En Sıcak Konular

MÜSLÜMANLAR BU BÖLÜNMÜŞLÜĞE ARTIK BİR SON VERMELİ

24 Ekim 2012 23:01 tsi
MÜSLÜMANLAR BU BÖLÜNMÜŞLÜĞE ARTIK BİR SON VERMELİ İslam dünyasında birçok konuda olduğu gibi bayram günü konusunda da önemli ihtilaflar var.

Birlikte bayram dahi yapamıyoruz

Bugün arife... Ülkemizde milyonlarca insan yarın sabah bayram namazını kılıp kurbanını kesmek için tüm hazırlıklarını yaptı. Ancak İslam dünyasında birçok konuda olduğu gibi bayram günü konusunda da önemli ihtilaflar var.

Günümüzde maalesef Müslümanın yaşadığı her metrekare kanla sulanmış durumda... Yaşadığımız toprakları savunamayacak bir hale getirildik. Tek vücut, tek ses olup vatanlarımızı koruyamıyoruz. En azından senede iki kez kutladığımız bayramlarımızın zamanı konusunda İslam âleminin önde gelenleri oturup konuşmalı, ortak noktada buluşmalı ve bu bölünmüşlüğe son vermeli.

Müslümanlar bu bölünmüşlüğe artık bir son vermeli
1,5 Milyarlık İslam âlemi tatlı bir heyecan içinde. Müslümanlar tüm samimiyet ve içtenlikleriyle Kurban Bayramı'na hazırlanıyor. Bu tatlı telaşa gölge düşüren bir durum var. O da Müslümanların Kâbesi'nde bayramın Cuma günü idrak edilecek oluşu. Bu durum Müslümanlar arasında tartışmalara ve kafa karışıklığına neden oluyor. Yaşananlar artık sıradan bir tartışmanın ötesinde can sıkar bir hâl almaya başladı. İnsanlar akrabalarıyla, komşularıyla bayramın sevincini paylaşamayacak bir duruma geldi. Bu ayrı gayrılık artık son bulmalı. İslam dünya birlikte bayram kutlayamamak acziyetinden kurtulmalı.

İlahiyatçılar da bu parçalanmışlıktan rahatsız
Prof. Dr. Mehmet Erkal, "Müslümanların hep birlikte, aynı gün bayram yapmaması üzücü" derken, Prof. Dr. Ali Akpınar, "Ümmetin şunu düşünmesi gerekir; İslâm âlemi neden bir birliktelik içerisinde değil, neden bayramlarını birlikte yaşamıyor? Bunları da sorgulamaları gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de Kurban Bayramı'nın bazı İslam ülkelerinde farklı tarihlerde kutlanacak olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Bugüne kadar 'takvimde birlik' gerçekleştirememiş olmak, bayramlara dahi birlikte girememek biz Müslümanlar için son derece büyük bir eksiklik" dedi.

Prof. Dr. Ali Akpınar: "Birlikte bayram yapamıyor oluşumuz üzücü"
"Belirlenen gün olan Perşembe günü niyet ederek bayram namazımızı kılıp, kurbanlarımızı kesmemizde bir sakınca yoktur. Fakat ümmetin şunu düşünmesi gerekir İslam alemi neden bir birliktelik içerisinde değil, neden bayramlarını birlikte yaşamıyor? Bunları da sorgulamaları gerekmektedir.

İlahiyatçı doç. Dr. Nedim Urhan: "İkinci veya üçüncü gün kesersek deliller güçlü olur"
"Eğer bir ihtilaf meydana gelmişse bayram namazımızı birinci günü kılmamızda bir sakınca yoktur. Fakat kurban kesimlerimizi İkinci veya sonraki günlerde yapmamız delilleri güçlendirir.

Dr. Ebubekir sifil kurban, namazdan sonra kesilmeli
Kurban kesiminde aslolan bayram namazıdır. Vatandaşlar kurban ibadetlerini bayram namazını kıldıktan sonra yerine getirebilirler. Kurban bayramın 1 2. veya 3. günü kesilebilir.

İlahiyatçı Abdullah Arslan "Perşembe'ye engel yok"
"İslam tarihinde zaman zaman ihtilaflar olmuştur. Bu yılda kurban bayramı ile ilgi bir durum mevcut.

Perşembe günü kurbanlarımızı kesme konusunda bir engel yoktur. Fakat içi rahat olmayan kafasında şüphe olan Müslüman kardeşlerimiz Cuma günü kesmesi onlar açısından daha iyi olur.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet görmez farklı günlerde bayram çok üzücü
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kurban Bayramı'nın bazı İslam ülkelerinde farklı tarihlerde kutlanacak olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Bugüne kadar 'takvimde birlik' gerçekleştirememiş olmak, bayramlara dahi birlikte girememek biz Müslümanlar için son derece büyük bir eksiklik" dedi.

Biz takvim birliğinin sağlanması için ısrarcı olacağız
Geçmişte bazı dönemlerde yaşandığı gibi bu yıl Türkiye'nin Suudi Arabistan'dan bir gün önce Kurban Bayramı'nı kutlayacağını hatırlatan Görmez, "Biz Arafat'ta iken Türkiye'de kardeşlerimiz bayram yapmış olacaklar. Bu hakikaten son derece üzücü. Bütün İslam dünyası için çok üzücü olan bir durum" dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 1979'da İslam dünyasını bu konuda İstanbul'da topladığını ve "Dünyanın herhangi bir noktasında hilal görüldüğü zaman eğer bizim coğrafyamızda imsak girmemişse o takdirde biz ertesi gün o ayın hicri ay başlangıcına birlikte girmiş oluruz" kararı alındığını anımsatan Görmez, "Üzülerek belirteyim ki bu karardan vazgeçilmiştir. Bu karara uyulmamıştır. Biz Türkiye olarak bu kararda gelecekte de takvim birliğinin sağlanması için ısrarcıyız" şeklinde konuştu.

Fıkha göre kendi coğrafyan esas
"Türkiye'de bayramın kutlandığı gün Diyanet İşleri Başkanının Arafat'a çıkacak olmasının" tartışıldığını kaydeden Görmez, fıkıha göre "farklı bölgelerdeki hilalin doğuşunun kendi coğrafyasında görülmesini" esas alan kural olduğunu ifade ederek, buna göre ortaya çıkan her iki yaklaşımın da doğru olduğunu vurguladı.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/birlikte-bayram-dahi-yapamiyoruz-253491.htm


Bu haber 2,474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,929 µs