En Sıcak Konular

CHP VEKİL YEMİNİNDEN ''TÜRK MİLLETİ''Nİ ÇIKARDI

9 Kasım 2012 19:26 tsi
CHP VEKİL YEMİNİNDEN ''TÜRK MİLLETİ''Nİ ÇIKARDI CHP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunacağı 'vatandaşlık' maddesinde yaşadığı krizi, vekil yemininde aştı.

'Türk milleti'ni çıkardı!

CHP, 'vatandaşlık' maddesinde yaşadığı krizi aştı

CHP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunacağı 'vatandaşlık' maddesinde yaşadığı krizi, vekil yemininde aştı.

Yeni anayasada 'vatandaşlık' tanımı konusunda ulusalcı ve yenilikçi kanatları çatışan CHP krizi, milletvekili yemini teklifiyle aştı. Akşam gazetesinden Ebru Toktar Çekiç'in haberine göre, CHP'nin yemin metninde 'Büyük Türk milleti önünde' ifadesi yok.

CHP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunacağı 'vatandaşlık' maddesinde yaşadığı krizi, vekil yemininde aştı.

Partinin ulusalcı kanadı, vatandaşlık tanımında 'Türk vatandaşlığı' başlığının kullanılmasını ve 'Türk milleti' ifadesinin mutlaka yer almasını isterken, yenilikçi kanat ise etnisiteye vurgu yapmayan 'anayasal vatandaşlık' tanımının Türkiye gerçeğine daha uygun olduğunu savunmuştu.

Yaşanan kriz nedeniyle komisyona 2.5 ay boyunca teklif sunamayan CHP; ekim ayının sonunda sunduğu teklifte alternatifli başlık önerisi sunarak, 'Vatandaşlık' başlığına da 'Türk vatandaşlığı' başlığına da olur verdiğini ortaya koydu. CHP, maddenin tanımında ise ulusalcıların 'Türklük vurgusunu' da, yenilikçilerin 'Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı' talebini kapsayacak bir orta yol bulmuştu.

CHP'nin tanımında, 'Türk vatandaşlığı; dil, din, ırk, cinsiyet, etnik köken vb. sebeplere bağlı olmaksızın herkesin eşitlik temelinde Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olması anlamına gelir' denmişti. Diğer partilerin temsilcileri 'CHP, Türk vatandaşlığını mı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını mı öneriyor, anlayamadık, karmakarışık bir vatandaşlık tanımı' yorumunu yapmıştı.

CHP, 'vatandaşlık' tanımında parti içinde yaşadığı bu krizi, yasama bölümünde sunduğu 'vekil yemini' önerisinde çözümledi. CHP, Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu öneride, vekil yemininde mevcut anayasada yer alan 'Büyük Türk milleti önünde and içerim' ifadesine yer vermedi. Buna karşılık mevcut anayasa metnindeki 'demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalma' bölümü korundu.

MHP İLE AYRIŞTI

CHP, 'Türk milleti' ifadesini çıkararak, MHP ile ayrıştı. MHP milletvekillerinin kutsal kitaba el basarak, 'demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma, anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti huzurunda, bütün mukaddesatım, namusum ve şerefim üzerine yemin ederim' şeklinde yemin edilmesini teklif etmişti.

AK PARTİ DE MAKASLADI

AK Parti'nin sunduğu 'milletvekili yemin metni' ise mevcut anayasadaki metinden oldukça farklı ve kısa ifadelerden oluştu. AK Parti'nin yemin metni önerisinde, 'insan haklarının korunmasına' dönük ifadelerin öne çıktığı, metinde, 'Atatürk ilke ve inkılapları ile laik ve demokratik devlete bağlılık' ifadeleriyle 'büyük Türk milleti önünde and içerim' ifadesinin yer almadığı öğrenildi. BDP ise yasama bölümüne ilişkin önerilerini açlık grevlerini gerekçe göstererek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunmadı.

BARAJ YÜZDE 5'E İNSİN

CHP, yasama bölümüne ilişkin teklifinde parlamenter sistemin devamını talep etti. Teklifte, şimdiki gibi nispi seçim sistemi ile seçilen 450 vekil ile 100 milletvekilinin 'Türkiye milletvekilliği' adı altında partilerin aldığı oy oranına göre temsil edildiği 550 üyeli TBMM yapısı önerildi. Vekil seçimlerinin 4 yılda bir yapılması ve mevcut yüzde 10 seçim barajının yüzde 5'e düşürülmesi istendi.

CHP, teklifinde vekiller için 'yasama teminatlı yargılama' modeli önerdi. Buna göre vekiller, kürsü konuşmalarından dolayı şimdiki sistemde olduğu gibi dokunulmazlığa sahip olacak.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/turk-milletini-cikardi/492095/9/Siyaset#.UJ08kW82b1s


Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,979 µs