En Sıcak Konular

SİBER SUÇLULARA AV OLMAYIN!

13 Aralık 2012 22:11 tsi
SİBER SUÇLULARA AV OLMAYIN! “Bu işletim sistemi güvenlik nedenlerinden dolaylı bloke edilmiştir.” İşte bu ifadeyi bilgisayarınıza gönderen siber suçlular, 'ransomware' (fidye sahtekarlığı) olarak adlandırılan yöntemle yılda 5 milyon dolardan fazla gelir elde ediyor

Siber suçlulara av olmayın!

“Bu işletim sistemi güvenlik nedenlerinden dolaylı bloke edilmiştir.” İşte bu ifadeyi bilgisayarınıza gönderen siber suçlular, 'ransomware' (fidye sahtekarlığı) olarak adlandırılan yöntemle yılda 5 milyon dolardan fazla gelir elde ediyor 

“Bu işletim sistemi güvenlik nedenlerinden dolaylı bloke edilmiştir.” Birçok kullanıcı bugünlerde bilgisayar ekranlarında bu tür mesajlarla karşılaşıyor. Mesajların ardındaki zararlı yazılımın adı "ransomware". Fidye sahtekarlığı olarak bilinen ransomware, yeniden giriş yapabilmek için belirli bir fidye tutarı ödeyene kadar mağdurların bilgisayarlarını etkisiz hale getiriyor. Norton by Symentec’in gözlemlerine göre, son iki yılda ransomware kullanan siber çetelerin sayısında önemli bir artış var. Bu dolandırıcılık aktivitesinin bir kullanıcıyı mağdur etmek üzere izlediği yol ise şöyle:

• İlk defa 2009 yılında Rusya ve Doğu Avrupa’da ortaya çıkan, kısa zamanda ise Batı Avrupa, Amerika ve birçok ülkeye yayılan ransomware, kullanıcılar için büyük hüsrana neden olurken oldukça yüksek orandaki birçok bilgisayarı virüs bulaşmış hale getiriyor.

• Siber çeteler ransomware vakalarında zekice taktikler uyguluyorlar. Öncelikle IP adresleri aracılığı ile virüs bulaştıracakları bilgisayar kullanıcısının yaşadığı şehri tanımlıyorlar, o kullanıcının kendi yerel dilini ve yine o ülkeye ait bir kamu kurumunun logosunu kullanıyorlar.

• Ransomware, kullanılan cihazı tamamen etkisiz hale getiriyor ve cihazın tekrar aktif hale gelmesi için tek yolun belirli bir tutar ödemek olduğuna kullanıcıyı ikna ediyor. Bu yöntem kullanıcıların, uygulanan şantaja kanarak, karşılığında fidye ödeme eğilimlerini artırıyor!

• Ransomware zararlı kodunun türlerinin çok kolay geliştirebilmesi sebebiyle kod üzerinde yapılan en ufak değişiklik, siber suçluların güvenlik yazılımını kolayca aşmalarını sağlıyor.

• Bir kullanıcı fidye tutarını ödese bile, siber suçlular cihazları kullanılabilir hale getirmiyor. Cihazların tekrar etkin hale gelmesi için en güvenilir yöntem zararlı kod yazılımını cihazdan tamamen kaldırmak.

Korunmak mümkün mü?

• Kullanıcılar, her gün yeni bir zararlı kod yazılım çeşidi üretildiğini göz önüne alarak mutlaka güncel bir güvenlik yazılımı kullanmalı.

• İşletim sistemi, tarayıcı ve yeni nesil tarayıcıların kullandıkları tüm eklentiler de dahil olmak üzere sistemdeki tüm yazılımların güncel olduğundan emin olunmalı çünkü cihazlara virüs bulaşmasına sebep olan en yaygın zararlı kod atakları, yazılımlarda bulunan açıklar sebebiyle gerçekleşiyor.

Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, siber suçlular yaptıkları şantajlarla bir yıl içinde bu yöntemle 5 milyon dolardan fazla gelir elde ediyorlar.


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,659892/siber-suclulara-av-olmayin


Bu haber 1,076 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,719 µs