En Sıcak Konular

LAVROV: ''SURİYE'DE YAŞANAN İÇ SAVAŞ JEOPOLİTİK BİR OYUNUN PARÇASI''

23 Ekim 2012 22:52 tsi
LAVROV: ''SURİYE'DE YAŞANAN İÇ SAVAŞ JEOPOLİTİK BİR OYUNUN PARÇASI'' Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de yaşanan iç savaşın tüm Ortadoğu’da planlanan jeopolitik bir oyunun parçası olduğunu söyledi.

'İç savaş oyunun parçası, Esad da günah keçisi'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de yaşanan iç savaşın tüm Ortadoğu'da planlanan jeopolitik bir oyunun parçası olduğunu söyledi.

Rossiskaya Gazeta'ya açıklama yapan Lavrov, bazı ülkelerin Suriye'de şiddetin artması ile ilgilendiklerini, bunu Ortadoğu haritasının yeniden çizilmesinin bir parçası olarak gördüklerini ifade etti.

"Her ne zaman Suriye'de sorunun çözülmesi yönünde ümitler oluşsa, tansiyonun düşmesine birileri engel oluyor. Suriye'de kan akmasının devam etmesi için teşvikkar oluyor." eleştirisinde bulunan Lavrov, bu konuda bazı muhalif gruplardan bilgi aldıklarını aktardı.

Batılı ülkelerin muhalif grupları Beşar Esad rejimine karşı direnmeleri konusunda zorladığını kaydeden Lavrov, "Onlar Esad rejimi düşene kadar savaşmaları konusunda teşvik ediliyor." dedi.

Muhalif grupların Esad yönetimine karşı uyguladığı "terör" saldırılarının kritik zamanlamasına da dikkat çeken Lavrov, "Bu, Ortadoğu haritasının yeniden çizilmesinin bir parçası. Birçok grup kendi çıkarlarını korumaya çalışıyor. İran rejimine yakınlığı ile görülen Esad de bu büyük oyunda günah keçisi oldu." tespitinde bulundu.

Suriye'de yüzlerce yıldır yaşayan Hristiyanların, azınlıkların ve Rus vatandaşların yaşamlarının garantisinin Esad olduğunu kaydeden Lavrov, azınlıklar ve diğer gruplarla birlikte Suriye liderinin hâlâ toplumun üçte birinin desteğini aldığını savundu.

BATININ KAFASINDA İRAN VAR

Büyük oyunu örtmek için Esad'in bir çeşit umacı haline getirildiğini vurgulayan Lavrov, Ortadoğu'nun yeniden haritasının çizilmesi yönündeki sürecin devam ettiğini, birçok Batılının kafasında Suriye'den çok İran olduğunu söyledi. Rus bakan kendi pozisyonlarının ise her zaman aşamalı ve bölge halkının talepleri doğrultusunda bir değişimden yana olduğunu belirtti.

Ortadoğu, Kuzey Afrika ya da dünyanın herhangi bir bölgesinde vatandaşların kendi ülkelerinde daha iyi ve saygıdeğer şartlarda yaşama isteklerinin çok doğal olduğuna değinen Lavrov, kendilerinin de bu tür talepleri destekleyebilecekleri, ancak Arap Baharı'nda durumun dışarıdan müdahaleye dönüştüğünü vurguladı.

Gelecek hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi'nin Moskova'yı ziyaret edeceği bilgisini veren Lavrov, Batılı ülkelerin Suriye'de uzun süreçli ve güvenilir bir çözüm bulmak için destek sağlamadıklarını kaydetti.


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://dunya.milliyet.com.tr/-ic-savas-oyunun-parcasi-esad-da-gunah-kecisi-/dunya/dunyadetay/23.10.2012/1616204/default.htm


Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,289 µs