En Sıcak Konular

MÜMİN KAFİR AYIRIMI

3 Kasım 2012 22:55 tsi
MÜMİN KAFİR AYIRIMI Her münafık kâfirdir. Ama her kâfir münafık değildir.Amelde münafık olanlar ise günahkâr mümindirler.

Mü'min kâfir ayırımı

Her münafık kâfirdir. Ama her kâfir münafık değildir.

Amelde münafık olanlar ise günahkâr mümindirler.

Burada konu olan, dinde münafık olan kâfirlerdir. Hakikatte Müslüman olmadıkları halde Müslümanları kandırmak için namaz kılan, oruç tutar görünen, yetkisini Kur'an'ı kapatmak için kullandığı halde meydanlarda Kur'an öpen, hasta ruhlu insanlardır.

Mevlana, "Mümin, temiz ve ziraata elverişli toprak gibidir. Kâfir ise çorak ve kötü bir yerdir. Mümin melek gibidir. Kâfir ise şeytan ve canavar gibidir" diyor. (Mesnevi, Tahir-ül-Mevlevi tercemesi, beyit no: 271)

Mevlana bu sözlerini Araf suresinin 81'inci ayetinden ilham alarak söylüyor. Kur'an ayetlerine Rabbimiz "Rahmet" dediği gibi yağmura da "Rahmet" diyor. (A'raf 57)

Bereketli Nisan yağmurları yağarken aynı rahmet damlalarını arılar bala dönüştürürken, yılanlar zehre dönüştürüyor.

Kur'an ayetleri de müminin gönlüne rahmet damlaları halinde yağdığında hikmet ve amel çiçekleri bitirirken, kâfir münafığın kuduzluğunu artırıyor.

"Müminle kâfir, iki tarafın şeklinin birbirine benzemesi caizdir. Acı suyun da, tatlı suyun da duruluğu vardır." (Mesnevi, Tahir-ül-Mevlevi tercemesi, beyit no:  273)

"Bilmiş ol ki, tatlı suyu acı sudan ayırt edecek olan zevk sahibidir. (Mesnevi, Tahir-ül-Mevlevi tercemesi, beyit no: 273)

Mümin insan tatlı su gibidir. Kâfir ise acı su gibidir. Dünyayı ateşe verenler, dünyadaki bütün insanları doyuracak şekilde yaratılan nimetleri bir avuç insanın tekeline vererek milyarlarca insanın yüreğine ve midesine acılar salan, inim inim inleten işte bu kâfirlerdir.

"Sonunda müminler, münafıklara galip gelirler. Münafıklar ahirette mat olurlar, yani kaybederler." (Mesnevi, Tahir-ül-Mevlevi tercemesi, beyit no: 284)

Müminlerle, münafık kâfirler aynı dünya salonunda oyun oynarlar. Aynı dalda gül ile diken gibiler. Panzehirle zehir gibiler. Aynı masada satranç oynayan gibiler.

"Her ikisi müminle münafık bir oyun başında bulunsalar da birbirlerine nispetle 'Merv'li ve 'Rey'li gibidirler." (Mesnevi, Tahir-ül-Mevlevi tercemesi, beyit no: 286)

Oyun bitince biri "Merv" şehrine, öbürü "Rey" şehrine gittiği gibi bu dünyada oyun bitip öbür dünyaya gidince bu ikisinin birbirinden ne kadar uzak olduğu görülecek.

Kâfir veya münafığın cehenneme gideceği bu dünyadan belli. Mevlana diyor ki:

"Birine 'Mümin' deseler ruhen bu sözden tat alır, hoşuna gider. Fakat 'münafık' diyecek olsan hiddetlenir, ateş kesilir." (Mesnevi, Tahir-ül-Mevlevi tercemesi, beyit no: 287)

Bundan yüz sene önce söylenen bir sözü yeniden canlandırıyorlar. "Hocam kâfire kâfir demesek olmaz mı?" Soranın kendisi soru sorarken kâfire "kâfir" dediğinin farkına varamıyor.

Ben de ona, "Kur'an'daki 'kâfir' kelimelerini ve 'Kafirun' suresini kaldır o zaman kâfire 'kâfir' demeyelim" dedim.

Mevlana'nın yalnız; "Gel, gel, her ne olursan ol yine gel" sözünü herkes bilir. Onun gel dediği Konya'da kerpiçten yapılmış tekkesi değil, Mevlana'ya ruh veren İslam'dır.

Kâfirler ve münafıklar için kullandığı kelimeler ve benzetmeler benim yüzümü kızartıyor.

"Mümin" kelimesi de "münafık" kelimesi de harflerden meydana gelir. Asıl olan harflerin tarif ettiğidir. "Mümin" kelimesi tat verirken "münafık" kelimesi akrep gibi insanın içini sokuyor. Kâfir ve münafık kelimelerinde cehennem tadı var.

"Harf, zarf gibidir. Mana, o zarfın içindeki suya benzer. Mana denizi ise Allah'ın yanındaki 'Ümmül kitap'tır." (Bakınız: Ra'd suresi 39)

"İyi bil ki bu iki deniz yani iman ve inkâr bir kaynaktan çıkar. Sen ikisinden de geç. Onların kaynağına git." (Mesnevi, Tahir-ül-Mevlevi tercemesi, beyit no: 295)

Kâfir, Allah'ın "Mudıll" isminden ister, Mü'min ise "Hadi" isminden ister. Peki, ikisi de aynı kaynaktan gelince ikisi de doğru olur mu?

"Vücudumuzu yaratan Allah, tenimize batan dikeni de yaratan Allah. Diken tenimize batınca onu vücudumuz atar. Atamazsa doktor çıkarır. İnkâr dikenleri ruhumuza batınca da Allah dostları o küfür ve inkâr dikenlerini çıkarır." (Mesnevi, Tahir-ül-Mevlevi tercemesi, beyit no: 296-303 özeti)

Mahmut Toptaş - Milli Gazete

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/mu-min-k%C3%A2fir-ayirimi-254103.htm



Bu haber 2,593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,183 µs