En Sıcak Konular

CARGILL'E KOTA KIYAĞI ÇİFTÇİYE ÖLÜM FERMANI

4 Aralık 2012 22:41 tsi
CARGILL'E KOTA KIYAĞI ÇİFTÇİYE ÖLÜM FERMANI Kamunun elinde bulunun 25 şeker fabrikasının üzerinde 'planlı' oyunlar oynanmaya devam ediyor.

Cargill'e kota kıyağı çiftçiye ölüm fermanı

Kamunun elinde bulunun 25 şeker fabrikasının üzerinde 'planlı' oyunlar oynanmaya devam ediyor. NBŞ üreticisi ABD'li Cargill'in kotasını sabitleyerek, mahkeme kapılarından kurtarmak için çalışmaların başlatıldığı bir dönemde Türkiye Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin'den şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili manidar bir açıklama geldi. NBŞ firmalarının fahiş karını görmezlikten gelen Tekin, Türkiye'de şeker fabrikaları özelleştirilirse şeker fiyatlarının yüzde 20 ucuzlayabileceğini ileri sürdü.

Nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotalarının artırılması için her yıl Bakanlar Kurulu'na teklif veren ve ülke şeker piyasasını denetleme ve düzenleme görevi gören Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, manidar ve bir o kadar da anlamlı bir açıklamada bulundu. Halkın sözde daha ucuz şeker tüketmesi için kamunun elindeki şeker fabrikalarının özelleştirilmesi gerektiğini savunan Tekin, bu açıklaması ile 'kime hizmet ediyor?' sorusunu akıllara getirdi. Dünyadaki özelleştirme uygulamaları ile şeker fiyatlarından bihaber olan Tekin'in, bu çıkışı sermayenin ve Cargill'in söylemleri ile bire bir örtüşmesi dikkat çekti.

Gerçekleri saptırarak fabrikalara saldırmaya devam ediyorlar
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden siyasi bir kararla vazgeçilmesine rağmen küresel sermaye ve onun içerideki uzantılarının, fabrikalar üzerindeki planlı oyunlarının arkası kesilmiyor. NBŞ yani mısır şurubundan yapılan tatlandırıcıların piyasadaki ağırlığını artırmak ve şeker piyasasını tamamen eline geçirmek isteyenler, gerçekleri saptırarak Türk Şeker'in bünyesindeki 25 şeker fabrikasını adeta günah keçisi ilan etmeye devam ediyorlar.

Küresel şeker lobisinin söylemleri ile örtüşüyor
Bu iddiaların başında ise 'kamunun elindeki şeker fabrikalarında maliyetlerin yüksek olduğu ve bundan dolayı da Türkiye'de şeker fiyatlarının yüksek olduğu gösteriliyor. Bu gerekçe ile de fabrikalar özelleştirilerek rekabete açılırsa şeker fiyatlarının düşeceği ileri sürülüyor. Cargill'in başını çektiği şeker lobisinin sürekli dillendirdiği bu iddianın, şeker piyasasını denetlemek ve düzenlemekle görevli olan Türkiye Şeker Kurumu Başkanı tarafından da dillendirilmesi dikkat çekti.

Fabrikalar özelleşirse şeker fiyatları düşecekmiş!
Türkiye Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, geçtiğimiz hafta sonu bir gazetede yayınlanan değerlendirmesinde şunları kaydetti: "Türk şeker'in üretim maliyeti yüksek. Türkşeker'e ait 25 fabrikadaki üretim iç piyasadaki fiyatı belirliyor. Diğer fabrikalar bu fiyatı baz alıyor. 1,80-1,90 liraya mal ediyor. Özel sektör daha ekonomik. Türkiye'deki şeker fiyatları rekabete açılmalı. Türkiye'de şeker fiyatının yüzde 20 ucuzlama ihtimali var. Türk şekerin bazı fabrikalarında maliyet 4-5 bin liraya çıkıyor. 3 bin civarında çalışanı var. Rekabete açılırsa şeker fiyatları ucuzlar"

Cevabını bekleyen sorular
Bu değerlendirmeden sonra haklı olarak Tekin'e şu soruları sormamız gerekiyor. Ülke gerçekleri bir tarafa bırakılarak düz bir mantıkla yapılan maliyet analizi ne kadar doğru olur? Kamunun elindeki 25 şeker fabrikasının en az 15 tanesinin sosyal amaçlı yani o bölgenin ekonomisini canlı tutması için kurulduğunu ve bu doğrultuda çalıştığını bilmiyor musunuz? Sosyal amaçlı fabrikaların varlığından haberdarsanız bu fabrikalardan nasıl düşük maliyetli bir üretim bekleyebilirsiniz? Eğer sosyal amaçlı fabrikaların varlığına karşı iseniz hükümetin istihdamı artırmaya yönelik açıkladığı teşvik paketlerini nasıl değerlendirmemiz gerekiyor? Bunlara da mı karşısınız?

Fabrikalar kapanırsa kazanan kim olacak?
Sosyal amaçlı çalışan fabrikaların bulundukları bölgenin tek tüten bacası olduğunu bilmiyor musunuz? Örneğin Ağrı'da şeker fabrikası özelleştirilirse kesinlikle kapanır. Terör ülkenin en önemli sorunu iken bu fabrika da özelleştirilerek kapısına kilit vurulduğunda kazanan kim olacak?

Diğer yandan AB'deki birçok şeker fabrikasından daha düşük maliyetle üretim yaparak sosyal amaçlı fabrikaları destekleyen fabrikalarımız var. Yani sosyal amaçlı fabrikalar, devletten aldıkları ödeneklerle değil, maliyeti düşük karlılığı yüksek olan fabrikalar sayesinde ayakta duruyorlar. Kamuya hiçbir şekilde yük olmuyorlar. Bunun yanında 25 şeker fabrikası, 8 yılda yaklaşık 900 milyon lira karından vazgeçerek şeker mamulü ihracatçısını destekledi.

Şeker fabrikaları tamamen kendi yağı ile kavruluyor
Yani şunu demek istiyoruz; 25 şeker fabrikası kamuya hiçbir şekilde yük olmadan kendi yağı ile kavrulan, yılda yaklaşık toplamda 5 milyar lira yerli katma değer üreten, (Türkiye'de bu kadar yerli katma değer üreten başka bir sektör yok) tarımı ve istihdamı destekleyen, doğrudan ve dolaylı olarak 10 milyon ülke insanına ekmek kapısı olan ve bunun yanında kendi karından da vazgeçerek ihracatçıyı ve çiftçiyi destekleyen bir sektörden bahsediyoruz.

Hükümet vazgeçtiği halde bu ısrarın nedeni ne?
Türkiye Şeker Kurumu Başkanı olarak sektörde yapılacak özelleştirmenin ne anlama geldiğini, ülkenin neleri kaybedeceğini çok iyi bildiğiniz halde kamusal sorumluluğunuzu da bir tarafa bırakarak özel şirketlere bu fabrikaların satılmasını rahatlıkla savunabiliyorsunuz. (Hem de siyasi iradenin dünya gerçeklerini dikkate alarak satıştan vazgeçtiği bir dönemde) Neyin adına? Halka şekeri yüzde 20 daha ucuz tükettirmek adına.

Pekâlâ, o zaman Avrupalıların tükettiği şeker fiyatlarını açıklayın da ne kadar pahalı şeker tükettiğimizi biz de öğrenelim. Örneğin, Almanya, Hollanda, Fransa ve Polonya'da 1 kg şekerin fiyatı nedir? Siz de iyi biliyorsunuz ki bu ülkelerde, devlet pancar üreticisini Türkiye'den daha fazla desteklediği halde tüketici şeker fiyatları aşağı yukarı bizimle aynı.

O zaman sormak gerekiyor bu özelleştirme sevdasının arkasında ne yatıyor? Dünyanın en liberal ülkesi olarak gördüğümüz ABD başta olmak üzere Almanya, Fransa, Hollanda ve Polonya, pancar üreticisinin içinde olmadığı bir yapıda şeker fabrikalarını özelleştirmemişken siz nasıl oluyor da hayatında belki şeker pancarını hiç görmemiş olan inşaat firmalarına fabrikaların satılmasını savunabiliyorsunuz?

Sonuç olarak sapla samanı karıştırmayalım. Şeker pancarı bu ülkenin bir değeri ve sizin iddialarınızın doğru olduğunu kabul etsek bile bu millet, dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığı bir dönemde şekerde 30-40 kuruşun hesabını yapmaz.(Sadettin İNAN - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/cargill-e-kota-kiyagi-ciftciye-olum-fermani-257286.htm


Bu haber 908 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,056 µs