En Sıcak Konular

ZAMLAR ENFLASYON HEDEFİNİ ŞAŞIRTTI

25 Ekim 2012 16:30 tsi
ZAMLAR ENFLASYON HEDEFİNİ ŞAŞIRTTI Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Enflasyon Raporuna ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2012 yıl sonu enflasyon tahminini 1.2 yüzde puanı artırarak yüzde 7.4'e yükseltti.

Zamlar enflasyonda hedef şaşırttı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Enflasyon Raporuna ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2012 yıl sonu enflasyon tahminini 1.2 yüzde puanı artırarak yüzde 7.4'e yükseltti.

Başçı, son vergi zamlarının yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 0.9 artırdığını vurguladı.Başçı şunları söyledi: "110 dolar olarak belirlenen petrol fiyatı varsayımı 112 dolara yükseldi. Gıda fiyatları varsayımını yüzde 7 olarak koruduk. Kısa vadeli enflasyon tahminlerinde güncelleme gerektiren en temel gelişme vergi artışları ve enerji fiyat ayarlamaları oldu. Etkisi 0.9 puan artırıcı yönde oldu. Tütün fiyatlarının 2013 başında artacağını varsaydık.
Enflasyon tahminini 1.2 puan yukarı doğru güncelledik. Enflasyon yüzde 70 olasılıkla 2012 sonunda orta noktası yüzde 7.4 olmak üzere yüzde 6.9 ile yüzde 7.9 aralığında bekleniyor. Enflasyon 2013 sonunda orta noktası yüzde 5.3 olmak üzere yüzde 3.8 ile yüzde 6.8 aralığında bekleniyor. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörmekteyiz."

YÜZDE 3.2 BÜYÜME "MÜKEMMEL" BİR BAŞARI OLUR
"Son çeyrekte enflasyonda belirgin bir düşüşün yaşanacağı görülüyor" iddiasında bulunan Başçı, 2013'te enflasyonun yüzde 5'lik hedefe yakın gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son dönemde açıklanan verilerin uyguladıkları politikaların büyük ölçüde amacına ulaştığını gösterdiğini savunarak, "Büyüme kompozisyonu giderek daha sağlıklı bir görünüme kavuşurken, ekonomideki dengelenme süreci devam ediyor. Cari işlemler dengesindeki iyileşme sürerken, net ihracatın büyümeye katkısı belirgin bir şekilde artıyor" diye konuştu.

FİYAT İSTİKRARINA GELEMEDİK
"Son çeyrekten itibaren enflasyonun düşmesi, büyümenin hız kazanması bekleniyor" diyen Başçı bu yıl için yüzde 3.2'nin "mükemmel" bir başarı olacağını kaydetti. Öncelikli amaçlarının  fiyat istikrarı olduğunu belirten Başçı, "Henüz fiyat istikrarına gelemedik, daha yolumuz var" diye konuştu. Enflasyonu bir hırsıza benzeten Başçı, enflasyonda 10 puanlık yükselişin büyümeyi çeyrek puan düşürdüğünü ifade etti.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/zamlar-enflasyonda-hedef-sasirtti-253564.htm


Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,536 µs