En Sıcak Konular

ÇOCUKLARINIZI DUA'YA TEŞVİK EDİN

2 Kasım 2012 15:13 tsi
ÇOCUKLARINIZI DUA'YA TEŞVİK EDİN Dua, en ilkel kabilelerden en gelişmiş toplumlara kadar bütün insanlığı kuşatan , tapınma, yalvarma, güven duyma ve sığınma davranışıdır.

Çocuklarınızı duaya teşvik edin

Dua, en ilkel kabilelerden en gelişmiş toplumlara kadar bütün insanlığı kuşatan , tapınma, yalvarma, güven duyma ve sığınma davranışıdır. Bir yerde, insanın kendi acizliğinin farkına varması ve bunu Rabbine karşı ifade etmesidir. Nerede yaşarsa yaşasın, her insanın, kendisi için ya da bir başkası için yaptığı duaları vardır. Dua bir yerde, kul olmanın ortak bileşeni, ortak özellikleri arasında yer alan bir ihtiyaçtır ve bu ihtiyaç kişinin fıtri dokularında mevcuttur.

Çocuklarımıza, yemek yemeyi, büyüklere saygı göstermeyi öğretiriz. Oysa dua etme ihtiyacı onun fıtri kodlarında vardır ve biz onu öğretmesek de o duasını yapar.

Her çocuğun, ihtiyacı doğrultusunda duaları vardır. Bu aslında insanın ihtiyaç boyutlarını da ortaya koyuyor. Çünkü ne kadar ihtiyacımız varsa, sıkıntılarımız, meşakkatlerimiz de o minvalde artıyor ve böyle durumlarda dua en büyük desteğimiz oluyor . Dolayısıyla çocuğun duası da, bir insanın doğasındaki saf duyguları ve elzem ihtiyaçları içinde barındırıyor.

Annesinin iyileşmesi için, sınıfını geçmek için, oyunlarda başarılı olmak için, çikolata ve oyuncaklar alabilmek için... dua eden çocuklar vardır... Bu aslında, insanoğlunun sadece maddi ihtiyaçlarını değil, muhtaçlığını ve tapınma yalvarma ihtiyacını da gösteriyor. Yani, dualarımızın iki kanadı vardır. Birinde, yaşadığımız dünyaya ait sıkıntılarımızı, ızdıraplarımızı, mahrumiyetlerimizi dile getirir ve yardım dileriz. Diğerinde, ahiret hayatında mesut olabilmek için isteklerde bulunur ve duada ederiz. Dua her iki durumda da, dua insana konumunu hatırlatıyor ve onu yaratıcısına yaklaştırıyor.

Üstelik duada bulunurken, acizliğinizi ifade ederken, sizi anlayan, kuşatan ve yardımınıza koşan bir varlığın huzurunda olduğunuzu bilir ve kendinizi güvende hissedersiniz. Beşeri bir varlığın, huzuruna varıp ondan bir şeyler istediğinizde, giyim kuşamınızın, kariyerinizin, toplumdaki saygınlığınızın, etkin rol oynayacağını düşünür ve ona göre davranırsınız. Burada talebinize olumlu bir karşılık verilip verilmeyeceğinden de emin değilsinizdir. Oysa Yüce Allah, sizin sadece kalbinize davranışlarınıza bakar ve duanıza karşılık verir. İşiniz, toplum içindeki konumunuz, kültürünüz, yaşadığınız toplum ne olursa olsun, ve nerede hangi ortamda bulunursanız bulunun dua edebilirsiniz.

Psikolojinin de üzerinde durduğu üç ihtiyaç hiyerarşisinden sözedilir. Bunlar sevgi, saygı ve güvendir. İnsan yaşadığı dünyada ne kadar çevre edinirse edinsin , yaratıcısından kopuk bir hayat sürüyorsa güven ihtiyacını tam anlamıyla karşılayamıyor,bu bir gerçek!

Dua aslında insanın bu ihtiyacını karşılayan önemli bir ibadet. Başınız derde düştüğünde, sorunlarınızla baş başa kaldığınızda, ya da sebepsiz boşluklar, anlam yoksunluğu yaşadığınızda, herhangi bir nimete eriştiğinizde, kendinizi huzurlu hissettiğinizde hamd eder, duaya sarılır duaya yönelir ve sukut edersiniz. Dua içinde yaşadığınız güvensizlik sorununu ortadan kaldırır. Çünkü, inanıyorsunuz ki, gücü sonsuzluğu kuşatan bir varlığa sığınmış, onun yanınızda olduğunu hissetmişsinizdir.

Son yıllarda yapılan bir araştırmaya göre, sık sık dua eden ve ibadetlerini yerine getiren yaşlıların ölümden daha az korktuğu ortaya çıkmıştır. Bundan daha doğal ne olabilir ki, Allah'a güvenip, ona dua ve tevekkül eden kişi için ölüm bir kavuşma sahnesinden başka ne olabilir...

Yaşadığımız çağda, dua geleneğinin zayıflaması, ruhsal çöküntüleri beraberinde getirmiştir. Çünkü, yaratıcısından kopuk bir hayat süren ona yönelmekten kaçınan kişi, bir süre sonra güvensizlik sorunu, anlam boşluğu yaşamaya başlayacaktır. Ölüm nedir? Öldükten sonra ne olacak? Soruları sürekli zihnini meşgul edecek ve kişi yaşadığı geçici hayatla kendini avutamayacaktır.

Dua etme isteği, insanoğlunun iç dünyasında var. O kendisine kimse bir şey öğretmese de, duada bulunuyor, istediklerini, beklentilerini Allahtan istiyor. Yeterki bu isteğini bu yeteneğini köreltmesin... Çocuğun duası insanın bu yatkınlığını ve dua etme isteğini ortaya koyuyor. O istediği bir şeyi elde edemediğinde hemen Allah'a yöneliyor masumca cümlelerle ondan istiyor.

Aileler çocuklarını duaya teşvik etmeli ve duanın her zaman bir şey istemek için yapılmadığını belirterek her durumda ve her şartta dua edilebileceğini vurgulamalıdırlar.

Çocuklar dualarını son derece doğal ve temiz duygularla ifade ederler. Ebeeveynin çocuğun bu davranışını desteklemesi, onun yaşamında olumlu bir katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda, dua çocuğa güven vermekte ve onun deşarj olmasını sağlamaktadır. Çocuk herhangi bir şeye üzüldüğünde ya da mahrum kaldığında, duaya tutunarak, gerginliğini giderecek ve taze bir umut elde edecektir.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/cocuklarinizi-duaya-tesvik-edin-254039.htm


Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,922 µs