En Sıcak Konular

''MİLLİ MÜCADELE''Yİ KAZIM KARABEKİR Mİ BAŞLATTI?

20 Kasım 2012 09:25 tsi
''MİLLİ MÜCADELE''Yİ KAZIM KARABEKİR Mİ BAŞLATTI? Hulki Cevizoğlu’nun hazırlayıp sunduğu, Karadeniz TV’de canlı yayınlanan Ceviz Kabuğu’nda bu hafta; “Milli mücadeleyi Kazım Karabekir başlattı” iddiası tartışıldı.

Ceviz Kabuğu

"Mustafa Kemal'den vazgeçemeyiz, Kazım Karabekir'e de kıyamayız"

Duayen Gazeteci Hulki Cevizoğlu'nun hazırlayıp sunduğu, Karadeniz TV'de canlı yayınlanan Ceviz Kabuğu'nda bu hafta; "Milli mücadeleyi Kazım Karabekir başlattı" iddiası tartışıldı. "Atatürk'ün Üç Muhalifi-Kazım Karabekir" kitabının da yazarı olan tarihçi Osman Selim Kocahanoğlu programın konuğu idi.

İdeolojik polemik

Hulki Cevizoğlu:  29 Ekim törenlerinden itibaren başlatılan bir tartışma var. "Milli Mücadeleyi kim başlattı?" Daha doğrusu bunu sorma gereği duyanlar milli mücadeleyi Atatürk'ün değil, Kazım Karabekir'in başlattığını söylüyor. Stüdyo konuğumuz Osman Selim Kocahanoğlu'nun bu konuda bir kitabı var. 2011 Yunus Nadi ödüllü bir kitap... Atatürk'ün Üç Muhalifi, 1.cild: Kazım Karabekir...  

Osman Selim Kocahanoğlu: Zamanımızda kendi ideolojik konumlarını Mustafa Kemal ve arkadaşları üzerinden belirlemek isteyenler, bundan prim yapmak isteyenler var. Bu polemikleri onlar çıkarıyor. Karabekir, Mustafa Kemal ve arkadaşları ideolojik bir polemiğin içine çekilmiştir. Ne Atatürk, ne Karabekir, ne Rauf Orbay, ben inanıyorum ki, şu an içinde bulunduğumuz kadar kin ve nefret içinde, birbirlerine karşı tedirgin olmamışlardır.

Hulki Cevizoğlu: Ancak Kazım Karabekir'i öne sürenler sizin gibi düşünmüyor. Siz, "Karabekir'i aşağılamaya çalışmıyoruz" diyorsunuz. Ama Mustafa Kemal'i eleştirenler tam tersini yapıyor. Sizin gibi bir tarihçi var, kitabı çıktı yeni. Mustafa Armağan, Kızıl Pençe diye... Ben bu kitabı okuduktan sonra Mustafa Armağan'ın kitabının ilk sayfasına not olarak şunu yazdım. "Mustafa Kemal'den vazgeçemeyiz, Kazım Karabekir'e de kıyamayız" dedim. Ama karşı taraf böyle yapmıyor. Onlar Atatürk'e kıymaya çalışıyor.

Osman Selim Kocahanoğlu: Kıymak değil, onlar tümden yok etmek istiyor. Bir tek saltanat ve hilafete bir şey olmayacak onlara göre. Mustafa Kemal bunlara karşı olduğu için, bunları kaldırdığı için istenmiyor.

Kitaptan çalıntı yapılmış
Hulki Cevizoğlu: Orijinal kaynaklara baktığımız Kazım Karabekir'in kızgınlığının çoğu İnönü'ye... 
Osman Selim Kocahanoğlu: Aslında Atatürk'e kızıyor ama ona söylemenin imkânı yok. Önlenemez yükselişini gördükleri ve bütün Türkiye'nin önderi ve lideri kabul edildiği için... Karabekir hakkında yazı yazanlar, onun üzerinden uydurma makaleler yazanlar, maddi ve manevi olarak Kazım Karabekir'in kesip attığı tırnak bile olamazlar. Ne dediniz, kızıl pençe... Osmanlı döneminde böyle bir kavram kesinlikle yok. Bir anıda, bir literatürde, bir vesikada adının geçmesi lazım, olması için. Karabekir'in bir şiirinde kara pençe diye bir laf geçtiği için bunu alıp kitaba isim yapmak doğru değil.

Onun kitabını "sadeleştiriyorum" falan diye yalan yanlış şeyler yazıyorlar. Armağan'ın kitabı Kazım Karabekir'in düşüncelerini tahrif eden bir kitaptır. Bunlar yayınlandı. Karabekir Paşa gayet sade bir şekilde zaten yayınlanmıştır. Kara Pençe kitabındaki her şey, Karabekir Paşa'nın "Nutuk'a Yanıtlar" kitabında yer alıyor. 

Karabekir'in ismi ile değil de kendi adını koyarak yayınlıyor bir de kitabı. Karabekir Paşa'nın yazdığı bir kitabı çocuklarının bile hakkı yok değiştirmeye. 

 
Karabekir'in kişiliği
Hulki Cevizoğlu: Kazım Karabekir'in kişiliğini isterseniz konuşalım? 
Osman Selim Kocahanoğlu: Aşağı yukarı Mustafa Kemal'le aynı yaşlarda. En büyük kişilik farkları Kazım Karabekir Paşa muhafazakâr bir insandı. Mustafa Kemal devrimci bir kişi idi. Cumhuriyet rejimi öyle bir toplumsal baskı yarattı ki insanlarda Karabekir Paşa muhafazakârlığını dışarıya vuramadan gitti. Saltanat ve hilafete Mustafa Kemal'den daha saygılı bir insan denebilir.

Hulki Cevizoğlu: Bazılarına göre milli mücadele daha geniş bir kavram, büyük bir şemsiye, kurtuluş savaşı içinde bir dönem...

Osman Selim Kocahanoğlu: Bir anlamı yoktur bunun bana göre. Bir bütünlük içinde her şey. 

Hulki Cevizoğlu: Kazım Karabekir neden 19 Nisan'da Trabzon'a çıkıyor. Mücadele başlatmak için mi?
Osman Selim Kocahanoğlu: Bunun hiçbir olağan üstü ilginç tarafı yoktur. Erzurum'a gitmek için izleyeceği başka yol yok. İlginç olan "Bu mücadeleyi ben başlattım, Mustafa Kemal'i de ben davet ettim" demesidir. 
Hulki Cevizoğlu: Bu da önemli. Herkes mücadeleye önder olacak birini arıyor ve hepsi Mustafa Kemal'i arıyor, başkasını değil. 
Osman Selim Kocahanoğlu: Karabekir'e soruluyor bu. "Siz neden lider olmadınız" diye. "Eğer ben atılsaydım arkamdan kimsenin geleceğini tahmin etmiyordum" diyor.
Hulki Cevizoğlu: Mustafa Kemal'in Çanakkale'de başarıları var ondan mı bu?
Osman Selim Kocahanoğlu: Elbette o da var ama hilkaten yaratılmış karizmatik bir adam Mustafa Kemal. İstanbul işgal altında... Mustafa Kemal'in Şişli'deki evi sürekli işliyor, herkes oraya geliyor... Çünkü bu mücadeleyi onun verebileceğine dair bir umut var. 
Hulki Cevizoğlu: Bugün Kazım Karabekirciler, Karabekir'in "İleride bu Kürt sorunu karşımıza çıkabilir, tedbir alınmalıdır" sözünü yok sayıyor.
Osman Selim Kocahanoğlu: O sözü 1919-20 şartlarında değerlendirmek gerekir. Karabekir'in demek istediği şu. Kürtlerle iyi geçinelim, Ermeniler gibi bir düşman çıkmasın arkamızdan diyor.
Hulki Cevizoğlu: Mustafa Kemal'e yapılacak olan İzmir suikastından Karabekir'in haberi var mıydı? 
Osman Selim Kocahanoğlu: Kazım Karabekir, 15 Haziran'da İzmir'de suikast yapılacağını biliyordu ama engellemek gibi bir girişimi olmadı. Olması da beklenmez. Daha sonra Paşalar beraat ettiler. İstiklal mahkemeleri Ergenekon mahkemeleri gibi 4-5 sene sürmüyordu. 15-20 günde bitiyordu.

Karabekir'in İstilal Marşı kabul edilseydi

Hulki Cevizoğlu: Kitabınızda, "Saltanatın kaldırılması ve Karabekir" diye bir bölüm var. Saltanatın kaldırılmasında Mustafa Kemal'le Karabekir'in araları açıldı mı?

Osman Selim Kocahanoğlu: O çok önemi bir mihenk taşıdır. Saltanatın kaldırılmasında arka planda önergeyi Rıza Nur'a hazırlatan Mustafa Kemal'dir. Genel kurul kararı ile saltanat lağvedildi. Mustafa Kemal 30 Ekim'de Çankaya'da bir toplantı yapıyor. Karabekir ve Rauf Paşa şeriye vekilinin evinde, onun yanında. Saltanatın kaldırılmasını isteseydi onun yeri Mustafa Kemal'in yanıydı, orada olması gerekirdi. 
Hulki Cevizoğlu: Kazım Karabekir'in yazdığı İstiklal Marşı var...

Osman Selim Kocahanoğlu: O marş bestelenseydi dillere destan bir marş olurdu. Mehmet Akif'in şiiri kahraman ordumuza ithaf edilmiştir. Gerçekten içinde bir tek Türk kelimesi geçmez ama abide bir şiirdir. Bunu tarihselliği içinde bırakmamız gerekiyor artık.

Hulki Cevizoğlu: Cumhuriyette Kazım Karabekir'in fonksiyonu ne?

Osman Selim Kocahanoğlu: Gariptir, Cumhuriyet'in ilanında Atatürk'ün arkadaşlarından hiçbiri yanında yoktur. Ordu müfettişi olduğu için Karabekir Paşa yoktur. Ankara'da hiçbir muhalif yoktur. 
Hulki Cevizoğlu: Kendilerine haber verilmediği için mi, Cumhuriyetin ilanını istemedikleri için mi? 
Osman Selim Kocahanoğlu: Atatürk'ün arkadaşları, bütün yetkilerin onda toplanmasından rahatsız. Sadece Karabekir değil, her insan böyle düşünebilir ama o ortamı da değerlendirmek lazım. Mustafa Kemal hayatının şöhretinin zirvesinde. Ali Paşa'nın da Karabekir'in de hoşuna gitmiyor bu. İkinci dönem Mecliste Karabekir İstanbul mebusu. Bir görev bekliyor ama Mustafa Kemal güzel bir siyaset oyunu ile saf dışı bırakıyor onu.


Kaynak:YENİÇAĞ GAZTESİ  http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=75731


Bu haber 3,544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,350 µs