En Sıcak Konular

RUM PATRİĞİ KADAR DAHİ ''TÜRK'' OLAMADILAR

24 Ekim 2012 23:05 tsi
RUM PATRİĞİ KADAR DAHİ ''TÜRK'' OLAMADILAR TBMM Anayasa Uzlaşma Yazım Alt Komisyonu’nda vatandaşlıkla ilgili maddenin yazımı konusunda partiler uzlaşamadı.

Bartholomeos kadar "Türk" olamadılar

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un komisyona yaptığı vatandaşlık tanımı önerisi, 
Yeniçağ'ın manşet'nde yer almıştı.
 
TBMM Anayasa Uzlaşma Yazım Alt Komisyonu'nda vatandaşlıkla ilgili maddenin yazımı konusunda partiler uzlaşamadı. AKP ve BDP, Türklüğü silmek isterken daha önce komisyona öneri paketi sunan Fener Rum Patriği Bartholomeos, "Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı herkes, din mezhep, dil ve etnik köken gözetilmeksizin Türktür. Türklük, bütün Türk vatandaşlarının beraberce varlığı ve dayanışmasının ifadesidir" tanımını yapmıştı.
 
AKP ve BDP "Türk"e 
karşı omuz omuza!
MHP'li Öztürk, "Türk" sözcüğünün anayasada yer almamasını isteyen AKP ve BDP'ye sert çıktı: Bu konuda taviz vermeyiz. Nerede incelirse orada kopsun
AKP ve BDP, "Türk"  sözcüğünün anayasada yer almamasını isteyince TBMM Anayasa Uzlaşma Yazım Alt Komisyonu'nda vatandaşlıkla ilgili maddenin yazımına geçilemedi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştükten sonra toplanan komisyon, anayasanın en tartışmalı konuların başında gelen "Vatandaşlık" maddesini ele aldı. Komisyonda AKP ve BDP yeni anayasada "vatandaşlık" başlığını önerirken MHP "Türk vatandaşlığı" ifadesinde ısrarlı oldu. CHP ise uzlaşmacılığa soyunarak "Vatandaşlık- Türk vatandaşlığı"nı istedi. 

 
Partilerin görüşleri
Partiler, bu konudaki görüşlerini şöyle dile getirdi: 
AKP: Vatandaşlık temel bir haktır, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiç kimse vatandaşlıktan çıkarılamaz.
CHP: Türk vatandaşlığı, dil, din, ırk, cinsiyet, etnik köken ve benzeri sebeplere bağlı olmaksızın herkesin eşitlik temelinde Türkiye Cumhuriyeti Yurttaşı olması anlamına gelir.
MHP: Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk'tür. Vatandaşlık temel bir haktır, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir.
BDP: Türkiye vatandaşlığının kazanılmasında, kullanılmasında ve kaybedilmesinde, dil, din, ırk, etnik köken, kültür, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri farklılıklar gözetilemez. Vatandaşlığa ilişkin esaslar kanunla düzenlenir. Hiç kimse kendi isteği dışında vatandaşlıktan çıkarılamaz. 
"Biz masadayız"
Yeniçağ'ın sorularını yanıtlayan Komisyon'un MHP'li üyesi Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, çalışmaların vatandaşlık konusunda tıkandığını söyledi. MHP'nin Türk ifadesinden vazgeçmeyeceğini söyleyen Öztürk, bu konudaki ısrarlarını sürdüreceklerini ifade etti. Öztürk, şunları söyledi: "Vatandaşlık tanımı konusunda bir tıkanma var. Türklüğün vatandaşlıktan çıkarılmasını istiyorlar. Nerede incelirse oradan kopsun. Bizim bu konuda taviz vermemiz mümkün değil. Koparırlarsa koparsınlar. Biz masadayız. İster BDP, ister AKP, ya anlaşırlar ya da koparırlar. Ancak biz milletin mukaddesatı neyse onun yanındayız." 
 
"Anayasa'da Türk kelimesi yazarsanız..."
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki yazım komisyonu vatandaşlık tanımında yine uzlaşamadı. BDP'li üyeler vatandaşlık tanımında Türk olduğu takdirde Kürt ifadesinin de olması gerektiğini ifade ediyorlar. Komisyonun MHP'li üyesi Konya Milletvekili 
Faruk Bal, "Türk kelimesinden çok rahatsızlar. 
Türk kelimesini MHP savunuyor bir tek. Türk vatandaşlığı yerine, nötr vatandaşlık kavramı getiriyorlar, kendi önerilerinde. Türk kelimesi olmadan nötr bir vatandaşlık tanımı yapıyorlar. Nötr vatandaşlıkta Türk kelimesi olmayacak yani. BDP Kürt ve Türkler ortaktır. Türk yazacaksanız Kürt ifadesini de yazacaksınız diyor" diye konuştu.  
 
Bartholomeos: Hepimiz Türküz
Daha önce TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na öneri paketi sunan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türklüğün en güzel tarifini yaparak "Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı herkes, din mezhep, dil ve etnik köken gözetilmeksizin Türktür. Türklük, bütün Türk vatandaşlarının beraberce varlığı ve dayanışmasının ifadesidir" demişti. Bartholomeos'un bu tanımından oldukça etkilenen komisyonun MHP'li üyesi Oktay Öztürk, Bartholomeos'a tanımı ikinci kez tekrarlatmıştı. Patrik Bartholomeos'un "Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk'tür" sözleri AKP ve BDP'lileri memnun etmemişti. Öztürk, çok duygulandığını ifade ederek Bartholomeos'a teşekkür etmişti. Bartholomeos toplantı sonrası, "Cumhuriyet döneminde ilk defa azınlıklara böyle resmi bir davet oluyor. Yeni bir Türkiye doğuyor. Umutlarımızı hiçbir zaman yitirmedik" diye konuştu.


Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=74602


Bu haber 831 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,343 µs