En Sıcak Konular

BAKAN ŞİMŞEK: ''NEREDEN BULDUN YASASI OLMALIDIR''

9 Aralık 2012 22:26 tsi
BAKAN ŞİMŞEK: ''NEREDEN BULDUN YASASI OLMALIDIR'' Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Benim şahsi görüşüm, nereden buldun yasası olmalıdır” dedi.

'Nereden buldun' sinyali!
 
'Dedektif gibi olmalıyız'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Benim şahsi görüşüm, nereden buldun yasası olmalıdır" dedi. Zekeriya Temizel'in Maliye Bakanlığı döneminde getirilen 'Nereden buldun' yasasından, 'Piyasaları olumsuz etkiliyor' denilerek 2003 yılında vazgeçilmişti. Benzer bir tasarı 2006'da da gündeme gelmiş ancak sonra rafa kalkmıştı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2013 bütçesinin Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinde, 'Nereden buldun?' yasasını yeniden gündeme getirmesi, görüşmelere damgasını vurdu. Bakan Şimşek, vekillerin kayıtdışının engellenmesine ilişkin sorularına karşılık 'Nereden buldun?' yasasını hatırlatarak, "Benim şahsi görüşüm, bu olmalıdır" dedi. Şimşek'in bu sözleri vekiller arasında da gerilim yarattı.

Zekeriya Temizel'in Maliye Bakanlığı döneminde getirilen ve piyasaları olumsuz etkilediği gerekçesiyle 2003 yılında vazgeçilen 'Nereden buldun?' yasası büyük tartışma yaratmıştı. 2006 yılında hükümet benzer bir düzenlemeyi taslak olarak hazırlamış ancak kamuoyundan gelen tepkiler üzerine vazgeçmek zorunda kalmıştı. Şimdi Maliye Bakanı Şimşek'in de aynı yasayı hatırlatarak, getirilmesini savunması büyük şaşkınlık yarattı.

Yarın Meclis Genel Kurulu'nda başlayacak olan bütçe görüşmeleri öncesinde, milletvekilleri arasında hafta boyunca Maliye Bakanı'nın bu çıkışı tartışıldı. Bakan Şimşek'in şaşırtan sözlerini Komisyon tutanaklarından alarak diğer vekillere de gönderen milletvekilleri Genel Kurul'da da bu konuyu bakana sormaya hazırlanıyor.

Dedektif gibi olmalıyız

Söz konusu gelişme, 2013 bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 26 Kasım'da gerçekleşen son gün görüşmelerinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in milletvekillerinin sorularını yanıtlaması sırasında yaşandı. Son gün akşam saatlerine kadar uzayan görüşmelerin sonunda Bakan Şimşek, bir konuşma yaparak tek tek soruları yanıtladı.

Bu kapsamda Bakan Şimşek, vekillerin kayıtdışılığın engellenmesine ilişkin soruları üzerine şöyle konuştu:

"Bu konuda şöyle bir sıkıntımız var: Başka ülkelerde sistem farklı yani bu serbest meslek için de söylüyorum, şirketler için de söylüyorum. Anglosakson ülkelerinde siz mükellef olarak vergi kaçırmadıgınızı ispatla mükellefsiniz. Burada ise biz verginin kaçırıldığını kayıtlı olarak kanıtlamak zorundayız. Şimdi, Türkiye'de çalışanların yüzde 47'si asgari ücretle gösteriliyor, yüzde 30'u da zaten kayıt dışı. Bakın, çalışanların yüzde 38'i kayıt dışı, kayıt içinde çalışanların da yüzde 47'si. Şimdi, Maliye Bakanlığı olarak bizim resmen bir dedektif gibi şunu yapmamız gerekiyor yani kanıtlamamız lazım bu maaşın ödendigini. Hâlbuki bu maaşı elden ödüyor. Şimdi, bu sorun yaratıyor."

Amerika'da olsanız IRS "Açıkla" der...

Bakan Şimşek bu tespitinin ardından, "Halbuki Amerika'da olsanız ayda 10 bin lira para harcıyorsunuz ama bin lira beyannamede bulunuyorsunuz, IRS yani oradaki vergi dairesi çağırıyor, 'Bana şu 9 bin lira farkı açıkla' diyor. Açıklayamadığınız zaman orada yetki var, vergi tarhiyatı yapabiliyor, hatta gerekirse içeri bile alabiliyor ama Türkiye'de sistem farklı, Türkiye'de ispat yükümlülügü idarede" diye konuştu.

Şimşek sözlerine şöyle devam etti: "Bu kanunu aslında 2006'da degiştirmeye yönelik bir adım atılmış fakat taslak olarak gelmiş, olmamış. Kimisi Anayasa'ya aykırı, kimisi bu işte "Nereden buldun?"a benziyor denmiş ve bu çerçevede bu yönde bugüne kadar bir adım atılmamış. Yani işin bir boyutu bu arkadaşlar. Açık ve net olarak söylüyorum..."

Bakan Şimşek'in bu sözleri üzerine CHP milletvekili Musa Çam'ın, "Siz düşünüyor musunuz yapmayı?" sorusunu yöneltti. Bakan Şimşek de, Çam'a şu yanıtı verdi:

"Bana kalırsa, benim şahsi görüşüm, olmalıdır. Ama dedigim gibi, yani benim şahsi görüşümü soruyorsanız eğer. Ayrıca çapraz denetim yapılabilmelidir diyorum." (Gülümhan GÜLTEN / VATAN)

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/nereden-buldun-sinyali/498068/2/Ekonomi


Bu haber 3,633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,078 µs