En Sıcak Konular

SEÇİLME YAŞININ 18 DÜŞÜRÜLMESİ MUAMMAYA DÖNDÜ

5 Kasım 2012 21:51 tsi
SEÇİLME YAŞININ 18 DÜŞÜRÜLMESİ MUAMMAYA DÖNDÜ AKP'nin 326 milletvekiline sahip olması ve muhalefetin de bu yasa değişikliğine olumsuz yaklaşması 18 yaş teklifinin Meclis'ten geçip geçmeyeceği konusunda soru işaretleri doğurdu.

18 yaş muamması!

AKP'nin 326 milletvekiline sahip olması ve muhalefetin de bu yasa değişikliğine olumsuz yaklaşması 18 yaş teklifinin Meclis'ten geçip geçmeyeceği konusunda soru işaretleri doğurdu. AKP'nin milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesi yönünde hazırladığı anayasa değişikliği teklifi,18 Ekim'de ki meclis oturumunda yeterli oyu alamadı.

Bu süreçte yasanın geçmesi için muhalefetin desteği aranıyor. Anayasa değişikliği teklifinin kabulü için 330 oy gerekiyor. Ancak AKP'nin 326 milletvekiline sahip olması ve muhalefetin de bu yasa değişikliğine olumsuz yaklaşması 18 yaş teklifinin Meclisten geçip geçmeyeceği konusunda soru işaretleri doğurdu. CHP'nin seçilme yaşına yönelik yasa değişikliğinin içeriğindeki 18 yaşı çok erken bulması ve buna alternatif olarak '21 yaş önerisini sunması üzerine iktidar ve Anamuhalefet arasında görüşmeler devam ediyor. MHP ise yasa değişikliğine tamamen karşı olduğunu belirterek destek vermeyeceklerini vurguluyor. Meclisteki diğer muhalefet partisi BDP, iktidar partisi tarafından görüşmelere dahil edilmiyor.

YASA DEĞİŞİKLİĞİNİN İÇERİĞİNDE NELER BULUNUYOR?
Seçilme yaşını 25'den 18'e düşürmeye yönelik hazırlanan yasa değişikliği teklifinde milletvekili seçilme şartları arasında yer alan askerliğini yapmış olma kuralı, askerlikle ilişiği bulunmamış olma şeklinde değiştiriliyor.

Teklife göre, Anayasa'nın 76'ncı maddesinde sayılan engeller dışında, harp okulu öğrencileri dahil, 18 yaşını dolduranlara seçilme hakkı veriliyor. Teklif, silah altındaki er, erbaş ve askeri öğrencilerin de oy kullanmasına imkan sağlıyor.

MUHALEFET TEKLİFE ENDİŞELİ YAKLAŞIYOR
İktidar partisi milletvekillerinin imzalarıyla meclis başkanlığına sunulan yasa değişikliğine ana muhalefet partisi CHP, askerlerin oy kullanmasına "komutanların baskısı altında kalabilirler" gerekçesiyle mesafeli yaklaşıyor. Ayrıca askerlik vazifesini tamamlamayanların milletvekili seçilme maddesine de soğuk bakan Chp seçilme yaşının 21 olarak karar kılınması durumunda iktidar partisi ile anlaşabileceğinin sinyallerini veriyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise partisinin yasa değişikliği ile ilgili endişelerini ve destek vermeme sebebini şu sözlerle açıkladı "MHP, seçilme yaşının 18'e indirilmesine ilkesel bazda mesafeli ve soğuk durmaktadır. Demokratik katılımı sağlarken kışlaya siyasetin sokulma riski üzerinde dikkat ve titizlikle durulmalı ve sağlıklı bir değerlendirme yapılmalıdır. 18 yaşını doldurmuş gençlere askerlik hizmetini yapmadan seçilebilme imkânının getirilmesi vatan görevine sadakatsizlik, halen terörle mücadelede eşsiz fedakârlıklar sergileyen evlatlarımıza hakarettir. Bu gerekçelerden hareketle MHP onsekiz yaşını doldurmuş gençlerin seçilebilmesine imkân sağlayan anayasa değişikliğine karşıdır ve doğru bulmamaktadır."

'18 YAŞ' HANGİ ÜLKELERDE UYGULANIYOR?
Yapılan bir araştırmada, çoğu Avrupa'da bulunan 45 ülkede seçilme yaşının 18 olarak uygulandığı ortaya çıktı. Buna göre, aralarında Almanya, Avusturya, Çin, Danimarka, Fransa, Finlandiya, İsveç, İsviçre, Macaristan, Norveç, Portekiz'inde bulunduğu 45 ülkede seçilme yaşının 18 olarak uygulandığı tespit edildi. İkinci Meclis yani Senato'nun bulunduğu Grenada, Güney Afrika, Hollanda, İspanya, Avustralya, Belize, Bosna Hersek, Slovenya ikinci meclislerinde de seçilme yaşı 18 olarak uygulanıyor.(Abdussamet KARATAŞ - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/18-yas-muammasi-254360.htm


Bu haber 2,631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,091 µs