En Sıcak Konular

OBAMA VE İSLAM DÜNYASI

11 Kasım 2012 21:04 tsi
OBAMA VE İSLAM DÜNYASI Obama ikinci döneminde İsrail'in sistematik istibdadına ve zorbalığına karşı birinci defa tutmadığı sözünü tutar Müslümanlarla birlikte olur mu?

Obama ve İslam dünyası

Eş Şarku'l Avsat gazetesinde Zeynelabidin Rikabi* isimli yazar Obama'nın ikinci ve son kez seçilmesiyle alakalı olarak yeni dönem ışığında muhtemel İslam dünyası ile ABD arasındaki ilişkileri değerlendirmiş. Müslümanların duygusal Amerikalıların da pragmatik/çıkarcı olduklarını hatırlatarak Bush'un ateşinden Obama'nın serinliğine sığınan Müslümanların en azından birinci döneminde beklediklerine veya umut ettiklerine nail olamadıklarını ve kavuşamadıklarını hatırlatıyor. Makalesinde Obama'nın arkaik Arap istibdat rejimlerinin yıkılışına seyirci kaldığını belki de bir biçimde onayladığını lakin İsrail'in istibdadı karşısında sessiz kaldığını ifade ediyor. Bu önemli bir tespit. Rikabi'nin İsrail için 'müstebit rejim' tabirini kullanması bana manidar geldi. Zira birkaç gün önce yeni bir istibdat tanımıyla daha karşılaşmıştım. Hatem Hafız isimli Eş Şark yazarı Adonis üzerinden modernizmin istibdadını yani zorbalığını kaleme almıştı. Suriye rejimiyle aynı inanç manzumesinden gelen yazar Adonis cami çıkışlı devrimlere itibar etmeyeceğini söylemişti. Farklı 'fundamentalizm' çeşitleri olduğu gibi aynı zamanda farklı istibdat ve zorbalık çeşitleri de bulunuyor. Eski tabirle elvan elvan. Batılı bir yazar daha önce kamuoyu istibdadından bahsetmişti. Kemikleşen kamuoyu bazen yanlış algıları tabulaştırabilir ve bunları söküp atmak zorlaşır. Kamuoyu istibdadına mümasil olarak bir de ilmi istibdat ve karizmadan bahsedilir. Bu tabiri de Bediüzzaman kullanır. Karizma kolaylıkla istibdata dönüşebilir. Sözgelimi, Eflatun'un kırılamayan otoritesi ve karizması insanlık için talihsizlik olmuştur. Hatta insanlığın bin yılına mal olmuştur. Bazı ilimler tarihi üstatları Eflatun'un otorite ve karizmasıyla ilmi inkişafı durdurduğunu, tecrübi ilimlerin (deneysel bilimler/experimental sciences) inkişafını en aşağı bin yıl geri attığını ve geciktirdiğini iddia etmektedirler. Dolayısıyla esnek bakış istibdadı öteler.

Gerçekten de Obama ikinci döneminde İsrail'in sistematik istibdadına ve zorbalığına karşı birinci defa tutmadığı sözünü tutar Müslümanlarla birlikte olur mu? Rikabi bu soruya pek olumlu cevap veremiyor. El elin eşeğini ıslık çalarak ararmış. Dolayısıyla görev veya davalarına sahip çıkmak birinci mertebede Müslümanların görevidir. Müslümanlar harekete geçmedikçe kimse onlar adına harekete geçmez. Bu görevi dunu himmet bir şekilde başkalarından beklemek kolaycılık olur. Bu gibi çetrefil meseleler de kolay olarak çözülemez. Dolayısıyla Müslümanlar zorlanmadıkça ve zorlamadıkça kimse kılını kıpırdatmaz. Müslümanlar davalarına sahip çıkınca uluslar arası düzeni de zorlayacaklardır. Müslümanların Obama'dan bekledikleri hususlardan birisi elbette ki Filistin meselesi gibi adilane meselelerde Müslümanların yanında durmaktır. İkinci olarak, ABD'nin İslam dünyasına yönelik zalimane savaşlarına son vermektir. Zira bu savaşlar İslam dünyasıyla birlikte ABD'yi de zayıf ve bitap düşürmekte ve Rusya ve Çin eksenini güçlendirmektedir. Obama tutuk olmanın ötesinde savaş taraftarı da değildir. Romney ise Bush gibi akıllı olmayıp sadece kurnaz bir kişiliğe sahipti. Obama ise entelektüel bir kişiliğe sahiptir ve akıl daha ihatalı ve muhakemelidir. Obama zeki Romney ise kurnaz. Romney bundan dolayı kesesini doldurmuş bir işadamıydı ve belki de bu yüzden Rahmi Koç'un hayallerini gıdıklıyordu. Afganistan ve Irak savaşının ABD'ye maddi kayıp olarak maliyeti 4 trilyon dolardır. Manevi maliyeti ise hesap edilemez. 2000 öncesi ile 2000 sonrası ABD, tamamen farklıdır. Bush'un aptal gururu Amerikan gururunu yerle bir etmiştir.

Netice olarak; Filistin konusunda Obama'dan bir şey beklemek saflık olur. Müslümanlar ABD'yi zorlamadıkça bir şey değişmez. Zaten hariciyede son anlarını yaşayan Hillary Clinton bu konuda Obama'nın sözlerini çiğneyen açıklamalar yapmış ve Batı Şeria'daki yeni yerleşim birimlerini ' eşsiz ve benzeri yok' diye tanımlamış ve AIPAC gibi Yahudi lobileri de bunu 'harika' manasında anlamışlardı. Robert Fısk'in yazdığı gibi zaten Batı Şeria'da mantar gibi biten yeni yerleşim birimleri çerçevesinde buraya ikinci bir devlet sığdırmak muhali taleptir. Bu fiziki şartları zorlamaktır. İsrail oldu bittilerle işgali geri dönülmez bir safhaya getirmek istiyor. Her şeyin geri dönülür bir safhası muhakkak vardır. Müzakerelerle geri dönmek mümkün değilse güçle geri dönmek mümkündür. O zaman İsrail, Batı Şeria'yı koruyayım derken Kudüs'ü ve bütün Filistin'i kaybedebilir. İslam dünyası zati dinamiklerini harekete geçirebilirse İsrail değil bütün dünya bir araya gelse önünde duramaz.

* http://www.aawsat.com//leader.asp?section=3 

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/obama-ve-islam-dunyasi-255002.htm



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,621 µs