En Sıcak Konular

ANNE SÜTÜ ZATÜRREYE DE DEVA

10 Aralık 2012 22:35 tsi
ANNE SÜTÜ ZATÜRREYE DE DEVA Anne sütü ile beslenen küçük çocuklarda zatürre oranının yüzde 36 azaldığı bildirildi.

Anne sütü zatürreye de deva

Dr. Murat Alemdar, anne sütü ile beslenen küçük çocuklarda zatürre oranının yüzde 36 azaldığını belirtti. Alemdar, "Yaşamın ilk 6 ayında sadece anne sütü verilmeli ve 2 yaşa kadar emzirme sürdürülmelidir" dedi 

Gelişmekte olan ülkelerde 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 20’sinin Akut Alt Solunum Yolu Enfeksiyonlarına (Pnömoni, Bronşit, Bronşiolit) bağlı olduğunu kaydeden Alemdar, “Bu ölümlerin yüzde 90’nından Pnömoni yani Zatürre sorumludur.

Yaşamın ilk 5 yılında sık rastlanan bu enfeksiyonda düşük doğum ağırlığı, anne sütü alamama, kalabalık yaşam koşulları, beslenmenin yetersiz olması, kış mevsimi, çocuğun yanında sigara içilmesi, yetersiz aşılanma risk faktörleridir. Özellikle bebeklerin ve çocukların bulunduğu ortamların havası uygun sıcaklıkta, nemde ve temiz olmalıdır. Eğer çocuğunuzda öksürük balgamlı, balgamsız, boğmaca benzeri, ateş, huzursuzluk, beslenme güçlüğü, iştahsızlık, kusma, göğüs ağrısı, karın ağrısı gibi şikâyetler varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gereklidir.

Öksürük, solunum güçlüğü, solunum sayısının yükselmesi, kaburgalar arası- altı, göğüs kemiği üstü çekilmeler Zatürreye özgü belirtilerdir. Sık nefes alıp verme Zatürrenin en önemli belirtisidir. Burun kanadı solunumu, hırıltı olabilir. İlerleyen vakalarda zorlu solunum ve siyanoz yani morarma olmaktadır. Çocuğun genel durumu bozulur, sıvı gıdaları alamaz, bebeklerin emmesi bozulur” diye konuştu. 

Tedavide geç kalınmamalı 

Genel hastalıklardan korunma stratejilerinin zatürrenin ağırlığını ve görülme sıklığını azaltabildiğine dikkat çeken Alemdar, “Anne sütünün önemi; sağlıklı beslenme, çocuk ve bebek gelişiminin dikkatli izlenmesi, hijyen, aşılanmanın önemi, çocukların yanında sigara içiminin önlenmesi, hastalığın tanınması ve izleme konusunda annenin ve ailenin, toplumun eğitimi hastalıktan korunmada temeldir.

Çocukların anne sütü ile beslenmesinin, küçük bebeklerde zatürre oranını yüzde 32 azalttığı görülmüştür. Yaşamın ilk 6 ayında sadece anne sütü verilmeli ve 2 yaşa kadar emzirme sürdürülmelidir. Özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında sık el yıkama, ev içi hava kirliliği oluşturan sigara ve soba dumanından çocukların korunması, kalabalık ve hasta kişilerin olduğu ortamlardan uzak durulması önemlidir. Pnömokok aşısının hastalığın önlenmesindeki yeri ve önemi aileler tarafından tam öğrenilmeli ve çocuklarımızın aşılarının tam yaptırılması zatürre hastalığının önlenmesinde en önemli koruyucudur.” ifadelerini kullandı.


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,659841/anne-sutu-zaturreye-de-deva


Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,311 µs