En Sıcak Konular

BAŞBAKAN YALANLADI DOĞRU ÇIKTI: PATRIOT BİLMECESİ

22 Kasım 2012 18:47 tsi
BAŞBAKAN YALANLADI DOĞRU ÇIKTI: PATRIOT  BİLMECESİ Başbakan'ın 'yalanlamasıyla' bilmeceye dönüşen Patriot krizi Davudoğlu'nundün yaptığı açıklamayla son buldu. İşte gün gün Patriot bilmecesi...

Soldan sağa da, yukarıdan aşağıya da kareler tamamlandı cevap Patriot çıktı

Çengel bulmaca

Dışişleri kaynakları Reuters'a açıkladı, devletin resmi ajansı bu haberi doğruladı... Olup bitene hiddetlenen Başbakan Erdoğan, Reuters'a "yalan haber veriyorsun, kaynağını açıkla" diye yüklendi... Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise bakanlık yetkililerini doğruladı.

Bütün bu keşmekeş 8-10 saate sığdırıldı. Ertesi gün meseleye dahil olan Cumhurbaşkanı Gül ise Davutoğlu'nu doğruladı. Farkındayız bulmaca gibi bir alt başlık oldu. Ama dün bu bulmaca çözüldü. Suriye sınırına Patriot füze sistemi yerleştiriliyor.
'Patrıot müzakereleri son aşamada'
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze'yi ziyaret etmeden önce basın toplantısı düzenledi. Bakan Davutoğlu, ziyaret öncesi yaptığı açıklamada "Suriye sınırımızdaki gelişmelerle ilgili her olasılık değerlendiriliyor. NATO'ya Patriot imkanlarını tahsis eden ülkeler belli, o ülkelerle de mutabakata varıldı. Patriotlar konusunda çalışmalar yoğunlaştı, müzakereler son aşamasına geldi. En kısa zamanda resmi müracaat sonlandırılacak. Çok uzun sürmez. Patriotların yerleştirilmesi savunma ağırlıklı bir tedbirdir, riskleri minimize edecek tedbirdir. Ülkemizin ve vatandaşlarımızın güvenliğini teminat altına alınması yönünde bir tedbirdir." dedi.

Gün gün Patrıot bilmecesi
Başbakan'ın 'yalanlamasıyla' bilmeceye dönüşen Patriot krizi Davudoğlu'nundün yaptığı açıklamayla son buldu. İşte gün gün Patriot bilmecesi...

-5 Kasım'da NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Brüksel'de düzenlediği  basın toplantısında Suriye kriziyle ilgili bir soru üzerine NATO'nun Türkiye'ye destek taahhüdünü yinelemiş, Suriye sınırına Patriot füze rampaları yerleştirilmesi konusunda Türkiye'den bir talep almadıklarını açıklamıştı.

-6 Kasım'da İlk olarak Reuters haber ajansı, Türk Dışişleri'nden üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin Suriye sınırında konuşlandırmak için NATO'dan Patriot füzesi istediğini duyurdu. Anadolu Ajansı bu haberi abonelerine geçti.

-7 Kasım'da bu haberin ardından Endonezya'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gündeme bomba gibi düşen iddiaya ilişkin olarak "Böyle bir şeyden haberim yok. Hangi Dışişleri yetkilisi olduğunu bilmiyorum, eğer böyle bir şey olsaydı benim haberim olurdu" diyerek haberi yalanladı.

-Aynı gün Başbakan'ın açıklamalarından birkaç saat sonra ise Brüksel'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'dan açıklama geldi. Davutoğlu, "İhtimal planlamaları çerçevesinde NATO'da her şey konuşulur. Patriot kelimesi sihirli bir kelime mi? Sonuçta bu bir hava savunma sistemi" diyerek NATO'nun Türkiye'ye Patriot füze sistemlerini vermeye hazırlandığını açıkladı.

-8 Kasım'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de Başbakan'dan farklı olarak Davudoğlu'nu destekleyen bir açıklama yaptı. Gül Çankırı'da yaptığı açıklamada "Türkiye NATO'nun en eski üyelerinden biridir. Suriye'de çarpışmalar devam ediyor. Bu ülkede kimyasal silahlar olduğu biliniyor. Umarım Suriye Türkiye'ye karşı akılsız bir hareket yapmaz. Ama bu tüp sıcak gelişmeler oldukça bazı tedbirlerin alınması zorunludur. Savunma amaçlı olarak bu tip ihtiyat planlamaları mevcuttur." diyerek Patriotların varlığını doğrulamış oldu.

-8 Kasım'da konuyla ilgili Washington'dan da ilk resmi açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, günlük Türkiye'nin Suriye sınırındaki olayların patlak vermesi sonrasında sunduğu talep doğrultusunda 4. maddeyle ilgili NATO içerisinde Türkiye ile istişareler yürütmelerinden bu yana, Türkiye'nin başka ne gibi savunma desteklerine ihtiyaç duyabileceği konusunda NATO bünyesinde ve Türkiye ile çalıştıklarını belirtti.

Başbakan haberim yok dese de Türkiye'nin Suriye sınırına yerleştirilmesi için NATO'dan Patriot talebinde bulunduğu ortaya çıktı.

-15 Kasım'da Genelkurmay Başkanlığı, NATO'dan bir heyetin, askeri bir uçakla Diyarbakır'a indiği ve patriot füzelerinin konuşlanmasına yönelik incelemelerde bulunduğuna dair haberleri yalanladı.

-20 Kasım'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye sınırına yerleştirilmesi planlanan Patriot füzeleri için yürütülen müzakerelerin son aşamaya geldiğini açıkladı. Bakan Davutoğlu, "En kısa zamanda resmi müzakereler sonuçlandırılacak. Çok uzun sürmez" dedi.

Benzer bir durum 'Predator'lar içinde yaşandı
Başbakan'ın Patriotlar konusunda hiç bilgilendirilmediği yapılan karşılıkla açıklamalarla ortaya çıkarken benzer bir durum predatorların alımı sırasında da yaşanmıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama ile görüşürken "Söz vermiştiniz, iki adet Predator gönderin" talebinde bulunmuş, o esnada dört adet Predator'un İncirlik'te olduğu ortaya çıkmıştı. Predatorların Başbakan Erdoğan'ın Obama ile yaptığı görüşmeden yaklaşık 20 gün önce, İncirlik'e ulaştığı açıklanmıştı. İlk iki predatorlar 16 Ekim de diğer iki predator da 23 Ekim'de İncirlikteki ambara çekildiği bilgisi verildi.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/cengel-bulmaca-255982.htm


Bu haber 923 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,481 µs