En Sıcak Konular

GAZZE'DE KIYIMA MOLA VERİLDİ

23 Kasım 2012 22:48 tsi
GAZZE'DE KIYIMA MOLA VERİLDİ İsrail'in Gazze'ye yönelik 8 gün süren kıyımının ardından ateşkes kararı geldi. Filistinliler kararı kutlarken, 'kalıcı bir barış tesis edilmediği'nden sadece yeni kıyımlara kadar saldırılara mola verilmiş oldu

Gazze'de kıyıma mola!

İsrail'in Gazze'ye yönelik 8 gün süren kıyımının ardından ateşkes kararı geldi. Filistinliler kararı kutlarken, 'kalıcı bir barış tesis edilmediği'nden sadece yeni kıyımlara kadar saldırılara mola verilmiş oldu 

İsrail, Gazze'ye yönelik başlattığı katliamına 8 gün sonra ara verdi. 2005, 2009 yıllarında da Filistin'e yönelik kara, hava ve deniz unsurlarını da kullanarak saldıran İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırısı eski harekâtlarıyla karşılaştırıldığında kısa sürdü. Buna rağmen saldırılırda çoğu cocuk, kadın ve yaşlı olmak üzere 200'e yakın Filistinli hayatını yitirdi.

İsrail'le Filistinli gruplar arasındaki ateşkes sonrası Gazze'deki Filistin Hükümeti, Perşembe gününü resmi bayram kabul ederek, resmi tatil ilan etti. Filistinlilerin 'zafer' olarak nitelendirdiği ateşkesin sağlanması, Gazze'de sevinçle karşılandı. Gazze'de havai fişekler atıldı, sokağa dökülen halk ellerinde Filistin bayrağı taşıdı.

Göstericiler, "El-Kassam, Gazze'den sana selam", "Heniye, Gazze'den sana selam", "Hamas, Fetih ve halk için birlik", "Gazze, zafer kazandı" sloganları attı. Tekbir sesleri yükselen camiler de halk, ateşkes kutlamalarına katılmaya davet edildi. Mısır, İsrail ile Filistinli gruplar arasında Çarşamba akşam 21.00'den itibaren ateşkes sağlandığını duyurmuştu. Hamas Hareketi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrail ordusunun Gazze'ye 'Bulut Operasyonu' adıyla düzenlediği saldırılara karşı, "Siccil Taşı" adını verdikleri 7 gün süren savaşı Filistin direnişinin kazandığını açıkladı ancak bunun nasıl bir zafer olduğu konusuna açıklık getirmedi. Öyle ya, İsrail nasıl bir yenilgi tatmıştı!

Ateşkes şartları

Bu arada ateşkes müzakerelerinde ilginç gelişmeler yaşandı. Çarşamba günü İsrail tarafında Savunma Bakanı Ehud Barak'ın ateşkesi kabul ettiği ancak Başbakan Netanyahu ile Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın buna karşı çıktığı belirtildi. Bu durum İsrail'de iktidarda olan koalisyon hükümetinde yaklaşan seçim öncesinde bir çatlak olduğunu ortaya çıkarıyor ancak bu çatlak Gazzeliler için 'daha fazla' ölüm anlamına geliyordu. Hamas tarafında ise hükümet ateşkesi kabul etme taraftarıydı ancak Hamas Askeri Kumandanı Muhammed Deyif ile bazı gruplar İsrail'in ileri sürdüğü ağır şartlara karşı çıkmışlardı. Sonuçta Mısır ve ABD, İsrail'i ve Hamas'ı ortak bir noktada buluşturdu. Bu noktada Türkiye de devreye girdi nitekim Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, ateşkesin sağlanmasında, Türkiye'nin çabasını takdir ettiğini de söyledi.

Ateşkes anlaşma metni

Mısır tarafından basın mensuplarına dağıtılan ateşkes anlaşması metninde, "İsrail, Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi'ne yönelik havadan ve karadan yürüttüğü saldırılarını durduracak. Filistinli gruplar, İsrail'e yönelik roket atışlarını sona erdirecek. İsrail kontrolünde bulunan Gazze sınırı, 24 saat sonra insan ve mal geçişine açılacak" ifadelerine yer verildi. İsrail tarafı Gazze'ye uygulanan ablukanın kalkmasına geçit vermedi. Hamas da buna karşılık tümüyle silahsızlandırılmayacak.

10 bin Gazzeli BM'nin okullarında

Bu arada İsrail saldırılarının devam ettiği süre içinde Gazzeliler, Gazze Şeridi'nde sürekli yer değiştirdi. Birleşmiş Milletler (BM) Yardım Ajansı Sözcüsü Adnan Ebu Hasna'ya göre, ülke içinde 10 bin kişi evlerini terketmiş durumda. Bu şahıslar Gazze'deki BM okullarına sığındı. BM'nin Gazze Şeridi'nde 12 okulu bulunuyor. İsrail, 2009 yılı başlarındaki saldırısında bir BM okulunu hedef alarak, çok sayıda Filistinliyi katletmişti. UNICEF'e göre Gazze'deki saldırılarda 22 çocuk öldü, 88 çocuk yaralandı.


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,659533/gazze-de-kiyima-mola


Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,659 µs