En Sıcak Konular

GANBERİ: 'TÜRKİYE'YE TEKRAR GAZ VEREBİLİRİZ'

26 Ocak 2008 17:27 tsi
GANBERİ: 'TÜRKİYE'YE TEKRAR GAZ VEREBİLİRİZ' İran Milli Gaz Şirketi Halkla İlişkiler Müdürü İbadullah Ganberi, Türkiye'ye verilen doğal gazın, İran'daki ağır kış koşulları nedeniyle artan iç talep yüzünden kesildiğini belirterek, koşulların normale dönmesi durumunda bir hafta içerisinde Türkiye'y

TAHRAN - İran Milli Gaz Şirketi Halkla İlişkiler Müdürü İbadullah Ganberi, Türkiye'ye verilen doğal gazın, İran'daki ağır kış koşulları nedeniyle artan iç talep yüzünden kesildiğini belirterek, koşulların normale dönmesi durumunda bir hafta içerisinde Türkiye'ye tekrar gaz verebileceklerini bildirdi.
     A.A muhabirinin doğal gaz kesintisi ve Türkiye-İran enerji işbirliğine ilişkin sorularını yanıtlayan Ganberi, son yıllarda Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin bütün alanlarda geliştiğini, gelecekteki ilişkilerin de şimdikinden daha iyi olacağını söyledi.
     İmzalanan mutabakat zaptında Güney Pars doğal gaz havzasındaki üç fazın Türkiye tarafından işletilmesinin öngörüldüğünü belirten Ganberi, bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü, İran'ın projeye olumlu baktığını ve hayata geçirilmesinde kararlı olduğunu belirtti.
     Ganberi, Türkiye'ye verilen doğal gaz konusunda yaşanan sorunlara ilişkin soruyu yanıtlarken de şunları söyledi:
     `'Bu yıl Türkiye'ye verdiğimiz gazda kesinti olmaması için bazı tedbirler almış ve kesinti yaşanmayacağını öngörmüştük. Kesinti olmaması için geçen yıl gaz iletim hatlarına 600 kilometrelik boru hattı ekledik. Ama Türkmenistan bize verdiği doğal gazı kesince ülkenin kuzey ve kuzey batı kesimlerinde sıkıntı yaşadık. Bu yüzden de Türkiye'ye gaz ihracatımızda sorun yaşandı.''
     İran'ın Türkiye'ye günlük 20-25 milyon metreküp gaz vermeyi taahhüt ettiğini, ancak bu düzeye şimdiye kadar fazlaca ulaşalımadığını söyleyen Ganberi, Türkiye'nin gaz talebinin yaz aylarında düşük, kışın ise yüksek olduğunu kaydetti.
     Kış aylarında İran'daki iç tüketimin de artması nedeniyle ihracatta sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Ganberi, ''İran hiçbir zaman Türkiye'ye verdiği gazı nedensiz kesmedi. Biz, mümkün oldukça Türkiye'nin talebini karşılamak istiyoruz. Hiçbir zaman bu konuda siyasi bir hedef peşinde olmadık'' dedi.

GAZPROM: ''YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZE SADIĞIZ''

ANKARA - Rusya'nın devlet doğal gaz şirketi Gazprom, ''kendileri için çok önemli bir pazar olan Türkiye'ye karşı üstlendikleri yükümlülükleri aksatmadan yerine getirmeye kararlı olduğunu'' bildirdi.
     Gazprom'dan yapılan açıklamada, Rusya'dan geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla yaklaşık 22 milyar metreküp doğal gaz alan Türkiye'nin Gazprom'un Avrupa'daki 3. büyük müşterisi olduğu hatırlatıldı.
     Açıklamada, Gazprom'un İran gazının kesilmesinden sonra gaz sevkıyatını hızla artırarak Türkiye'nin enerji istikrarının korunmasında üzerinde düşen yükümlülüğü layıkıyla yerine getirdiği ifade edildi.



Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,072 µs