En Sıcak Konular

5 VE 7 HİLAL'Lİ OTELLER GELİYOR

11 Aralık 2012 22:59 tsi
5 VE 7 HİLAL'Lİ OTELLER GELİYOR Gıda ürünlerinin İslam'a uygunluğunu belirleyen Helal Gıda sertifikalarından sonra oteller için de helallik standartları belirleniyor.

Otelcilik sektöründe yeni bir standart daha geliyor

Yıldızın yanına hilal

Gıda ürünlerinin İslam'a uygunluğunu belirleyen Helal Gıda sertifikalarından sonra oteller için de helallik standartları belirleniyor.

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen 1. Uluslararası İslami Turizm Standartları Konferansı'nda, otellerde sunulan hizmetlerin İslami kurallara uygunluğu tartışıldı ve yeni standartlar belirlendi. Artık otellere yıldızın yanında  'hilal' sertifikası verilecek. Evrensel İslami Turizm Standartları Merkezi ve MARA Teknoloji Üniversitesi'nin Otel ve Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen konferansta, İslami turizm ve otel işletmeciliğine yönelik standartlar konusunda uzman kişiler bilgi ve deneyimleri paylaştı. İki gün süren konferans, İslami hassasiyete sahip kişilerin, otellerde tatil yapabilmeleri için büyük bir önem taşıyor. Putra Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleşen ve ana sponsorluğunu Caprise Group'un üstlendiği konferansa, dünyanın dört bir tarafından akademisyen ve otel işletmecileri katıldı. Otellerin kalite standartlarını gösteren 'yıldız'a karşılık olarak İslami kurallara uygunluk da 'hilal' sertifikasıyla belirlenecek. Yeni yapılacak oteller ya da mevcut hizmet veren oteller; mimari yapısı, verdikleri hizmetler, yiyeceklerde kullandıkları malzemeler ve ibadete yönelik uygulamaları incelendikten sonra 5 ya da 7 hilal sertifikası alabilecekler.

Kur'an ve Sünnete göre
Konferansta konuşan Evrensel İslami Turizm Standartları Merkezi Başkanı Prof. Dr. İsmail İbrahim, "İslami standartlarda otel işletmek bizim vazifemiz. Burada bize, Kur'an ve Peygamberimizin öğretileri yol gösterecek" dedi. Diğer bir konuşmacı MARA Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar da, "İslami camia, alkollü içecek satıp para mı kazanacak? Yoksa İslami kuralları mı uygulayacak" diye sordu. Malezya İslami İdrak Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hashim Kamali, "Otellerde sunulan yiyeceklerin helal olmasının yanında namaz saatlerini ve en yakın ibadet yerlerini belirten bilgiler yer almalı" önerisinde bulundu.

Kendi sistemini kurmalı
Eski Malezya Başbakanı Dr. Mahathir Mohamed, yaptığı konuşmada Müslümanları, Batı medeniyeti etkisinden kurtulmaya çağırdı. Avrupa'nın kendisini dünyanın merkeziymiş gibi gördüğünü söyleyen Mohamed, "İslam'ın, Batılı sistemler tarafından işgali söz konusu olamaz" dedi. Konuşmasının devamında da, Müslümanların kendi sistemlerini kurmaları gerektiğini ifade etti. Öncelikli olarak bağımsız bir ekonomik sisteme değinen Mohamed, "Bugün hükümetlere baktığımızda, ekonomilerini Avrupa merkezli oluşturmaya çalışıyorlar. Kendi sistemimizi oluşturarak Avrupa sistemlerinin üzerini örtmemiz, emperyalist ilerlemenin önüne geçmemiz gerekiyor. Yaşamımızı düzenlerken İslam'a vakfetmenin zamanı geldi" diye konuştu. Otellerdeki İslami standartların altyapısını oluşturan Helal Gıda sektörüne dikkat çeken Mohamed, "Gayri Müslim ve Müslüman ülkelerde helal gıdaya yönelik yaptırım yok. Hazırlanan yemeğin balık dahi olsa ne tür yağda pişirildiği önemli. Ayrıca otellerde namaz kılınabilecek ve oruç tutulacak imkânlar sağlanmalı. Müslümanlar kendi otellerini inşa ettikçe bu, mümkün olacaktır."

İslami otel standartlarından bazıları
Bir otelin 'hilal' sertifikası alabilmesi için bazı İslami kurallara uygunluğu incelenecek. Aranacak bazı standartlar şöyle; Kumar oynatılmayacak, En az bir mescit bulunacak, Alkollü içecek satışı olmayacak, Disko tarzı müzikaller yapılmayacak, Namaz vakitlerini gösteren takvim asılacak, Kadınlar için ayrı yüzme havuzları yapılacak, Otellerde sunulan yiyeceklerde İslam'a uygunluk şartı aranacak.(Timuçin Mercanoğlu- Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/yildizin-yanina-hilal-257984.htm


Bu haber 3,113 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,637 µs