En Sıcak Konular

MECLİS'TE ''EYALET'' GERGİNLİĞİ

9 Kasım 2012 17:02 tsi
MECLİS'TE ''EYALET'' GERGİNLİĞİ Türkiye'yi federeasyona götürecek olan 13 ili büyükşehir kapsamına alan tasarının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında yaşanan gerginlik iyice tırmandı.

"Meclis'teki mücadelemiz sürecek!.."

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Türkiye'yi bölünmeye götüren Büyükşehir Kanun Tasarısı'nın yasalaşmaması için MHP'nin iç tüzükten gelen her türlü yasal hakkını kullanacağını söyledi. Bal, kürsü işgali olarak yorumlanan olayın da "kürsü işgali değil, söz talep etme hakkı" olduğunu açıkladı.
 
Meclis'te "eyalet" gerginliği tırmanıyor
Büyükşehir Tasarısı görüşmelerinde tansiyon iyice yükseldi. Bakan Şahin, "Vicdanınız rahat mı" diye soran MHP'li Oğan'a "Benim vicdanım bana aittir" cevabını verdi
Türkiye'yi federeasyona götürecek olan 13 ili büyükşehir kapsamına alan tasarının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında yaşanan gerginlik iyice tırmandı. Salı günkü görüşmelerde de MHP'li milletvekilleri ile AKP'liler arasında sert tartışmalar yaşanmıştı. Önceki gece geç saatlere kadar süren görüşmelerde İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tasarıyla ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı. MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen'in "Meclis kulislerinde şahsınızın bu kanun tasarısına karşı çıktığınız için genel başkanınız tarafından aforoz edilerek, partinizin Genel İdare Kurulu'na alınmadığınız söylentileri vardır. Bu doğru mudur" diye sordu. Şahin ise "Yasayla ilgisi olmayan, şahsımla ilgili bir soru. Bunu, mensup olduğum partinin iç meselesi olarak değerlendirmek istiyorum" diye yanıt verdi.

"Hayal ürünüdür" 
MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan'ın, "Tasarıyla ilgili olarak vicdanınız rahat mı" sorusunu Bakan Şahin, şöyle yanıtladı: "Benim vicdanım bana, sizin vicdanınız size aittir. Ben sizin vicdanınızı sorgulamıyorum. Siz de burada vicdan sorgulamasına lütfen karışmayınız." Bakan Şahin, tasarıda valilerin yetkilerinin alınarak büyükşehir belediye başkanlarına devredilmesine ilişkin herhangi bir düzenlemenin olmadığını, bunun bir tahmin ve hayal ürünü değerlendirme olduğunu söyledi. Tasarıyla, vali ve kaymakamların görevlerinin ellerinden  alınmadığını da vurguladı. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, tasarının devletin üniter yapısını değiştirdiğini öne sürdü. CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner ise "Dağlara çıkanların silahla yapamadığını parmakla yapmayınız. Bunun vebali çok ağırdır" dedi. 
 
Talepler karşılanacak
MHP'li Sadi Durmaz, tasarının,  Anayasa ve İçtüzük'e aykırı olduğunu ileri sürdü. Durmaz, "MHP, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, hizmet ve mali kapasitelerinin  artırılması için bazı illerin büyükşehir yapılmasına karşı değildir. Ancak  AKP'nin hedefinde bunlar yoktur. Büyükşehir tasarısıyla federe devlet modelinin alt yapısı oluşturulmak istenmektedir" dedi. Tasarıyla bölücü unsurların dayattığı bölge tabanlı özerklik ve otonomi  çağrılarının yanıt bulacağını belirten Durmaz,  "Türkiye adım adım bölünmeye götürülecektir. Böylece  PKK talepleri karşılanmış olacak" diye konuştu. CHP'li Gökhan Günaydın da, mülki idare sınırları ile belediye sınırlarının çakıştırılmak istendiğini belirterek, "Tasarı, 29 kenti  'bütünşehir' ilan etmektedir" dedi.

Faruk Bal: Türkiye ikiye bölündü!
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Büyükşehir Yasa Tasarısı'nı eleştirerek bu düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu iddia etti. Bal, TBMM'de düzenlediğgi basın toplantısında düzenlemeyle Türkiye'nin ikiye bölündüğünü, ilk parçasının büyükşehir kapsamında kalan yerler, ikinci parçasının da diğer iller olduğunu belirterek, şöyle dedi: "İki statülü, iki gruplu bir Türkiye yaratıldı. Bu, hayra alamet değil. Bu düzenlemeyle, eyalet sistemi mevzuatımıza giriyor. Bu, üniter yapıyı bozan bir uygulamadır. Üniter yapının bozulmasını, kapatılan ve mahalleye dönüştürülen belde, köy ve büyükşehir belediyesine dönüştürülen illerin halkı istemiyor. Bu yapının bozulmasını şaşırtan bir gerçek, İçişleri Bakanlığı istemiyor. Üniter devlet yapısının bozulmasını Türk milleti istemiyor. İsteyen de var. İsteyenler, AKP'yi Oslo'da masaya oturtan silahlı, bölücü terör örgütü, onun siyasi şehir yapılanması anlamına gelen KCK, büyük Kürdistan'ı kurma hayali kuran uluslararası odaklar." Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan MHP'li Bal, Türkiye'yi bölünmeye götüren tasarının yasalaşmaması için MHP'nin iç tüzükten gelen her türlü yasal hakkını kullanacağını söyledi. Bal, kürsü işgali olarak yorumlanan olayın da; "kürsü işgali değil, söz talep etme hakkı" olduğunu açıkladı.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=75284


Bu haber 1,064 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,641 µs