. Hatta bir kediyi bile" dedi. Ancak daha sonra "Ben Kürt kedisi demedim, Iraklı kedisi demiştim" diyerek 
"fırıldak" olduğunu bir kez daha gösterdi.
Türkmenlere kan kusturdu
Iraklı rakipleri tarafından "Fırıldak Celal" ve   "diplomasi fahişesi" olarak adlandırılan Talabani, şu çalışmalara imza attı: 
- Binlerce Türkmen ailesi peşmerge tarafından Kerkük'ten zorla göç ettirildi.
- Kerkük'ün sözde Kürt bölgesine katmak için kentin demografik yapısıyla oynadı. Sadece Kerkük'ün seçmen kütüklerine 227 bin Kürt ekledi, kente aileleriyle birlikte 600 bin peşmerge yerleştirdi.
- Kerkük'ten göçe zorlamak için Türkmenlerin arazileri kamulaştırdı.
- Kerkük'ün Türkmen kenti olduğu gerçeğini gizlemek için tarihi tapu kayıtlarını yaktırdı. Türkmen mezarlarını yerle bir edip üzerine alışveriş merkezleri yaptırdı.
- Türkmen liderler peşmerge güçleri tarafından suikastlerle yok edildi. Talabani'ye bağlı güçler tarafından kaçırılıp işkencelere maruz tutulan yüzlerce gençten hala haber yok.
- Başta Kerkük ve Telafer olmak üzere Türkmeneli bölgesinde binlerce Türkmen işgalci ABD askerleri ile yapılan işbirliğiyle katledildi.

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=77483


Bu haber 992 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,609 µs