En Sıcak Konular

NATO PATRİOTLARI KİMİ KORUYACAK?

25 Kasım 2012 17:13 tsi
NATO PATRİOTLARI KİMİ KORUYACAK? Türkiye’ye NATO kapsamında yerleştirilecek olan patriot füze bataryalarının İran’a olası bir ABD ve İsrail saldırısında öncelikle füze kalkanı sisteminin konuşlandığı Kürecik ve ABD üssü İncirlik’i koruyacağı iddia edildi

NATO patriotları kimi koruyacak?

Türkiye'ye NATO kapsamında yerleştirilecek olan patriot füze bataryalarının İran'a olası bir ABD ve İsrail saldırısında öncelikle füze kalkanı sisteminin konuşlandığı Kürecik ve ABD üssü İncirlik'i koruyacağı iddia edildi 

Türkiye'nin NATO'dan resmi talepte bulunduğu patriot füze sistemleriyle ilgili çalışmalar sürerken bu sistemlere ilk tepki Rusya ve İran'dan geldi. Rusya Türkiye'ye konuşlanacak patriot sistemleriyle ilgili NATO'dan açıklama isterken İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzeleri talep etmesinin Suriye'deki sorunların çözümüne yardım etmeyeceğini ve sorunun daha da zorlaşması ve karmaşık hale gelmesine yol açacağını belirtti. Mihmanperest, Batı ülkelerinin bölgedeki gelişmeler konusundaki önceliklerinin İsrail'in güvenliği olduğunu görüşünü dile getirdi. 

Patriotlar neyi savunacak? 
Patriotların Türkiye'ye yerleştirilmesi konusunda talebin kimden geldiği konusunda da şüpheler hala güncelliğini koruyor. Patriot füzesi gündeme geldiğinden bu yana AKP'li yetkililerinden peş peşe çelişkili açıklamalar yapıldı. İlk çelişkili açıklamayı Başbakan Erdoğan yapmıştı. Başbakan Erdoğan, "Füzeyi alma noktasındaki karar verici makam biziz. Benim böyle bir şeyden haberim yok" demişti. Şüpheler, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun NATO'nun Türkiye'ye patriot füze savunma sistemi vermeye hazırlandığını ifade etmesiyle doruk noktaya taşınmıştı. Bu açıklamalar da göz önünde bulundurulduğunda daha önce Türkiye'nin Suriye konusundaki taleplerine ihtiyatla yaklaşan NATO'nun bu defa adeta patriotları Türkiye'ye yerleştirmek için acele ettiği görülüyor. Bu durum, savunma amaçlı olduğu söylenen patriotların aslında Kürecik ve İncirlik'i korumak için mi Türkiye'ye yerleştiriliyor sorusunu akla getiriyor. 

Tetik Türkiye'de yetki Amerika'da 
Füzelerle ilgili bir başka iddia ise düğmeye basma karargahında Türk irtibat subaylarının da bulunacağı yönünde. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Türkiye'ye NATO tarafından yerleştirilecek Patriot füzelerinde tetiğin Türk tarafında olacağını söylemişti. Uzmanlar tetiğe kimin bastığından çok tetiğe basılmasına kimin karar vereceğinin önemini vurguluyorlar. Tetik kimin elinde olursa olsun ateşleme talimatı ABD tarafından verilecek. 
Patriotların Türkiye'de nereye yerleştirileceği konusu da henüz netleşmiş değil. Bu konuda Adana İncirlik, Diyarbakır ve Batman'ın adı geçiyor. Bu illere son olarak Şanlıurfa, Kilis ve Kahramanmaraş da eklendi. Patriot sistemleri, Körfez ve Irak savaşları sırasında da Türkiye'de kurulmuştu. Patriotlar Diyarbakır, Batman ve Adana'ya yerleştirilmişti. Diyarbakır 2. Taktik Komutanlığı'nda konuşlandırılan Patriot'larda Türk asıllı 2 Hollandalı asker görev yapmıştı. 

Patriotlar tampon bölge için mi? 
NATO'nun Türkiye'ye patriot füze sistemi tedarik etmesinin, uzun süredir ABD ve Türkiye arasında planlanan ve hazırlıkları askeri heyetler arasında yürütülen fiili tampon bölge planı çerçevesinde gündeme gelmiş olabileceği de tahmin ediliyor. Türkiye içerisine kurulacak bir füze sistemi 'tampon bölge'nin Türkiye'ye kurulması anlamına gelecek ve Suriye'deki savaşın Türkiye sınırları içerisine yansıması ihtimalini de artıracak. ABD'nin hazırladığı ve Obama'nın başkan seçilmesinden sonra düğmesine basılan planla inisiyatif bütünüyle ABD'de kalmaya devam ederken her türlü tehlike ise Türkiye'nin üzerine yıkılmış oluyor. 

Patriotların komutası NATO'da olacak 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, NATO'dan gelecek Patriot füzelerinin komutasını Türk Silahlı Kuvvetlerinin de bulunduğu Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığının yapacağını söyledi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bundan sonraki süreç ne olacaktır? şeklindeki soruya Yılmaz, "Önümüzdeki hafta NATO Konseyi karar verecektir diye düşünüyoruz. Bu kararla birlikte yine NATO'dan yetkililer, bizim Türk Silahlı Kuvvetlerimizle birlikte hangi noktalarda, bu Türkiye'nin en geniş alanını koruma altına alabilir diye teknik bir çalışma yapacaklardır. Komuta kimdedir? Biliyorsunuz Türkiye NATO'nun bir üyesi. Dolayısıyla Türkiye'nin sınırlarını korumak aynı zamanda NATO'nun da yükümlülüğü. SAKÖR diye nitelendirdiğimiz Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı emrinde bu verilecektir. Bu Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığında bizim, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin personeli de var. Dolayısıyla NATO Türkiye sınırlarının güney sınırlarını ve Türkiye'nin mümkün olabilen en geniş sahasını korumak için ortak bir çalışma yapacaktır. Bu çalışmadan sonra en geniş koruma hangi noktalarda oluşursa o noktalara bu Patriot füzeleri yerleştirilecektir. Komuta da Türk Silahlı Kuvvetlerimizin de olduğu Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığıyla beraber yürütülecektir" diye konuştu. 


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,659589/nato-patriotlari-kimi-koruyacak


Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,142 µs