En Sıcak Konular

SURİYELİ MUHALİFLERDE ÖNEMLİ ÇATLAK

13 Kasım 2012 23:17 tsi
SURİYELİ MUHALİFLERDE ÖNEMLİ ÇATLAK Batı dünyasının Türkiye ve Katar’ın önderliğinde Suriye muhalefetini birleştirme çabası, ilk günden hezimete uğradı. Suriye Devleti’ni İnşa Etme grubu yeni koalisyonun küresel güçler tarafından yönlendirildiğini söyledi

İlk gün çatladı 

Batı dünyasının Türkiye ve Katar’ın önderliğinde Suriye muhalefetini birleştirme çabası, ilk günden hezimete uğradı. Suriye Devleti’ni İnşa Etme grubu yeni koalisyonun küresel güçler tarafından yönlendirildiğini söyledi 

Batı dünyasının Suriye’de kurduğu “Suriye Devrimi ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu” adlı çatı örgüt Esad muhalifleri arasında da tartışmalara yol açtı. ABD’nin önderliğinde Türkiye ve Katar tarafından Katar’ın başkenti Doha’da 3 gün süren pazarlıkların, müzakerelerin ve tartışmaların ardından kurulan örgütten Esad’a karşı savaşan isyancıları birleştirmesi bekleniyor. Suriye’de çatışan muhalif gruplardan biri Doha’da kurulan yeni koalisyonu reddetti ve Emevi Camii’nin eski İmamı Şeyh Ahmed Muaz El - Hatip liderliğindeki yapılanmanın Suriye muhalefetinin yüzde 90’ını temsil ettiği iddiasının doğru olmadığını savundu. 

Suriye Devleti’ni İnşa Etme adlı muhalif grubun sözcüsü Türkmeni, Suriye Devrimi ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu’nun uluslararası güçler tarafından yönlendirildiğini kaydederek, “Gelinen noktada uluslararası oyuncular, bazı grupları diğerlerine karşı destekleyerek muhalefeti parçalara ayırıyor” görüşünü seslendirdi. 

Rusya ve Çin olmadan çözülemez 

Yeni kurulan ve çatı örgüt olarak lanse edilen yapının Suriye muhalefetinin yüzde 90’ının temsil ettiği düşüncesinin doğru olmadığını ifade eden Türkmeni, “Çok sayıda Suriyeli muhalefeti desteklemiyor. Kimse Suriyelilerin tamamını ya da çoğunu temsil ettiğini söyleyemez” dedi. Rusya ve Çin’in Suriye Devrimi ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu’nu düşman olarak gördüğüne işaret eden Türkmeni, “Her iki devlet de bu çatışmada ana oyunculardır. Bütün oyuncuları dahil etmeden bir çatışmayı sonlandıramazsınız” dedi. 
Türkmeni, Şeyh Ahmed Muaz El - Hatip’i 20 yıldır tanıdığını, iyi bir insan olduğunu ancak yanlış bir görev aldığını ifade ederek, “Doğru yerde olduğundan emin değilim. Bu konumda uzun süre kalacağını sanmıyorum.” 

Batı dünyası yeni koalisyonu destekliyor 

Suriye muhalefetini birleştirecek çatı örgütün kurulmasında ABD başrolü oynadı. ABD, koalisyonu ciro ettikten sonra Katar ve Türkiye, diğer ülkelerin de Suriye Devrimi ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu’nu desteklemelerini istedi. Aralık ayının ortasında Fas’ta yapılacak Arap Birliği zirvesinde Suriye’deki yeni örgütün Suriyelilerin tek temsilcisi olarak tanınması amaçlanıyor.

Bu arada başta İngiltere olmak üzere Batı dünyası Suriye’de muhalefeti birleştirmek için oluşturulan yeni örgütü destekleyeceklerini açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, yeni muhalif koalisyonun kuruluşunu memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, yeni örgütü desteklemek için uluslararası toplantılar düzenleneceğini dile getirdi. William Hague, yeni koalisyona destek bulabilmek için Salı günü Kahire’de Arap Birliği ve Avrupa Birliği toplantısına katıldı. İngiltere ayrıca bu Cuma günü Londra’da Suriye Devrimi ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu temsilcilerinin de katılacağı bir toplantıda yeni örgüte bağış toplamaya çalışacak. Geçtiğimiz hafta İngiltere Başbakanı Cameron, isyancıların silaha ulaşabilmesi için Suriye’ye yönelik Avrupa Birliği’nin (AB) silah ambargosunun kaldırılması gerektiğini savunmuştu ancak bu görüş AB içinde ‘silahlar İslamcılara gider’ korkusuyla pek yankı bulmamıştı. 

Suriye’nin Deccal’i o mu? 

Suriye Devrimi ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu’nun yeni lideri, Emevi Camii’nin eski İmamı Şeyh Ahmed Muaz El - Hatip, 52 yaşında ve üniversitede jeoloji okumuş... El - Hatip, Suriye’deki bütün birleştirmek için yaptığı bir konuşmada, “Her Sünni, Alevi, İsmaili, Hıristiyan, Dürzi, Asuri vesairenin özgürlüğü ile uyumlu bir Suriye halkının tüm kesimlerinin haklarını talep ediyoruz” demişti. El - Hatip aynı zamanda İslami Modernleşme Teşkilatı’nın da eski başkanı. El - Hatip, 20 sene önce Emevi Camii’nde imamlık yapmış, aynı zamanda 6 yıl Fırat Petrol Şirketi’nde 6 yıl jeolog olarak çalışmış. (YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİhttp://www.yenimesaj.com.tr/?haber,659398/ilk-gun-catladi  


Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,446 µs