En Sıcak Konular

HES'LERE ÇEVRE UYARISI GELİYOR

30 Kasım 2012 22:08 tsi
HES'LERE ÇEVRE UYARISI GELİYOR Taner Yıldız, termik santrallerin çevreye zarar vermemesi için 1 milyar liralık yatırım yapılacağını bildirdi.Yıldız, gerekli çevre hassasiyetini göstermeyen HES yatırımlarına da sorumluluklarının anımsatılacağını söyledi.

HES'lere çevre uyarısı geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, termik santrallerin çevreye zarar vermemesi için 1 milyar liralık yatırım yapılacağını bildirdi.

Yıldız, gerekli çevre hassasiyetini göstermeyen HES yatırımlarına da sorumluluklarının anımsatılacağını söyledi. Bakan Taner Yıldız, TBMM Çevre Komisyonu üyeleriyle bir araya geldi.
Yıldız, milletvekillerine yaptığı sunumda, termik santrallerin çevreye etkisi için, "Elektrik üretim santrallerinin çevreye verdiği zararları en aza indirmek için yatırımlarımızı yapıyoruz. Termik santrallerde baca gazı kükürt arıtma tesisleri, elektrofiltreler ve kül stoklama sahaları için 1.2 milyar liralık yatırım yapıldı. Aynı şekilde termik santrallerimizin çevresinde ağaçlandırma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde santrallerimizde en az 1 milyar liralık daha çevre yatırımı yapacağız" dedi.

Nükleere Fransa örneği
Bakan Yıldız, nükleer santrallerden üretilecek elektriği sudan ve rüzgârdan üretilecek elektriğin yerine koymayacaklarını, yurtdışından alınan doğalgazın payını azaltacaklarını, nükleer santralle aslında ithalatın azalacağını kaydetti.
Yıldız, nükleer santrallerin çevreye zararlı olduğu eleştirilerine karşılık, "Fransa'da dünya kültür mirası içinde yer alan Louvre Nehri üzerinde 14 nükleer santral bulunuyor. Bu nehirde balıkçılık ve turizme devam ediliyor. Fransa'da çevreye zarar vermeyen nükleer santral, Türkiye'de gerekli tedbirler alındıktan sonra çevreye zarar vermeyecektir" dedi.

'Sorumlulukları hatırlatılacak'

Bakan Taner Yıldız, Türkiye'nin enerji talep artışında Çin'den sonra ikinci olduğunu, 10 yıl sonrası projeksiyonlara bakıldığında bu talep artışını karşılamak için, tüm enerji kaynaklarını harekete geçirmek zorunda olduklarını söyledi. Küçük HES'lerin de bu yerli kaynaklar kapsamında olduğunu söyleyen Yıldız, küçük HES'lerin çevreye etkileriyle ilgili olarak hassas davrandıklarını, çevreye zarar veren HES yatırımlarına karşı olduklarını kaydetti.
Yıldız, "Gerekli çevre hassasiyetini göstermeyen HES yatırımlarına sorumlulukları hatırlatılacak. Ancak çevre düzenlemesini yapmış, bölgenin kalkınmasını artıracak HES yatırımlarına da destek olunacak" diye konuştu.
Bazı madencilik faaliyetlerinin çevreye zarar verdiği yönünde komisyon üyelerinin sorularını da yanıtlayan Yıldız, Türkiye'nin madencilikte dünyanın ilk 10 ülkesi arasında olduğunu, Türkiye'nin bu doğal zenginlikten faydalanmanın en doğal hakkı olduğunu belirterek, "Hangi varlığımız ülkemiz için daha değerliyse önceliğimiz odur. Yerin altındaki maden daha değerliyse onu değerlendirmek zorundayız. Ancak, yerin üstündeki tabiat varlığımız bu değerin önüne geçiyorsa onu da korumak zorundayız" şeklinde konuştu. (MİTHAT YURDAKUL - Milliyet Gazetesi)


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİhttp://ekonomi.milliyet.com.tr/hes-lere-cevre-uyarisi-geliyor/ekonomi/ekonomidetay/30.11.2012/1635036/default.htm 


Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,016 µs