En Sıcak Konular

HALKBANK HİSSELERİNİ YABANCILAR ALDI

20 Kasım 2012 22:07 tsi
HALKBANK HİSSELERİNİ YABANCILAR ALDI Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankanın halka arz edilen yüzde 24 hissesinin yüzde 80’inin 140 uluslararası kurumsal yatırımcı arasında paylaşıldığını kaydetti.

Halkbank'ın hisselerini yabancılar aldı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankanın  halka arz edilen yüzde 24 hissesinin yüzde 80'inin 140 uluslararası kurumsal yatırımcı arasında paylaşıldığını kaydetti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Halkbank'ın yüzde 23,92'lik hissesinin halka arzı için 11 milyar liralık bir talep geldiğini belirterek, "Hisse fiyatı 15,10 lira diye baktığımız zaman 4,5 milyar liralık bir gelir söz konusu" dedi. Şimşek, Halk Bankası'nın halka arzı başta olmak üzere, "Özelleştirme"  konulu bir basın toplantısı düzenledi.  Halkbank halka arzı bu yıl Avrupa'nın 3. büyük hisse satışı oldu.  İMKB tarihininse en büyük halka arzı olarak dikkat çekti. Halkbank'ın yüzde 75.03 hissesi ÖİB'nin elinde bulunuyordu. Ek satış hakkının da kullanılmasıyla halka açıklık oranı arz sonrası yüzde 24.94'ten yüzde 48.86'ya yükselmiş olacak.  Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Halkbank'ın halka arzıyla ilk defa Uzak Doğu'dan Türkiye'ye yatırım çekme imkanı olduğunu belirterek, "Londra'dan yüzde 55, ABD'den yüzde 20, Singapur'dan yüzde 9, Avrupa ülkelerinden yüzde 3 civarı talep geldi" dedi. Talep toplama işlemini 16 Kasım Cuma günü bittiğini anımsatan Şimşek, halka arz edilen hisselerin yüzde 10'unun 30 bin yurt içi bireysel yatırımcıya, yüzde 10'unun 170 yurt içi kurumsal yatırımcıya, yüzde 80'inin de uluslararası kurumsal yatırımcılara tahsis edildiğini bildirdi. Şimşek yüzde 24 hisenin yüzde 80'ninin 140 uluslararası yabancı yatırımcı grubuna satıldığını söyledi. Bakan Şimşek, Halk Bankası'nın hisselerinin yüzde 23,92'sinin halka arz edilmesi ile ilgili, "Cumhuriyet tarihinin en küçük iskonto oranıyla bu halka arzı tamamladık. Yani 15 lira 10 kuruştan tamamladık" dedi. Bakan Şimşek, AK Parti hükumetleri döneminde toplam 38 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını söyledi.  Şimşek, "Bu sene içerisinde Boğaziçi ve Gediz özelleştirmesini de tamamlamayı ümit ediyoruz" dedi. Toplantıda konuşan Şimşek, son bir kaç yıldır özelleştirme hedeflerini yüksek tuttuklarını, piyasa şartlarından dolayı, bütün  çabalarına rağmen hedeflerinin altında kaldıklarını belirtti. Şimşek, Hazine'ye toplam 1,8 milyar lira aktarıldığını söyledi. Bütçeyi hazırlarken temkinli davranmayı seçtiklerini belirten Şimşek, "2013 yılında sadece 4 milyar liralık bir meblağ bütçeye koyduk" dedi.
 
Elektrik, otoyol ve köprüler satılacak
Bakan Şimşek, bu yılın son aylarında elektrik dağıtım şirketleri, elektrik üretim  santralleri, otoyol, köprüler ve Başkentgaz'ın ihale işlemlerine devam edileceğini söyledi. Şimşek, bu güne kadar elektrik dağıtım şebekelerinin işletme hakkının özel sektöre devri ile yaklaşık 5,5 milyar liralık gelir elde edildiğini belirtti. Bakan Şimşek, İzmir Yük Limanı, Kruvaziyer Limanı, Derince Limanı,  Salı Pazarı Kruvaziyer Limanı ile İstanbul'da yer alan Türkiye'nin en büyük Marinası Fenerbahçe Kalamış Marina'nın imar çalışmalarında son aşamaya gelindiğini bildirdi. Bakan Şimşek,  "Özelleştirmeden gelen 100 kuruşun mümkün olduğunca tamamını Hazine'ye borç ödemelerinde, borçlanmayı azaltmada kullanmasına imkan sağlıyoruz. Özelleştirme kapsamında şirketler var. Bu şirketlerin bazılarının sermayeye ihtiyacı var" dedi.


Kaynak: YENİÇAĞ: http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=75717


Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,157 µs