En Sıcak Konular

İDAM İSTİSMARI YENİ BİR GAZ ALMA OPERASYONU MU?

14 Kasım 2012 19:43 tsi
İDAM İSTİSMARI YENİ BİR GAZ ALMA OPERASYONU MU? Başbakan Erdoğan'ın "idamın geri getirilmesi" ile ilgili sözleri, geçmişte sarf ettiği "AB taraftarlığı uğruna idam karşıtı" sözleriyle tamamen çelişiyor.

Yeni bir gaz alma operasyonu mu?

İdam istismarı

Başbakan Erdoğan'ın "idamın geri getirilmesi" ile ilgili sözleri, geçmişte sarf ettiği "AB taraftarlığı uğruna idam karşıtı" sözleriyle tamamen çelişiyor.
Kamuoyunda oluşan "idam" hassasiyetini istismara dönüşen ve samimiyeti konusunda şüphelerin olduğu bu sözlere AB'den gelen tepkiler, her zamanki gibi geri adım atılmasına sebep oldu. Dışişleri Bakanı Davudoğlu, Başbakan Erdoğan'ın sözlerinin Norveçli cani Breivik'le ilgili olduğunu söyleyerek durumu kurtarmaya çalıştı.
Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta idam ile ilgili söylediği sözler akıllara bir kez daha "toplumun gazı mı alınıyor?" sorusunu getirdi. 2002 tarihinde AKP Genel Başkanı sıfatıyla "Gelişen ve küreselleşen dünyada medeniyetin ve gelişmenin varoşlarında kalmamak, kenar mahalle ülkesi olmamak için AB'ye girilmesi gerektiğini savunuyoruz" diyen Başbakan Erdoğan, 2007 seçimleri öncesinde de "Gerek meydanlarda, gerek demeçlerimde idam cezasının kaldırılmasını doğru bir karar olarak gördüğüm, dönemin iktidarının Öcalan'ı asmayarak yerinde bir iş yaptığını vurgulamıştım" ifadelerini kullanmıştı.

Son olarak partisinin Kızılcahamam'daki toplantısında idam konusuna değinen Erdoğan, "Siyasi suçlarla ilgili olarak değil ama terör ve ölüme sebebiyet verme kapsamında idamı tartışmak elbette mümkün olabilir" ifadeleriyle bir kez daha kendisiyle çelişti. "Kamuoyu araştırmalarında halkımız idam yeniden gelsin diyor" diye konuşan Erdoğan, 2002 yılında "savaş, çok yakın savaş tehdidi ve terör suçları halleri dışındaki suçlar" için kaldırılan idam cezasının kapsamının, 2006'da, yani kendi iktidarları döneminde "tüm suçlara" şeklinde genişletildiğini adeta unuttu. Bir bakıma kendini inkar eden bu tavır, vatandaşın idam konusundaki hassasiyetinin istismarından başka bir şey anlamına gelmiyor.

Norveç'in derdi bize mi düştü!
Başbakan Erdoğan'ın kamuoyunun hassasiyetini lehine kullanma telaşıyla söylenmiş gibi duran sözlerine AB kanadından tepkiler gecikmedi. Başbakan Erdoğan'ın "idam geri gelebilir" açıklaması üzerine AB'den sert tepkiler geldi ve idam cezasının "düşünülemez" olduğu belirtildi. Bu açıklamalar üzerine bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu, adeta zevahiri kurtarmaya çalıştı.

Başbakan Erdoğan'ın o sözleri Norveç'i kast ederek söylediğini belirterek, "Sayın Başbakan o açıklamayı Norveç'te onlarca kişi katleden Anders Behring Breivik'i kastederek söyledi. Bu şekilde katliamlar yapılması konusuna dikkat çekmek için söyledi. Biz AB sürecindeki taahhütlerimize sadığız ancak AB'den de aynısı bekliyoruz" ifadelerini kullanan Davudoğlu, AB karşısında her zamanki gibi geri adım attı. Bu yaşananlar şunu gösterdi ki; günlerdir kamuoyunu meşgul eden tartışmalar, meğer Norveç'in gündemine dairmiş!

2002'de kısmen, 2006'da tamamen kaldırıldı
Türkiye'de idam cezası ilk önce 2 Ağustos 2002'de "savaş, çok yakın savaş tehdidi ve terör suçları halleri dışındaki suçlar" için, daha sonra da 2006 yılında "tüm suçlar" için kaldırıldı. Ekim 1984'den itibaren mahkemeler tarafından verilen idam cezaları Meclis'te onaylanmadığı için infaz edilmedi. 1991 yılında çıkarılan bir afla 500 civarında idam cezası dosyası, 10 yıl ağır hapse dönüştürüldü ve 2002'deki yasayla da fiilen uygulanmamış olan tüm idam kararları, ömür boyu hapse dönüştürüldü. İdam kararı verilip de infaz edilmeyen idam cezalarının en önemlisi terörist başı Abdullah Öcalan'ın 29 Haziran 1999'da aldığı cezasıdır.

Cezası 25 Kasım 1999'da Yargıtay tarafından onanan Öcalan, idam cezasının AB uyum yasaları ile kaldırılmasından cezası müebbete çevrildi.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/idam-istismari-255269.htm


Bu haber 909 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,792 µs