En Sıcak Konular

TÜRK DÜNYASI'NDAN BİR TURAN YAZGAN GEÇTİ

25 Kasım 2012 10:02 tsi
TÜRK DÜNYASI'NDAN BİR TURAN YAZGAN GEÇTİ Asya’nın derinliklerinden Balkanlara Atayurt’tan Anayurt’a Türk Dünyası “Hocaların Hocası” Prof. Dr. Turan Yazgan’ı son yolculuğuna uğurladı

Otağın cennette olsun...

Asya'nın derinliklerinden Balkanlara Atayurt'tan Anayurt'a Türk Dünyası "Hocaların Hocası" Prof. Dr. Turan Yazgan'ı son yolculuğuna uğurladı

Ömrünü "Türk" davasına adayan Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nın Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan için önce İstanbul Üniversitesi ile hizmet verdiği Vakıf'ta tören yapıldı. Ardından naaşı Fatih Camii'ne getirildi. Kılınan namazdan sonra "Hocaların Hocası" eşi Gülen, çocukları Korhan, Karahan ve Közhan ile sevenlerinin elleri üzerinde "uçmağa" vardı...

Türk Dünyası'nı buluşturdu
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başta olmak üzere siyaset, iş ve sanat dünyasından çok sayıda ismin hazır bulunduğu cenaze törenine Türk Dünyası'ndan büyük katılım oldu. Yapılan konuşmalarda Yazgan'ın Türk Dünyası için yaptığı hizmetlerden övgüyle söz edildi.
 
"Hocaların Hocası"nı ebediyete uğurladık...
Vefatıyla Türk dünyasını yasa boğan Turan Yazgan, binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle toprağa verildi...
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nın kurucu Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, dün son yolculuğuna uğurlandı. Tabutu üzerine Türk Bayrağı, "Gökbayrak" olarak tanımlanan Uygur Türklerinin bayrağı ve Kırım Bayrağı ile kırmızı karanfiller konulan "Hocaların Hocası" Yazgan için ilk tören uzun yıllar görev yaptığı İstanbul Üniversitesi'nde düzenlendi.  Yazgan'ın eşi Gülen, çocukları Korhan, Karahan ve Közhan Yazgan ile sevenleri ve akademisyenlerin katıldığı törende konuşan Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, sadece Türk dünyasının değil, İstanbul Üniversitesi'nin de ismi ve ülküsüyle hep aynı yönde giden bir büyüğünü kaybettiğini söyledi. Turan Yazgan'ın hizmetlerinin devamının herkesin üzerine vazife olması gerektiğini ifade eden Söylet, "Allah ondan razı olsun. Mekanı cennet olsun" dedi. 
 
Birçoklarının hayal bile edemediğini gerçekleştirdi 
Edebi hayat için bu dünyada bir şeyler yapılması gerektiğine yürekten inandıklarını anlatan Söylet, Turan Yazgan'ın, ömrüne birçok eser sığdırdığını, bir çok kişinin hayal bile edemediklerini gerçekleştirerek dünyadan ayrıldığını dile getirdi. Söylet, Yazgan'ın arkasında Türk dünyasına hizmet edecek bilim insanları bıraktığını ifade etti. Kazakistan Çimkent Miras Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bolat Mirzaliyev, Turan Yazgan'ın durmadan, yorulmadan hep çalışır bir şekilde hayatını sürdürdüğünü belirterek "Yazgan, Türk dünyasını birleştirdi. Hocamız edebi evine gitti. Orada iyi olsun" dedi. Mirzaliyev,  "Yüzlerce çocuğu bizim çadırlarımızdan alıp Türkiye'deki modern eğitim imkanlarını sağladı" ifadelerini kullandı.  
 
Bir eli Asya'da bir eli Balkanlardaydı
Azerbaycan Milletvekili şair Sabır Rüstemhanlı, Turan Yazgan'ın, Türk dünyası sevdalısı bir akademisyen olduğunu belirterek, "Son yıllarında çok çileler çekti. Türk dünyası bıraktığı vakfa yardım etmeli. O, bir çınar ağacıydı. O bu millet için fikir üreten bir insandı" değerlendirmesinde bulundu. Rüstemhanlı, Yazgan'ı bir elinin Asya'nın derinliklerinde diğer elinin Balkanlarda olduğunu yüreğinin de Türklük için yandığını söyledi. Rüstemhanlı, "Biz Türkler, birbirimize zulmedip, ardından ağlayan milletiz. Atatürk, Türkeş, Turan Yazgan aynı çizgide insanlardı" dedi. 
 
Dostları Yazgan'la anılarını anlattı
Kırım Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da Türk dünyasının büyük bir insanını kaybettiğini belirterek, dostluklarının Yazgan'ın 1980'de kurduğu vakıfla başladığını, Turan Yazgan'ın, 25-30 kişinin yapacağı çalışmaları tek başına yaptığını, Türk dünyası çocuklarını okuttuğunu anlattı. Prof. Dr. Turan Yazgan'ın naaşı, buradaki törenin ardından cenaze aracına konularak, Fatih'teki Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'na getirildi. Bu sırada cenaze aracının arkasından Türk cumhuriyetlerine ait bayraklar taşındı. Vakıfta düzenlenen törende ise Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından dostları, Prof. Dr. Turan Yazgan ile ilgili anılarını anlattı. Vakıftaki törenin ardından Prof. Dr. Turan Yazgan'ın cenazesi, ikindi vakti kılınacak cenaze namazı için Fatih Camisi'ne götürüldü. Buradaki Cenaze törenine Türk dünsyısından çok sayıda konuk, siyasiler, sanatçılar ve bilim adamları ile vatandaşlar katıldı. Turan Yazgan'ın naaşı törenin ardından Kozlu Mezarlığı'na götürülerek toprağa verildi.

Gül ve Eroğlu'dan çelenk
Demirel'den taziye 
Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da çelenk gönderdi. Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de Prof. Dr. Turan Yazgan'ın vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı. Demirel, mesajında, Türk dünyasının değerli bir evladını kaybettiğini belirterek, Yazgan'ın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
 
Türk dünyası için çalıştı
74 yıllık hayatında kendisini tanıyanların üzerinde büyük tesirler bırakan bilge bir adam ve son nefesine kadar Türk Milleti ve Türk Dünyası'nın sorunlarını çözmek için olağanüstü çalışma sergileyen son alperen Turan Yazgan, unutulmayacak eserlere imza atmıştı. Yazgan, özellikle Ata yurdumuzda yaşayan soydaşlarımızın Anadolu Türklüğü ile kaynaşması, duygu ve düşünce birliğinde buluşması için büyük çaba harcamıştı. Prof. Dr. Turan Yazgan tarafından 1980 yılında kurulan Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı bünyesinde, Azerbaycan, Kazakistan'da birer fakülte ile lise, Kırgızistan'da ise 2 fakülte ve bir lisede eğitim öğretim yapılıyor. Vakfın, Rusya Federasyonu'nun özerk Türk bölgelerinde de Türkçe öğreten görevlileri bulunuyor. Balkan ülkeleri ile Yakutistan, Tataristan, Çuvaşistan'daki Türk Kültür Merkezleri ve okullar ise maddi zorluklardan dolayı kapandı.

Hayatı örnek olmalı...
Kırgızistan Celalabad İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kantörü Şaripoviç Toktamamatov, Turan Yazgan'ın, Türk dünyasında olduğu gibi Kırgızistan'da çok önemli çalışmalar yaptığını anlatarak, Kırgızistan'dan Türk öğrencileri Türkiye'ye getirerek okumalarına yardımcı olduğunu anlattı. Toktamamatov, yakınlarına başsağlığı dileyerek, "Turan Yazgan hocamızın hakka yürümesiyle onun açtığı bu kapı kapanmayacaktır. Onun yetiştirdiği öğrenci ve hocalarla bu yolda çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu. Azerbaycan Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Abidoğlu, çok üzüntülü olduğunu belirterek, "Hayatta insanlar iki şekilde yaşar. Birincileri kendileri için ikincileri ise milletleri için yaşıyor, mektepler açıyor. Bu insanlar, diğerlerinin gönüllerine adeta heykel dikiyor. Turan hocamızda bunlardan biriydi" ifadesini kullandı. Prof. Dr. Turan Yazgan'ın, Türk dünyası gençlerine çok önem verdiğini ifade eden Abidoğlu, Yazgan'ın hayatının tüm gençlere örnek olması gerektiğini söyledi.
 
Kimler katıldı?
Yazgan'ın cenaze törenine binlerce kişi katıldı.  Törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Başkan vekili Meral Akşener, TBMM Başkan Vekili Sadık da katıldı. Törende AKP'yi Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Muammer Güler temsil etti. Törende CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da hazır bulundu. 
MHP'den gelenler
Cenaze törenine MHP'den Genel Başkan Devlet Bahçeli, Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural da katıldı. Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da ceneze töreninde bulunlar arasındaydı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da törende bulundu. Sanatçılar Orhan Gencebay, İlham Gencer, Sezen Cumhur Önal, eski milletvekili İlhan Kesici, eski Bakan Yaşar Okuyan, eski TBMM Başkanı Köksal Toptan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de oradaydı.
Akademisyenler
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat, Yardımcı Doçent. Dr. İbrahim Akış, İstanbul Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Azerbaycan Bakü Türk Dünyası İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyyüp Aktepe, Kırgızistan-Celalabad İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kantörö Şaripoviç Toktamatov,  Azerbaycan Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı,  Azerbaycan Milletvekili şair Sabır Rüstemhanlı, Prof. Dr. Abdülkadir Donuk, Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet Kabaklı, Prof. Dr. Mustafa Erkal da Yazgan'ı son yolculuğuna uğurlayanlar içindeydi. 
 
Oktay Vural: Büyük izler bıraktı
Cenaze namazını kıldıran Emin Işık,  yaptığı konuşmada, Yazgan için söylenecek çok şey olduğunu belirterek, "Şu kalabalık, onun nasıl bir insan olduğunu söylemeye yeter. Son nefesine kadar her hizmete koşmuş, kendini milletine vakfetmiş bir insandı. Herhalde hocamızın ahireti dünyasından daha güzel olacaktır" dedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Yazgan'ın sakin ama kararlı bir insan olduğunu ve Türk dünyasında büyük hizmetler yürüttüğünü dile getirerek, "Büyük izleri vardır. Sevenleri sadece Fatih Camisi'nin avlusunda değil, dünyanın her yerindedir. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı. 

Gencebay: Fikirleriyle hepimize ışık oldu
Sanatçı Orhan Gencebay da Türk dünyasının büyük bir üstadını kaybettiklerini belirterek, "Allah gani gani rahmet eylesin. O, verdiği bilgilerle, fikirleriyle hepimize ışık oldu. Son derece değerli bir üstadımızdı. Yaşamındaki görevini fevkalade yapan bir insan, nur içinde yatsın" diye konuştu. Ünlü sanatçı İlham Gencer de törene katılanlar arasındaydı 
 
Kırgızistan ve İsmail Gaspıralı'nın mezarından toprak
Yazgan'ın kabristanına Türk dünyasının büyük düşünce adamlarından
İsmail Gaspıralı'nın mezarından ve Kırgızistan'dan toprak getirildi.*

TURAN YAZGAN SON YOLCULUĞUNA BÖYLE UĞURLANDI - Fotoğraflar için tıklayınız http://www.mirhaber.com/haber.php?haber_id=45399

*Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=75955

 



Bu haber 2,668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,667 µs