En Sıcak Konular

29 EKİM MEYDAN MUHAREBESİ

30 Ekim 2012 12:39 tsi
29 EKİM MEYDAN MUHAREBESİ Cumhuriyet Bayramı’nı kutlama yasağına halkın tepkisi anlamlı oldu. Bayraklarını ve Atatürk’ün posterlerini kapan yüz binlerce kişi, Ulus’taki polis barikatlarını kolayca aştı ve Anıtkabir’e aktı

Halk barikatı aştı

Cumhuriyet Bayramı'nı kutlama yasağına halkın tepkisi anlamlı oldu. Bayraklarını ve Atatürk'ün posterlerini kapan yüz binlerce kişi, Ulus'taki polis barikatlarını kolayca aştı ve Anıtkabir'e aktı
 
29 Ekim Meydan Muharebesi! 
AKP'nin Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını yasaklama girişimi, Ankara halkı ve tüm engelleme çabalarına rağmen diğer illerden de gelen vatandaşların Ata'nın emanetine sahip çıkmasıyla sonuçsuz kaldı. Polisin basınçlı su ve biber gazlı müdahalesi, kükremiş sel gibi bendini çiğneyip aşan halkı durdurmaya yetmedi.
 
Polis, bayrak açanı tekmeledi
Saat 11.00'de Birinci Meclis önünde toplanan yüz binler, Anıtkabir'e yürümelerini engelleme amaçlı barikatları yarınca, polisin sert müdahalesine maruz kaldı. Çıkan arbedede çevredeki iş yerlerinin camları kırıldı, yaralananlar oldu. Polisin bayrak açan bir genci tekmelemesi de infial yaratırken, AKP sloganlarla protesto edildi.
 
Cumhuriyet karşıtları kaybeder
Kendisi de biber gazına maruz kalan CHP lideri Kılıçdaroğlu, iktidarı sert bir dille eleştirdi: Cumhuriyet kanla, gözyaşıyla kuruldu. Çanakkale'de bunun için şehit verdik biz. Bu mu cumhuriyet hükümeti! "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" ne anlama geliyor? Cumhuriyet karşıtları dün olduğu gibi bugün de kaybedecek.
 
Millet bayramına sahip çıktı
Polis, Ulus Meydanı'nda toplanan ve yürümek isteyen vatandaşlara biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Biber gazından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve basın mensupları da etkilendi. Barikatları aşan yüz binden fazla kişi Anıtkabir'de buluştu.
Birinci Meclis önündeki kutlama için toplanan kalabalık, Ulus Meydanı'ndaki Atatürk Heykeli önünden Anıtkabir'e yürümek istedi, ancak buna izin verilmedi. Sık sık 10. yıl  ve İstiklal Marşı'nı söyleyen katılımcılar ellerinde Türk ve Atatürk'ün posterinin bulunduğu flamaları ve posterleriyle polis barikatına yürüdü. Barikatı aşmak isteyen aralarında 7 yaşında olanın da, 70 yaşında olanın da bulunduğu kalabalığa polis, tazyikli su, biber gazı ve gaz bombasıyla müdahale etti. Biber gazından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bazı CHP'li milletvekilleri ve bazı basın mensupları da nasibini aldı. Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP'liler, önce askeriyeye ait gazinoya girdi, daha sonra da Birinci Meclis binasına alındılar. 
Yüzbinin üzerindeki insan selinin, Anıtkabir'e doğru yürümesi üzerine polis, Cumhuriyet Bulvarı'nda kurulan barikatı kaldırmak zorunda kaldı. Kutlamaya katılanlar da, Anıtkabir'e doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe başladı. Polisin müdahalesi sırasında, civardaki bazı dükkanların camları kırıldı. Tazyikli su nedeniyle düşerek yaralanan ve biber gazından etkilenen bazı vatandaşlara sağlık ekiplerince müdahale edildi.
 
Anıtkabir'e ulaştılar
Cumhuriyet Bulvarı'ndan yola çıkan Kurtuluş Savaşı'nı sembolize eden kağnılarla yürüyen onbinlerce kişi, Ankara Garı, Tandoğan Meydanı güzergahından Anıtkabir'e ulaştı. Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan, bazılarının başında kalpaklar bulunan ve sık sık "Türkiye laiktir laik kalacak", "Faşist AKP", "Faşist Erdoğan" ve "Erdoğan İstifa", "Hükümet İstifa" sloganları atan grup, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Anıtkabir avlusunda toplandı. Birinci Meclis önünde toplananlardan bir başka grup ise Ulus'tan Necatibey Caddesi üzerinden slogan atarak ve marş söyleyerek Anıtkabir'e yürüdü. Polisin bu gruba müdahalesinin ardından bazı vatandaşlar polis panzerlerinin üzerine çıkarak, Türk bayrağı ve Atatürk posteri astı. Polis ise, bu olayı seyretmekle yetindi. Ancak kalabalığın arasında bulunan  polis panzerinin bir ara hareket etmesi de  paniğe neden oldu.  Kalabalıktan "Polis panzeri geliyor kaçın" bağırtısı yükseldi. On binler Ulus ve Sıhhiye güzergahından Anıtkabir'e akarken bulvarın araç trafiğine açıldığı da görüldü. Ancak sürücülerin dikkatli davranışları bir faciayı önledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Anıtkabir'deki törenin ardından dün saat 11'de Ulus Meydanı'na geldi. Kılıçdaroğlu ve Milletvekilleri barikata ulaştı. Bir grup milletvekili barikatı geçti. 

Kılıçdaroğlu'na biber gazı
Kılıçdaroğlu için milletvekilleri CHP liderinin önünde barikatı zorlukla açtı. Polis de barikatın önünde mevzilendi. Tam da bu sırada Baruthane Kavşağı'nda Birinci Meclis'e yürümek isteyen gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Çıkan arbedenin ardından Kılıçdaroğlu'nun korumaları barikatı geçti. Kılıçdaroğlu barikatı yararken polis tekrar gaz bombası kullandı. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu'nun korumaları ile polis arasında yumruklaşmaya varan olaylaryaşandı. Milletvekilleri ise kol kola girerek barikatı aşma ve barikatın arkasındaki kalabalığı Anıtkabir yoluna alma kararı aldı. Barikatı geçerek yürüyen Kılıçdaroğlu ve CHP'lilere biber gazıyla tekrar müdahale edildi. Kılıçdaroğlu partililer tarafından Birinci Meclis binasına alındı. CHP Lideri daha sonra parti Genel Merkezi'ne geçti. Bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, tarafından Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı etkinliği için çoğunluğu çevik kuvvet olmak üzere yaklaşık 5 bin polis görev yaptı. Polis helikopteri de gün boyunca kent merkezinde ve çevresinde havadan denetimlerde bulundu.
 
"Türkiye'nin yüz karası bir tablo" 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlaması sırasında Anıtkabir'e yürümek isteyenlere müdahalede bulunulmasını doğru bulmadığını belirterek, "Cumhuriyet Bayramı halkın bayramı. Polisle, şiddetle, biber gazıyla, tankla, topla, tüfekle ve panzerlerle bayram mı kutlanır?" dedi. Ulus'ta yaşananları doğru bulmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Halkın bayramı bu. Cumhuriyeti kanla, gözyaşıyla, acıyla kurmuşuz. Gelecek kuşakların umut dolu bir Türkiye'de yaşamalarını istiyoruz. Diyordu ki AKP, 'Biz bu törenleri stadyumlarda yapıyoruz. Demir perde ülkelerinde görülen bayramların benzeri kutlamalar yapıyoruz. Bunlar doğru değil. Halkın bu kutlamalara katılması lazım'. Halk da kendi bayramını kutluyor. Cumhuriyet Bayramı halkın bayramı." Kılıçdaroğlu, "Halktan korkan bir iktidarla karşı karşıyayız. Halkın bayramını engellemeye çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız. İlk TBMM'de milletvekili de vardı, halk da vardı. Şimdi milletvekili ile halkı koparmak istiyorlar. Hangi baskıyı yaparlarsa yapsınlar, o baskı nereden gelirse gelsin, Cumhuriyeti kutlamaktan hiçbir güç bizi engellemeyecektir" dedi.

Sonuna kadar mücadele
Sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Daha düne kadar diyorlardı ki 'Stadyumlarda bayram kutlanmaz, halkla beraber kutlamak lazım'. Halk burada, onlar stadyumda. Verdikleri söze bakın, ortaya çıkan tabloya bakın. Bu tablo Türkiye'nin yüz karası bir tablodur. Yasası var '29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanacak' diye. Halk kutlamak istiyor, AKP engelliyor. Böyle bir tabloyu içimize sindiremiyoruz. Polisle, baskıyla, biber gazıyla, copla bayram mı kutlanır? Halktan korkan bir iktidar olabilir mi? Bizi bu hale getiren, kamplara ayrıştıran, bölen iktidar AKP iktidarıdır. Hangi inançtan olursa olsun, hangi kimlikten olursa olsun bütün yurttaşlarımın bayramını kutluyorum." 
 
Otobüsler, Ankara girişinde durduruldu
Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak üzere çeşitli illerden gelen grupları taşıyan otobüsler, başkent girişinde jandarma ekipleri tarafından bir akaryakıt istasyonuna çekilerek kontrol edildi. Kontroller sonrasında 110 otobüsün Ankara'ya girişine izin verilmedi. İstanbul yolu otoban gişeleri, Kırıkkale Üniversitesi önü, Konya yolu girişi Bala kavşağında, dün sabahın erken saatlerinden itibaren güvenlik güçleri, katılımcıların otobüslerini şehir girişlerinde durdurup, kimlik kontrolü ve güvenlik araması yaptı. Yurdun bir çok ilinden Ankara'ya gitmek isteyenlere şehirlerinden çıkışlarına polis izin vermedi. 
 
İşte çeşitli illerde yaşananlar:
İSTANBUL: 200 kişilik grup, kendilerini Ankara'ya götürecek otobüslerin Taksim Meydanı'na çıkmasının polis tarafından engellendiğini belirterek eylem yaptı. Avcılar'dan yola çıkan 200 kişilik grubun bulunduğu 4 otobüs ve 3 minibüs seyahat evraklarının eksik olduğu gerekçesiyle polis tarafından durduruldu. 
İZMİR: Başkentteki kutlamalara katılacak olanları götürecek olan 10 otobüs, çeşitli gerekçeler gösterilerek hareketlerine izin verilmedi. 
BALIKESİR: 45 kişilik bir grup, polis tarafından engellendi. 
YALOVA: Ankara'daki yürüyüşe gitmek için kiraladıkları toplu taşıma araçlarının engellendiğini söyleyen ADD üyeleri durumu protesto etti. 
MANİSA: Manisa'dan otobüslerle yola çıkan TBG'lilerin bulunduğu otobüs, polis ekiplerince durduruldu. 
MALATYA: Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak üzere Malatya'dan hareket eden partililer şehir çıkışında durduruldu. Ankara'ya gitmek üzere üç otobüsle hareket eden CHP heyeti, şehir çıkışında polis tarafından durdurularak tek tek kimlik kontrolü yapıldı. Partililerle polis arasında tartışmalar çıktı. 
ZONGULDAK: Zonguldak'tan, Ankara'daki Cumhuriyet yürüyüşüne katılmak üzere yola çıkan ADD üyelerini taşıyan otobüs, kent çıkışında durduruldu. Polis, grubun toplu halde Ankara'ya gitmesine izin vermedi.
DENİZLİ: Ankara'daki kutlamalara katılmak isteyen CHP'li ve sivil toplum kuruluşlarının kiraladığı otobüslerin ilden çıkışı engellendi.
 
Cumhuriyet, gazı sıktıran iktidara da lazım olacak
Başkentteki 29 Ekim kutlamaları ve "Seferberlik Yürüyüşü"ne polisin biber gazı ile müdahale etmesine sanal medyada tepki yağdı.
Ankara'da, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen "Seferberlik Yürüyüşü" nü polisin engellemeye kalkması, barikatlar kurularak yürüyüşe katılanlara biber gazıyla müdahale edilmesi ve Türk bayrağı açan gençlerin tekmelenmesine sosyal medyada tepki yağdı. Vatandaşlar, twitter, facebook ve gazetelerin okur sayfalarından tepkilerini şöyle dile getirdi:  
Asım Uluçay: Hani artık milli bayramlar halkla kutlanacaktı? Onun için stadyumlardaki törenleri kaldırmıştınız. Ne kadar da ikiyüzlüymüşsünüz. 
Özgür Er: O biber gazı sıktığınız insanların ellerindekiler düşman bayrağı değil. Türk bayrağı!
Murat Öznur: Cumhuriyet bayramını kutlayan halka, milletvekillerine bile gazla mudahale eden AKP zihniyeti , herşey istediğiniz gibi olmadığı zaman gerçek yüzünüzü gösteriyorsunuz. Demokrasi kim siz kim. 
Can Berk: Cumhuriyet, gün gelecek o gazı sıkanlara ve sıktıranlara da lazım olacak. Çok yazık. İyi ki Atam bu günleri görmedi.
Uyanın artık...
Alper Aslan: Türk bayrağını ülkemde ve bayramımda açamıyorsam, buna polis engel oluyorsa... İnanamıyorum. Uyanın artık... 
Gökhan Alpgiray: Başkentte 29 Ekim'i kutlamak isteyenlere yapılanlar tek kelime ile utanç verici. 
Vatan Sever: Sonuna kadar arkanızdayız. Her kim ki dedelerimizin kanlarıyla sulanmış bu topraklara göz diker, ancak avcunu yalar.  
Faruk Aydın: Bu ülkenin polisi yasa dışı şiddet uyguluyor. Cumhuriyet Savcıları neredesiniz?
Engin Er: Cumhuriyetın 89. yılını gazla kutladık. Bu ayıp size yeter.
Bilgin Yıldırım: Benim paramla alınan gazı vatandaşın üzerine sıkmaya hakkın var mı ey iktidar? 
Dinay Yakut: Cumhuriyet karşıtları asla 29 Ekim'i engelleyemeyecekler.

Yazıklar olsun
Atatürk Gençliği: Yazıklar olsun. Kimi kimden koruyorsunuz. Cumhuriyet kurulurken izin mi aldık da, kutlarken izin alacağız.
Özgür Birey: Sokaklar halkındır, vali halka ait olan bir şeyi halka yasaklayamaz. Valinin görevi bu yürüyüşü düzenlemek isteyen kişilerin can güvenliğini sağlamaktır.
Mehmet Ağaoğulları: Bu engelleme Türkiye de birlik ve beraberliği engellemektir.
Ahmet Kurucu: Bu ülkenin milli bayramları size niye bu kadar batıyor. Siz Türk değil misiniz? Bunu açıkça söyler misiniz? Halkı kandırmayı bırakın artık. 
Hasan Karsavuran: AKP, Türk milletinin bir kısmının hassasiyetleri ile oynamayı bırakmalı. Yoksa bıraktıracaklar. Bu iş böyle gitmez. Gitmeyecek. Mustafa Kemal'e toz 
kondurtmayız.

Yüz binler Anıtkabir'e koştu...
Cumhuriyetin 89. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Ulus Meydanı'nda toplanan yüz binler, polisin tüm engeleme çabalarına rağmen Anıtkabir'e ulaştı. Anıtkabir'e gelene kadar yaşanan olaylar nedeniyleı gerilen sinirler, burada yerini sükunete bıraktı. Yürüyüşçüler, sağ duyulu davranarak, Arslanlı Yol'a gruplar halinde girdi. Buradan Ata'nın huzuruna çıkan vatandaşlar, ellerindeki bayraklar ve buketlerle adeta dev bir çiçek bahçesini oluşturdu. Bayramı Atatürk'ün manevi huzurunda kutlayan yüz binlerce Cumhuriyet sevdalısı, daha sonra Anıtkabir'den ayrıldı. 
  
CHP'den "Alternatif kutlama yapılamaz" sözüne tepki!
AKP iktidarının  29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın  meydanlarda kutlanmasını yasaklarken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu konuda AKP'ye destek vermesi CHP'nin tepkisini çekti. CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Bahçeli'nin tavırlarını anlamakta güçlük çektiğini belirterek, "AKP'nin koltuk değnekliğini yapıyor" dedi. Yılmaz, şunları söyledi:  

 
İlkesiz bir tavır sergiledi
"Bahçeli, Suriye tezkeresinde aynı şekilde davrandı, anayasa değişikliği oylamasında aynı şekilde davrandı. Son olarak da Cumhuriyet Bayramı yasaklamaları konusunda ilkesiz bir tavır sergiledi. Bahçeli neredeyse bir muhalefet partisi genel başkanı değil de AKP'nin kurtarıcısı konumunda. Doğru tavır içerisinde değil. Aslında AKP'nin koltuk değnekliğini yapıyor. Cumhuriyet bayramını yasaklamak ne demek. Buna rağmen Bahçeli halkın yanında, Cumhuriyet'in yanında değil AKP'nin yanında duruyor. Bu konuda MHP tabanının gereken duruşu göstermesini umuyorum." CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan ise, Bolu'dan Ankara'daki yürüyüşe katılmak için gelmek isteyen insanlar polis tarafından engellendi. İnsanlar dağ yollarından gelmeye çalışıyor, bu kez de otoban da durduruluyor. Dert nedir anlamış değilim. Bunlar marijinal insanlar değil, terörist değil. Tabi bir başka durum ise MHP Genel Başkanı'nın "Alternatif kutlama yapılamaz" gibi açıklamasını yadırgıyorum. Emekli Tümgeneral Alaattin Parmaksız da "Bahçeli'nin tutumu ile ilgili fazla bir yoruma gerek yok" diyerek şunları söyledi: "2002'den beri yaptığı bütün faaliyetlerde AKP'nin eksiğini tamamlıyor. Bundan başka ne yapılabilir ki? Bugüne kadar yaptığı bütün faaliyetlerde AKP'nin eksiğini tamamlıyor. Muhalefet partisi, muhalefet partisiyle uğraşıyor. Muhalefetin yaptığını beğenmek zorunda değilsin. Muhalefet partisi olarak işin muhalefet partisini eleştirmek değil ki. Ülkenin bekası ile ilgili bir konudur, muhalefeti de eleştirirsin, iktidarı da eleştirirsin. Ulus'ta Cumhuriyet bayramı kutlamalarını beğenmiyorsan gitmezsin. Partililerin tasvip etmiyorsa katılmaz. Cumhuriyet yürüyüşlerine her partiden insanlar katılmadı mı? Partili kimlikleriyle katılmadılar ama her partiden katılanlar oldu. 

 
Yasakla nereye varacaksınız?
Parmaksız, Ankara'daki kutlamaları polisin engellemek istemesini de eleştirerek şöyle dedi: "İnsanlar 1. Meclis'in önünde kutlama yapmak istiyorsa bunu teşvik edeceksiniz. Özgür ve demokratik bir ülkeyiz diyorsunuz, yasaklarla nereye varacaksınız? Halkın bayramını kutlamasından daha kıvanç verici bir şey olabilir mi? "İstihbarat alındı" diyorlar. Tehlike varsa o zaman devletin görevi o tehdit ve tehlikelere karşı önlem almaktır. Devletin görevi halkın düzenleyeceği organizasyonların güvenliğini sağlamaktır. Bu faaliyete mani olmak değildir."


Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=74860


Bu haber 918 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,582 µs