En Sıcak Konular

''GARDAŞ''IN TÜKİYE'YE YATIRIMLARIMLARI GÜNBEGÜN ARTIYOR

6 Aralık 2012 21:28 tsi
''GARDAŞ''IN TÜKİYE'YE YATIRIMLARIMLARI GÜNBEGÜN ARTIYOR Azerbaycan devletine ait olan SOCAR, İzmir'e yaklaşık 7 milyar TL yatırımla rafineri kuruyor. TANAP ile birlikte SOCAR'ın Türkiye'deki yatırımları 17 milyar dolara ulaşacak

Azerbaycan en büyük yatırımcı

Azerbaycan devletine ait olan SOCAR, İzmir'e yaklaşık 7 milyar TL yatırımla rafineri kuruyor. TANAP ile birlikte SOCAR'ın Türkiye'deki yatırımları 17 milyar dolara ulaşacak 

Azerbaycan devletinin Türkiye'deki yatırımları her geçen gün artıyor. Türkiye'nin petro-kimya devi PETKİM'i özelleştirmeden satın alan Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi (STAR) ile Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile birlikte Türkiye'ye 17 milyar dolar yatırım yapmış olacak.

Temeli 25 Ekim 2011 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Erdoğan tarafından atılan SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi (STAR), geçen Haziran ayında TBMM’de kabul edilen yeni Teşvik Yasası kapsamında mevzuata ilk kez giren 'Stratejik Yatırım' kapsamına alınan ilk yatırım oldu. 

İstanbul’da düzenlenen törenle, Türkiye'nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev'e verildi.

PETKİM’in kendi hayatında da çok özel bir yeri olduğunu, babasının 1965-1975 yılları arasında PETKİM’de çalıştığını ve 7 nüfuslu ailesine baktığını kaydeden Çağlayan, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Şimdi PETKİM sahasında SOCAR tarafından inşa edilen STAR Rafinerisi için Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ni vermek bana nasip oldu. Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu sektörlerde yatırımı destekliyoruz. İşte STAR Rafinerisi bunun en özgün örneği. Bugün 8.5 milyar dolar ödediğimiz motorin ithalatına STAR Rafinerisi üretime geçtiğinde 1.5 milyar dolar ödeyeceğiz. Böylece ithalatımız 7 milyar dolar azalmış olacak. Azeri kardeşlerimiz kendi ülkelerine yatırım yapıyor."

5 milyar dolarlık ihracat yapılacak

SOCAR Türkiye Başkanı ve PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, SOCAR olarak PETKİM Yarımadasına, PETKİM’in satın alınması ile birlikte yaklaşık 9 milyar dolar yatırım yapmayı planladıklarını ifade ederek, "2008-2018 döneminde TANAP projesi ile birlikte Türkiye'ye yapacağımız yatırımın tutarı 17 milyar dolara ulaşacak ve Türkiye ekonomi tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı SOCAR olarak biz olacağız. Hedefimiz PETKİM yarımadasında minimum 15 milyar dolar ciro, 5 bin çalışan, 5 milyar dolar ihracata ulaşmaktır. Böylece 'İki Devlet, Bir Millet' olan Azerbaycan ve Türkiye ekonomilerine, yani büyük Türk milletine hizmet etmenin gururunu yaşamış olacağız." Kenan Yavuz, yılda 10 milyon ton ham petrol işleyecek rafinerinin en önemli özelliğinin PETKİM'e rekabet gücü kazandırmak olduğunu vurguladı. Yavuz, şöyle konuştu: “Rafinerimizde üretilecek 10 milyon ton rafinaj ürününün 3 milyon tonu bizzat PETKİM tarafından tüketilecek. Böylece PETKİM taşıma, stoklama ve kalite maliyetlerinden minimum 100 milyon dolar tasarruf sağlayacaktır."

1 milyar dolarlık devlet katkısı

Halen saha düzenlenme ve hafriyat çalışmaları devam eden STAR Rafinerisi’nde Teşvik Belgesi’ne bağlanan yatırım tutarı 6.6 milyar TL oldu. SOCAR Türkiye Rafinerisi’ne Stratejik Yatırım kapsamında; KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, yüzde 90 oranında vergi indirimi, yüzde 50 oranında Yatırıma Katkı Oranı, 7 yıl boyunca asgari ücret tutarı ile sınırlı olmak üzere sigorta primi işveren hissesi, bina inşaat harcamaları için KDV iadesi ve yatırım tutarının yüzde 5’ini geçmemek kaydıyla 50 milyon TL’ye kadar faiz desteği sağlanacak. STAR Rafinerisi, Stratejik Yatırım kapsamında 1 milyar dolarlık bir avantaj elde edecek. (RECEP BAHAR / YENİ MESAJ)


KAYNAK: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,659780/azerbaycan-en-buyuk-yatirimci


Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,514 µs